Η δολοφονία που εξιχνιάστηκε μετά από… 700 χρόνια – Η ανασκαφή που έκρυβε το τεράστιο μυστικό

Η δολοφονία που εξιχνιάστηκε μετά από… 700 χρόνια – Η ανασκαφή που έκρυβε το τεράστιο μυστικό

Πώς έγινε η εξιχνίαση του εγκλήματος

Μια δολοφονία που σύμφωνα με τους επιστήμονες, διαπράχθηκε πριν τουλάχιστον 700 χρόνια (συγκεκριμένα μεταξύ του 780 μ.Χ και 1260 μ.Χ), εξιχνιάστηκε χάρη στην ιατροδικαστική έρευνα.

Όλα ξεκίνησαν το 2006, όταν αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τον σκελετό ενός βαριά τραυματισμένου άντρα σε έναν τάφο κοντά στην εκκλησία του Αγίου Βλασίου στο Σιτίγκλιο της Ιταλίας. Οι επιστήμονες εντυπωσιάστηκαν από τα ευρήματα, καθώς αντιλήφθηκαν από μια πρόχειρη έρευνα πως ο νεαρός άντρας σκοτώθηκε με πολύ βάναυσο τρόπο.

Σύμφωνα με την αρχική ανάλυση που δημοσιεύτηκε δύο χρόνια αργότερα, η περίοπτη θέση στην οποία είχε ταφεί υποδηλώνει πως επρόκειτο για έναν άνθρωπο με μεγάλη επιρροή στην περιοχή. Όπως αποκαλύπτεται, όμως, με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Archaeological Science, πρόκειται για ένα έγκλημα που ίσως έκρυβε δόλο από πίσω.

«Η βαρβαρότητα των τραυμάτων δείχνει ότι η δολοφονία μπορεί να ήταν μια περίπτωση ωμής βίας από τον δράστη. Αυτό υποδηλώνει ότι είχε ισχυρό κίνητρο για να θέλει το θάνατο του νεαρού άντρα» δήλωσε στο Live Science η Dr. Chiara Tesi, ανθρωπολόγος στο Κέντρο Οστεοαρχαιολογίας και Παλαιοπαθολογίας του Πανεπιστημίου Ινσούρμπια στην Ιταλία. Η ίδια υποστήριξε ότι το άτομο, κατά πάσα πιθανότητα, αιφνιδιάστηκε και δεν μπόρεσε να προστατέψει το κεφάλι του.

Πώς έγινε η εξιχνίαση του εγκλήματος

Η ιατροδικαστική έρευνα πραγματοποιήθηκε ύστερα από την ανάλυση των σκελετικών υπολειμμάτων του θύματος με σύγχρονες ιατροδικαστικές τεχνικές. Οι ερευνητές, ωστόσο, θέλησαν να εξετάσουν κατά πόσο οι τραυματισμοί επηρέασαν τους ιστούς του προσώπου του νεαρού άντρα. Έτσι δημιούργησαν μια αναπαράσταση του κρανίου του χρησιμοποιώντας ένα τρισδιάστατο ψηφιακό μικροσκόπιο πριν εφαρμόσουν μια λεπίδα για να αναπαραστήσουν τα τέσσερα χτυπήματα.

Εκτός από την αποκάλυψη περισσότερων λεπτομερειών για τα τραύματα, η ερευνητική ομάδα ελπίζει ότι έτσι θα υπάρξει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για το θύμα.

«Το να βλέπεις το πρόσωπο και τα μάτια ενός νεαρού άντρα είναι σίγουρα πιο συναισθηματικό από το να κοιτάς απλά ένα κρανίο» κατέληξε η Dr. Chiara Tesi στο Live Science.