Ο άνθρωπος που απολύθηκε και προσελήφθη ξανά σε 24 ώρες – Πώς το πέτυχε

Ο άνθρωπος που απολύθηκε και προσελήφθη ξανά σε 24 ώρες – Πώς το πέτυχε

Τι συμβουλεύει να κάνει όποιος έρχεται αντιμέτωπος με τέτοιο ζήτημα

Ο Κάιλ ΜακΚαν ήταν πάντα υπερήφανος για την ικανότητά του να αξιοποιεί όσο γίνεται καλύτερα ακόμα και μια άσχημη κατάσταση.

Έτσι, όταν το αφεντικό του τον απέλυσε από μία θέση την οποία είχε αναλάβει μόλις οκτώ εβδομάδες νωρίτερα, ο McCann συγκράτησε τα δάκρυά τους και αποφάσισε να επικεντρωθεί στη θετική πλευρά.

Ο ΜακΚαν ήταν 26 ετών όταν προσελήφθη το 2017 ως account manager στη VizyPay, αμερικανική startup που αναπτύσσει τεχνολογίες πληρωμών για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στις ΗΠΑ.

Ήταν μόλις η ο δεύτερος υπάλληλος που προσλάμβανε η νεοσύστατη εταιρεία μπήκε δυναμικά στον νέο ρόλο, φέρνοντας αρκετούς νέους λογαριασμούς τις δύο πρώτες εβδομάδες του.

Στη συνέχεια, όμως οι επιτυχίες ήταν όλο και σπανιότερες. Συχνά ο ΜαΚέιν περνούσε εβδομάδες χωρίς να κλείσει νέο πελάτη.

Έτσι, όταν ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της VizyPay, Όστιν Μακ Ναμπ, του έστειλε μήνυμα ένα απόγευμα στα τέλη Ιουλίου, ζητώντας του να περάσει από το γραφείο του, ο ΜακΚαν μάντεψε τι θα ακολουθούσε.  «Ήξερα ακριβώς τι ερχόταν, ότι με απολύουν» λέει ο ίδιος στο CNBC. «Αποφάσισα όμως να πάω στη συνάντηση με θετική διάθεση και να δω τι θα συμβεί».

Η πρώτη σκέψη του όταν πήγε στη συνάντηση με το αφεντικό του ήταν πώς θα πλήρωνε το ενοίκιο τον επόμενο μήνα.

Μαζί με τη σύντροφό του είχαν μόλις μετακομίσει σε ένα νέο διαμέρισμα και γνώριζε  ότι δεν μπορούσαν να πληρώνουν το ενοίκιο μόνο με τον δικό της μισθό.  «Προσπάθησα όμως να υπενθυμίσω στον εαυτό μου ότι όλα συμβαίνουν για κάποιο λόγο […] Σίγουρα φοβόμουν αλλά προσπάθησα να μην ανησυχώ πολύ», θυμάται.

Ακόμη και όταν ο Μακ Ναμπ του είπε ότι απολυόταν, ο ΜαΚαν παρέμεινε ήρεμος και θετικός, ευχαριστώντας το αφεντικό του για την ευκαιρία, τονίζοντας τα θετικά στοιχεία της εμπειρίας του στη VizyPay και ζητώντας σχόλια για την απόδοσή του.

«Ήταν πολύ ταπεινός και δεν επικαλέστηκε δικαιολογίες για το ότι απέτυχε», λέει ο Μαξ Ναμπ. «Ανέλαβε την ευθύνη για το γεγονός ότι αυτή η δουλειά δεν του ταίριαζε, κάτι που δεν κάνουν πολλοί άνθρωποι, ειδικά όταν απολύονται».

Αλλαγή γνώμης

Ακούγοντας τον ΜακΚαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Μακ Ναμπ άρχισε να αμφισβητεί την απόφασή του να τον απομακρύνει από την εταιρεία. «Ένιωθα ότι ήταν γνήσιος, αυθεντικός και εργατικός, και το ένστικτό μου ενεργοποιήθηκε κατά τη διάρκεια αυτής της συνομιλίας», λέει ο ίδιος. «Σκέφτηκα ότι έπρεπε να τον κρατήσω κάποιο τρόπο στη VizyPay, απλώς όχι σε αυτή τη θέση».

Έτσι, αφότου απέλυσε τον ΜακΚαν από τη θέση του account manager, του πρόσφερε μια άλλη δουλειά, καθώς πίστευε ότι αυτή η θέση θα ταίριαζε καλύτερα στις δεξιότητες και τη φιλική προσωπικότητά του. Του πρότεινε να δουλέψει στην εξυπηρέτηση πελατών.

Η προσφορά προέβλεπε αρκετά χαμηλότερο μισθό, έτσι ο ΜακΚαν πήγε σπίτι για να το συζητήσει πρώτα με τη σύντροφό του. Όταν τελικά δέχτηκε τη θέση, το αφεντικό ξαφνιάστηκε.

«Είχα κάποιες επαφές για άλλες δουλειές που πλήρωναν περισσότερα, είδα όμως κάτι ιδιαίτερο στη VizyPay», λέει ο ΜακΚαν. «Ήθελα να μείνω στην εταιρεία γιατί πίστευα στο όραμά τους και στους ανθρώπους πίσω από αυτό».

Σήμερα, πέντε χρόνια μετά, ο ΜακΚαν είναι πλέον 31 ετών και εξακολουθεί να εργάζεται στη VizyPay. Πρόσφατα συμπλήρωσε ένα έτος στη θέση του διευθυντή λειτουργικής στρατηγικής της εταιρείας, η οποία έχει τώρα 91 υπαλλήλους.

Συχνά σκέφτεται τη συνάντηση όπου απολύθηκε ως καθοριστική στιγμή στη ζωή του.

Αν και δεν μπορείτε πάντα να αποφύγετε την απόλυση, ο Μακ Ναμπ και ο ΜακΚαν συμφωνούν ότι υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να έχετε υπόψη σας κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας συνάντησης:

Μην παίρνετε αμυντική στάση: Ζητήστε σχόλια και αναγνωρίστε πού θα μπορούσατε να βελτιωθείτε στη δουλειά.

Κρατήστε τα συναισθήματά σας υπό έλεγχο: Εάν χάσετε την ψυχραιμία σας, θα μπορούσατε να θέσετε σε κίνδυνο μια προσφορά για την επιστροφή σας. Ίσως ο εργοδότης να είναι λιγότερο θετικός απέναντί σας στη διαπραγμάτευση του πακέτου απόλυσης ή στο να σας δώσει συστατική επιστολή για μια άλλη δουλειά.

Δείξτε ευγνωμοσύνη: Ευχαριστήστε τον εργοδότη σας για την ευκαιρία και τονίστε μερικά από τα θετικά στοιχεία που έχετε από την εμπειρία.