Γαλλία: Δεξιός δήμαρχος αρνιόταν να παντρέψει μια Γαλλίδα με έναν Τούρκο και διατάχθηκε να το κάνει

Γαλλία: Δεξιός δήμαρχος αρνιόταν να παντρέψει μια Γαλλίδα με έναν Τούρκο και διατάχθηκε να το κάνει

 Δεν ήθελε να επικυρώσει την ένωση αυτή

Ο δεξιός δήμαρχος στο Σαλόν-σιρ-Σον, στην κεντροανατολική Γαλλία, Ζιλ Πλατρέ, είχε κληθεί από τη δικαιοσύνη να τελέσει έναν γάμο μεταξύ ενός Τούρκου και μιας Γαλλίδας, τον οποίο αρνήθηκε να επικυρώσει, έγινε σήμερα γνωστό από την εισαγγελία.

Ο εισαγγελέας της Ντιζόν, Ολιβιέ Καρακότς, επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είχε δώσει στον δήμαρχο προθεσμία έως τα τέλη Μαρτίου για να επισφραγίσει τον γάμο μεταξύ μιας 20χρονης Γαλλίδας από το Σαλόν και ενός 40χρονου Τούρκου.

Το ζευγάρι επρόκειτο να παντρευτεί τον Ιούλιο του 2021 αλλά ο δήμαρχος, που υποστηρίζει μια σκληρή γραμμή κατά της μετανάστευσης, είχε αρνηθεί να επικυρώσει την ένωση αυτή, έχοντας την υποψία ότι θα ήταν ένας λευκός γάμος. Ο Πλατρέ είχε προσφύγει τότε στη δικαιοσύνη για να γίνει έλεγχος.

Μετά την έρευνα, η δικαιοσύνη διαπίστωσε, τον Νοέμβριο του 2021, ότι δεν υπήρχε τίποτα που να εμποδίζει αυτό τον γάμο. Όμως ο δήμαρχος του Σαλόν αρνήθηκε ακόμη μια φορά να τελέσει τον γάμο, στις 8 του περασμένου Ιανουαρίου. Αυτή τη φορά ο Ζιλ Πλατρέ κινδυνεύει να κατηγορηθεί για κατάχρηση εξουσίας, αν δεν σεβαστεί την προειδοποιητική επιστολή της δικαιοσύνης, επισημάνθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Ο αιρετός, που κάποτε δελεάστηκε από μια συμμαχία με τον Ερίκ Ζεμούρ (του ακροδεξιού κόμματος Ανακατάκτηση!) είχε πάρει θέση επανειλημμένα ως υπέρμαχος του "γαλλικού λαού" ενάντια στην "εθνοκάθαρση" που ασκούν "μουσουλμανικά μπλοκ".

Καθώς συνηθίζει τις αντιπαραθέσεις, είχε καθιερώσει το 2015 ένα ενιαίο μενού στις σχολικές καντίνες απαγορεύοντας τα γεύματα που δεν περιείχαν χοιρινό και προσπάθησε να επιβάλει τη χρήση της γαλλικής γλώσσας στα εργοτάξια της πόλης για να καταπολεμήσει τους αποσπασμένους εργαζόμενους.

Όταν ρωτήθηκαν σχετικά, οι υπηρεσίες της δημαρχίας στο Σαλόν δήλωσαν ότι "μελετούν την εντολή αυτή" του εισαγγελέα με τους δικηγόρους τους.