Παγκόσμιος συναγερμός μετά το πυραυλικό χτύπημα στην Πολωνία – «Πιθανόν είναι ρωσικής κατασκευής», δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας

Παγκόσμιος συναγερμός μετά το πυραυλικό χτύπημα στην Πολωνία – «Πιθανόν είναι ρωσικής κατασκευής», δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας

Έκτακτη συνεδρίαση από τους ηγέτες του NATO και της G7

Παγκόσμιος συναγερμός σήμανε μετά την εκτόξευση πυραύλου, ο οποίος στοίχισε χθες Τρίτη το απόγευμα τη ζωή σε δύο ανθρώπους στο χωριό Σεβόντοφ, στη νοτιοανατολική Πολωνία.

Ο Πολωνός πρόεδρος, ο Αντρέι Ντούντα, δήλωσε τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη ότι η Βαρσοβία δεν έχει ακόμη «αδιάσειστες αποδείξεις» για το ποιος εκτόξευσε τον πύραυλο.

«Αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε καμία αδιάσειστη απόδειξη για το ποιος εκτόξευσε αυτόν τον πύραυλο. Διενεργείται έρευνα. Πιθανόν είναι ρωσικής κατασκευής», είπε ο αρχηγός του κράτους σε δημοσιογράφους στη Βαρσοβία. Ο κ. Ντούντα έκρινε ταυτόχρονα ότι πρόκειται για «μεμονωμένο» συμβάν.

Η δήλωση του αρχηγού του κράτους ακολούθησε την επίσημη επιβεβαίωση, από το υπουργείο Εξωτερικών στη Βαρσοβία, του γεγονότος ότι «στις 15:40 (σ.σ. τοπική ώρα· στις 16:40 ώρα Ελλάδας) στο χωριό Σεβόντοφ (…) κατέπεσε πύραυλος ρωσικής κατασκευής, σκοτώνοντας δυο πολίτες της Δημοκρατίας της Πολωνίας».

 

Πάντως χώρες μέλη του NATO και της G7 συμφώνησαν σήμερα, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης των ηγετών τους αφιερωμένης στις θανατηφόρες εκρήξεις στην Πολωνία, να προσφέρουν υποστήριξη και βοήθεια στη Βαρσοβία στις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη, αναφέρει κοινή ανακοίνωσή τους.

Η έκτακτη συνεδρίαση συγκλήθηκε στο Μπαλί της Ινδονησίας από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μετά τις εκρήξεις που η πολωνική και η ουκρανική κυβέρνηση απέδωσαν σε πυραύλους «ρωσικής κατασκευής».

 

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο NATO διενεργούν έρευνα για την έκρηξη στην Πολωνία, ωστόσο οι αρχικές πληροφορίες υποδεικνύουν πως μπορεί να μην οφειλόταν σε πύραυλο που εκτοξεύθηκε από τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα (16/11) ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Ερωτηθείς για τις εκτιμήσεις πως οι εκρήξεις οφείλονταν σε ρωσικούς πυραύλους, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως «υπάρχουν προκαταρκτικές πληροφορίες που το θέτουν υπό αμφισβήτηση. Δεν θέλω να το πω προτού ολοκληρώσουμε την έρευνα, αλλά είναι απίθανο, από την τροχιά, (ο πύραυλος) να εκτοξεύθηκε από τη Ρωσία – πάντως θα το δούμε».

Είναι «απόλυτα απαραίτητο να αποφευχθεί η κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία»

Είναι «απόλυτα απαραίτητο να αποφευχθεί η κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία», τόνισε το βράδυ της Τρίτης ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, δηλώνοντας «πολύ ανήσυχος» για τις πληροφορίες όσον αφορά την θανάσιμη έκρηξη στην Πολωνία, που σύμφωνα με τη Βαρσοβία πιθανόν οφειλόταν σε πύραυλο ρωσικό κατασκευής.

Στη λακωνική ανακοίνωση Τύπου η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα από τον εκπρόσωπό του, ο κ. Γκουτέρες καλεί να διενεργηθεί «έρευνα σε βάθος» για την έκρηξη που προκάλεσε τον θάνατο δύο ανθρώπων και θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείζονα κλιμάκωση της σύρραξης στην Ουκρανία, με την εμπλοκή κράτους-μέλους του NATO, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Γερμανία «στέκει στο πλευρό» της Βαρσοβίας, εταίρου της στο NATO

Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς εξέφρασε στον πολωνό πρόεδρο Αντρέι Ντούντα την αλληλεγγύη του Βερολίνου, που «στέκει στο πλευρό» της Βαρσοβίας μετά τον θάνατο δύο ανθρώπων στην πολωνική επικράτεια εξαιτίας της έκρηξης πυραύλου «ρωσικής κατασκευής».

«Ο καγκελάριος τηλεφώνησε στον πρόεδρο Ντούντα και του εξέφρασε τα συλλυπητήριά του.

Η Πολωνία θα ερευνήσει διεξοδικά τις συνθήκες του συμβάντος κατά το οποίο σκοτώθηκαν δύο πολίτες (…). Η Γερμανία στέκει στο πλευρό της Πολωνίας, εταίρου μας στο NATO», ανέφερε εκπρόσωπος του κ. Σολτς μέσω Twitter.