Βρετανία: Η χώρα θα αποκτήσει μήνυμα έκτακτης ανάγκης σαν το 112

Βρετανία: Η χώρα θα αποκτήσει μήνυμα έκτακτης ανάγκης σαν το 112

Θα προειδοποιεί αρχικά για καιρικά φαινόμενα και στη συνέχεια και για τρομοκρατικές απειλές

H Πολιτική Προστασία στην Ελλάδα, στα έκτακτα γεγονότα, στέλνει στους πολίτες μήνυμα μέσω του 112 προκειμένου να εφιστήσει την προσοχή τους και να προειδοποιήσει για ό,τι συμβαίνει.

Το μήνυμα έκτακτης ανάγκης θα εφαρμοστεί πιλοτικά και στο Ηνωμένο Βασίλειο το βράδυ της 23ης Απριλίου. Οι Βρετανοί θα λάβουν στα κινητά τους το μήνυμα, που θα συνοδεύεται από έναν προειδοποιητικό ήχο διάρκειας 10 δευτερολέπτων, ο οποίος θα ηχήσει ακόμα και αν το τηλέφωνο είναι σε αθόρυβη λειτουργία, αναφέρει το δημοσίευμα του BBC.

Το σύστημα, που τέθηκε σε λειτουργία χθες, έχει ως πρότυπο παρόμοια συστήματα που χρησιμοποιούνται στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ιαπωνία.

Τα μηνύματα θα προέρχονται μόνο από την κυβέρνηση της Βρετανίας ή τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, αρχικά θα επικεντρωθούν στα σοβαρά καιρικά φαινόμενα και στη συνέχεια θα περιλαμβάνουν και τρομοκρατικές απειλές. Θα υπάρχει δυνατότητα αποστολής μηνύματος στο 90% των χρηστών κινητής τηλεφωνίας εντός της περιοχής που θα αφορούν τα φαινόμενα. Στα μηνύματα θα υπάρχουν λεπτομέρειες για την περιοχή που ξεσπούν τα φαινόμενα και θα δίνονται επίσης οδηγίες για το πώς πρέπει να κινηθούν οι πολίτες.

Ο υπουργός Όλιβερ Ντάουντεν δήλωσε στο BBC ότι οι προειδοποιήσεις αποστέλλονται με «πολύ στοχευμένο τρόπο» και ελπίζει, εκτός από τη δοκιμή, η προειδοποίηση να μην ακουστεί πολύ συχνά.

Όποιος δεν θέλει να λαμβάνει τέτοια μηνύματα πρέπει να απενεργοποιήσει τις σχετικές ειδοποιήσεις στο κινητό του τηλέφωνο. Ωστόσο Bρετανοί αξιωματούχοι προτρέπουν τους πολίτες να μην τις απενεργοποιήσουν καθώς μπορούν να αποβούν σωτήριες.