Συναγερμός στην Πολωνία: Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν την πόλη Przewodów – Δύο νεκροί – Διαψεύδει η Μόσχα – Βίντεο από την περιοχή

Συναγερμός στην Πολωνία: Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν την πόλη Przewodów – Δύο νεκροί – Διαψεύδει η Μόσχα – Βίντεο από την περιοχή

Έκτακτο συμβούλιο εθνικής ασφάλειας συγκάλεσε ο πρωθυπουργός - Τι προβλέπει το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ - Για προβοκάτσια μιλάει το Κρεμλίνο

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται στην Πολωνία, καθώς αναφορές από τοπικά Μέσα κάνουν λόγο για πτώση δύο ρωσικών πυραύλων στην πόλη Przewodów, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Πάντως, η Μόσχα διαψεύδει το γεγονός και ισχυρίζεται ότι είναι προβοκάτσια.

Άμεσα, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι συγκάλεσε έκτακτο κυβερνητικό συμβούλιο, μετά το περιστατικό, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρακάλεσε να μη δημοσιεύονται ανεπιβεβαίωτυες πληροφορίες, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

«Πυροσβέστες έσπευσαν στο σημείο, δεν έχει διευκρινιστεί τι έχει συμβεί», δήλωσε ο Λούκας Κούτσι, αξιωματικός της πυροσβεστικής.

Ο πολωνικός ραδιοφωνικός σταθμός ΖΕΤ απέδωσε την έκρηξη σε «αδέσποτους» πυραύλους, στον απόηχο των σφοδρών πυραυλικών επιθέσεων που εξαπέλυσε σήμερα η Ρωσία σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας.

Η Ρωσία σήμερα έπληξε με συνεχείς πυραυλικές επιθέσεις την Ουκρανία, ενώ όπως μεταδίδουν τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης σηκώθηκαν αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας της Πολωνίας.

Εξάλλου, το πρακτορείο ειδήσεων AP αναφέρει ότι ανώτερος αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ είπε ότι οι πύραυλοι ήταν ρωσικής προέλευσης. Ωστόσο, το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει αναφορές ότι ρωσικοί πύραυλοι έπεσαν στο έδαφος της Πολωνίας, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

«Γνωρίζουμε τα δημοσιεύματα του Τύπου που αναφέρουν ότι δύο ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν μια τοποθεσία στην Πολωνία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Μπορώ να σας πω ότι επί του παρόντος δεν έχουμε καμιά πληροφορία που να επιβεβαιώνει αυτές τις αναφορές και εξετάζουμε περαιτέρω το θέμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πάτρικ Ράιντερ.

Πάντως, σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι η επίθεση είναι εσκεμμένη και προέρχεται από την πλευρά της Ρωσίας, τότε μπορείς να ενεργοιποιηθεί το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, που αναφέρει ότι αν ένα μέλος της συμμαχίας δεχτεί επίθεση, τότε οφείλουν όλοι να το υπερασπιστούν.

Στο twitter έχει κυκλοφορήσει η παρακάτω φωτογραφία όπου φέρεται να δείχνει το σημείο όπου έπεσαν οι ρουκέτες.

Η Μόσχα διαψεύδει και καταγγέλλει «προβοκάτσια»

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας υποστήριξε σήμερα ότι οι αναφορές από πολωνικά μέσα ενημέρωσης και αξιωματούχους σχετικά με ρωσικούς πυραύλους που έπεσαν στο έδαφος της Πολωνίας αποτελούν «προβοκάτσια» με στόχο την κλιμάκωση της κρίσης, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το Interfax.