Βρετανία: Ο αρχιεπίσκοπος του Κάντερμπουρι επικρίνει τη μεταναστευτική πολιτική

Βρετανία: Ο αρχιεπίσκοπος του Κάντερμπουρι επικρίνει τη μεταναστευτική πολιτική

«Ο έλεγχος έχει μετατραπεί σε αγριότητα», τόνισε

«Ο έλεγχος έχει μετατραπεί σε αγριότητα» στη βρετανική μεταναστευτική πολιτική, προειδοποίησε σήμερα ο αρχιεπίσκοπος του Κάντερμπουρι Τζάστιν Ουέλμπι, επικεφαλής της Αγγλικανικής Εκκλησίας, επικρίνοντας με έντονο τόνο τη μεταχείριση των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο από την κυβέρνηση.

Ο Ουέλμπι, σε ομιλία του στη Βουλή των Λόρδων άσκησε έντονη κριτική στον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ και την υπουργό Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο μιας «επιβλαβούς ρητορικής» που επιφυλάσσεται σε όσους φτάνουν στη Βρετανία ως «εισβολείς».

Ο αρχιεπίσκοπος κατέκρινε παράλληλα το αμφιλεγόμενο σχέδιο της κυβέρνησης για την αποστολή στη Ρουάντα των αιτούντων άσυλο που φτάνουν παράτυπα στη χώρα, υποστηρίζοντας ότι το σχέδιο αυτό - που έχει παγώσει εδώ και μήνες - είναι καταδικασμένο να «αποτύχει».

Από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Σούνακ δεσμεύτηκε να τηρήσει σκληρή στάση στη μεταναστευτική πολιτική, ενώ η Μπρέιβερμαν έχει βρεθεί αντιμέτωπη επανειλημμένα με επικρίσεις όσον αφορά τις εκφράσεις που χρησιμοποιεί για να περιγράψει μετανάστες.

Τον περασμένο μήνα, η υπουργός Εσωτερικών προκάλεσε κατακραυγή αφού είπε στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι η νότια ακτή της Βρετανίας αντιμετωπίζει «εισβολή» παράνομων μεταναστών. Συχνά, αναφέρεται συγκεκριμένα στους Αλβανούς αφού ο αριθμός των υπηκόων αυτής της βαλκανικής χώρας που διασχίζουν τη Μάγχη με μικρές βάρκες για να φτάσουν στην Βρετανία καταγράφει άνοδο, επισημάνθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Ο αρχιεπίσκοπος δήλωσε ότι ενώ η Βρετανία «δεν μπορεί να δεχτεί τους πάντες», η χώρα χρειάζεται ένα σύστημα «που να εξισορροπεί τον αποτελεσματικό, ακριβή και σαφή έλεγχο με συμπόνια και αξιοπρέπεια».

«Ο έλεγχος έχει μετατραπεί σε αγριότητα. Απίστευτη αναποτελεσματικότητα από διαδοχικές κυβερνήσεις παγιδεύει ανθρώπους μετέωρους - με τρομερό κόστος- στο σύστημα για χρόνια, χωρίς να μπορούν να οικοδομήσουν μια ζωή ή να συνεισφέρουν στην κοινωνία», είπε.

Η ομιλία του επικεφαλής της Αγγλικανικής Εκκλησίας έρχεται καθώς η κυβέρνηση φέρεται να επανεξετάζει τα σχέδια για την ταχεία απομάκρυνση των αιτούντων άσυλο από χαρακτηρισμένες «ασφαλείς» χώρες, μια λίστα που θα περιλαμβάνει την Αλβανία.