Dua Lipa: Η τραγουδίστρια έλαβε την αλβανική υπηκοότητα επειδή «έκανε διάσημους τους Αλβανούς σε όλο τον κόσμο»

Dua Lipa: Η τραγουδίστρια έλαβε την αλβανική υπηκοότητα επειδή «έκανε διάσημους τους Αλβανούς σε όλο τον κόσμο»

Η ποπ σταρ το 2019 κέρδισε το βραβείο Grammy για τον καλύτερο νέο καλλιτέχνη

Την Βρετανίδα ποπ σταρ, Dua Lipa, επαίνεσε ο πρόεδρος της Αλβανίας για τη διάδοση της φήμης του έθνους διεθνώς μέσω της μουσικής της. Ο Bajram Begaj δήλωσε την Κυριακή ότι η Lipa έλαβε την υπηκοότητα ενόψει της 110ης επετείου της ανεξαρτησίας της Αλβανίας από την Οθωμανική αυτοκρατορία. Ο Begaj είπε ότι το θεωρούσε τιμή του να το κάνει, επειδή η Λίπα έκανε διάσημους τους Αλβανούς σε όλο τον κόσμο.

 

 

Η Lipa γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1995 από Αλβανούς γονείς μετανάστες, Anesa και Dukagjin Lipa από το Κοσσυφοπέδιο. Η Λίπα, η οποία ξεκίνησε να τραγουδά σε ηλικία πέντε ετών, επηρεάστηκε μουσικά από τον πατέρα της, πρώην τραγουδιστή και κιθαρίστα ροκ συγκροτήματος. Άρχισε να ανεβάζει τα τραγούδια της στο YouTube όταν ήταν 14 ετών.

Το πρώτο της ντεμπούτο στούντιο άλμπουμ κυκλοφόρησε το 2017. Το 2019 κέρδισε το βραβείο Grammy για τον καλύτερο νέο καλλιτέχνη.

Μαζί με τον πατέρα της, ίδρυσε το Ίδρυμα Sunny Hill το 2016 και συγκέντρωσε χρήματα από συναυλίες που πραγματοποιούνται στην πατρίδα της στο Κοσσυφοπέδιο, για να βοηθήσει άτομα που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. «Θα είμαι κι’ εγώ Αλβανίδα με χαρτιά», είπε η Λίπα πριν δώσει τον όρκο της υπηκοότητας στο δημαρχείο των Τιράνων, όπως μεταδίδει το Associated Press.

«Είναι μια απερίγραπτη μεγάλη χαρά με τέτοια αποδοχή», πρόσθεσε η Λίπα. Στη συνέχεια, η τραγουδίστρια έβγαλε φωτογραφία διαβατηρίου, έλαβε δακτυλικά αποτυπώματα και υπέγραψε αίτηση για ταυτότητα και διαβατήριο.