Πλοίο γερμανικής ΜΚΟ διέσωσε 47 μετανάστες που κινδύνευαν να πνιγούν στη Μεσόγειο

Πλοίο γερμανικής ΜΚΟ διέσωσε 47 μετανάστες που κινδύνευαν να πνιγούν στη Μεσόγειο

Πρόκειται για την τρίτη επιχείρηση σε ισάριθμες ημέρες

Ένα πλοίο γερμανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης διέσωσε 47 μετανάστες, ανάμεσά τους μια έγκυο και αρκετά παιδιά, που επέβαιναν σε πλεούμενο το οποίο διέτρεχε κίνδυνο στη Μεσόγειοτην Παρασκευή.

Το πλήρωμα του Nadir, που ανήκει στη RESQSHIP, γερμανική ΜΚΟ με έδρα το Αμβούργο, εξήγησε πως εντόπισε το μη αξιόπλοο πλεούμενο, που υπήρχε κίνδυνος να ανατραπεί, νωρίτερα χθες.

Οι ιταλικές αρχές ειδοποίησαν το πλήρωμα του Nadir πως μπορεί να μεταφέρει τους διασωθέντες στη Λαμπεντούζα, μικρό νησί ανάμεσα στη Σικελία και τη βόρεια Αφρική.

Πρόκειται για την τρίτη επιχείρηση διάσωσης μεταναστών στην οποία πήρε μέρος το σκάφος σε ισάριθμες ημέρες.

Την προηγουμένη, προσέφερε βοήθεια σε 54 ανθρώπους πάνω σε ξύλινη βάρκα που έπλεε ακυβέρνητη. Το Nadir τη συνόδευσε για ώρες, ώσπου η ιταλική ακτοφυλακή έστειλε περιπολικό της, που τους παρέλαβε και έπλευσε προς τη Λαμπεντούζα.

Αναφερόμενη στη χθεσινή διάσωση, η εκπρόσωπος της RESQSHIP Κατ Σπάγκελ δήλωσε πως το πλεούμενο ήταν «ασταθές» και «παραφορτωμένο», βρισκόταν «πολύ χαμηλά» μέσω στο νερό και οι επιβαίνοντες «πανικοβάλλονταν ολοένα περισσότερο».

Οι μετανάστες, κυρίως πολίτες της Γουινέας και της Ακτής Ελεφαντοστού, είχαν αποπλεύσει από την πόλη Σφαξ της Τυνησίας το βράδυ της Πέμπτης, σύμφωνα με την ίδια.

Το Nadir είναι μικρό σκάφος –μήκους 18 μέτρων– με δυο ιστία και μηχανή, δεν μπορεί να μεταφέρει μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Όταν συμμετέχει σε αποστολές έρευνας και διάσωσης, το πλήρωμα συνήθως προσφέρει τις πρώτες βοήθειες, περιμένει μεγαλύτερα για να παραλάβουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Μολαταύτα, την Τετάρτη το πλήρωμα του σκάφους διέσωσε και μετέφερε 41 μετανάστες στη Λαμπεντούζα.