Ποιοι είναι οι δύο βασικοί στόχοι του Εμμανουέλ Μακρόν για το ταξίδι του στην Κίνα

Ποιοι είναι οι δύο βασικοί στόχοι του Εμμανουέλ Μακρόν για το ταξίδι του στην Κίνα

Τι επιδιώκει ο Γάλλος πρόεδρος να κερδίσει στο Πεκίνο

Η απαγκίστρωση του Πεκίνου από τη Μόσχα και η επανασύνδεση του με το Παρίσι είναι επιγραμματικά, σύμφωνα με γαλλικές διπλωματικές πηγές, οι δυο βασικοί στόχοι του ταξιδιού του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν στην Κίνα, που άρχισε σήμερα και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να πιέζουμε, ώστε η Κίνα να προσπαθήσει να οδηγήσει τη Ρωσία προς μια διέξοδο από την ουκρανική κρίση», δήλωσε λίγο πριν την αναχώρηση του Μακρόν από το Παρίσι διπλωματικός του σύμβουλος, σημειώνοντας ότι «το σχέδιο εξόδου από την κρίση» που παρουσίασε το Πεκίνο στις 24 Φεβρουαρίου, ένα χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου, «δεν είναι σχέδιο ειρήνης», αφού δεν απαιτεί την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων. Το Παρίσι ωστόσο τονίζει τις «συγκλίσεις» Κίνας Ευρώπης στην άρνηση χρήσης των πυρηνικών όπλων, υπογραμμίζοντας επίσης την έκκληση, την Παρασκευή 31 Μαρτίου, του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπιγκ προς όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να «χτίσουν ένα ισορροπημένο, αποτελεσματικό και βιώσιμο πλαίσιο ασφάλειας».

Κατά την γαλλικη εφημερίδα Le Monde ο Γάλλος πρόεδρος, όπως άλλωστε και ο Γερμανός καγκελάριος, επιθυμεί να κρατήσει ανοιχτούς τους διαύλους συζήτησης με τις κινεζικές αρχές, και να αποστασιοποιηθεί από την «συγκρουσιακή» προσέγγιση που προτιμούν οι Ηνωμένες Πολιτείες. «Είμαστε σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν είμαστε σε ίση απόσταση από το Πεκίνο και την Ουάσιγκτον, αλλά έχουμε τα συμφέροντά μας και την προσέγγισή μας», αναφέρει στην εφημερίδα Γάλλος διπλωμάτης, σημειώθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Το Παρίσι - με το ταξίδι αυτό - θέλει μεταξύ άλλων να αναβιώσει τις ανθρώπινες ανταλλαγές, ιδίως εκείνες μεταξύ των φοιτητών των δύο χωρών, υπογραμμίζει εξάλλου η γαλλική εφημερίδα Le Figaro, σημειώνοντας ότι o Γάλλος πρόεδρος θα επιμείνει και στους πολιτιστικούς δεσμούς, εγκαινιάζοντας το γαλλοκινεζικό φεστιβάλ "Croisements" (Σταυροδρόμια), που παρουσιάζεται ως το μεγαλύτερο ξένο φεστιβάλ στην Κίνα. Σε ό,τι αφορά τέλος την οικονομική πτυχή της επίσκεψης η εφημερίδα σημειώνει πως δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στη γαλλική αντιπροσωπεία συμμετέχουν περισσότεροι από 50 επιχειρηματίες, συμπεριλαμβανομένων των επικεφαλής της Airbus, της EDF, της Alstom ή της Veolia.