Στιβ Τζομπς: O ασυνήθιστος τρόπος που είχε για να επιλέγει τους συνεργάτες του

Στιβ Τζομπς: O ασυνήθιστος τρόπος που είχε για να επιλέγει τους συνεργάτες του

Δεν αρκούσε η συνέντευξη για εργασία

Ο ιδρυτής της Apple, Στιβ Τζομπς, θεωρούσε εξαιρετικά σημαντικό το να βρει τους ικανότερους ανθρώπους για τις θέσεις που αναζητούσε.

Ο Τζομπς είχε μια μέθοδο με την οποία δεν έκανε ποτέ λάθος: Το τεστ μπίρας.

Οι συνεντεύξεις εργασίας χαρακτηρίζονται από τυπικότητα και απροσωπία. Πολλές φορές, ο υποψήφιος που συμμετέχει σε μια συνέντευξη για δουλειά έχει σχεδόν απομνημονεύσει τις απαντήσεις που πρόκειται να δώσει και υπάρχει πιθανότητα να μπερδέψει τον εργοδότη. Ο Jobs ήθελε να το σταματήσει αυτό.

Έτσι, κάθε φορά που ο ιδρυτής της Apple ήθελε να προσλάβει κάποιον, αναρωτιόταν πάντα το ίδιο πράγμα: «Θα έπινα μια μπίρα με αυτό το άτομο; Θα κουβεντιάζατε μαζί χαλαρά ενώ κάναμε μια βόλτα;» . Όχι μόνο το σκεφτόταν όμως, αλλά το έκανε.

Ο Τζομπς συναντούσε τους υποψηφίους για να περπατήσουν και να πιουν μια μπίρα μαζί, να αφήσουν τις τυπικές διαδικασίες και να συνομιλήσουν χαλαρά. Ήξερε ότι σε τέτοιες στιγμές οι άνθρωποι είναι πιο άνετοι και μιλούν για τη ζωή με μεγαλύτερη ειλικρίνεια.

Κατά τη διάρκεια της βόλτας ο ιδρυτής της Apple τους έκανε ερωτήσεις όπως «τι έκανες το περασμένο καλοκαίρι;». ή «πότε ήταν η τελευταία φορά που κατάφερες κάτι;» για να γνωρίσει καλύτερα τον υποψήφιο. Δεν υπήρχαν σωστές ή λάθος απαντήσεις, αλλά από αυτές προερχόταν η απόφαση του Jobs για το αν θα τον προσλάβει ή όχι.

Στόχος του δεν ήταν άλλος από το να βρει το καλύτερο ταλέντο, τους πιο ικανούς ανθρώπους, τους A-Players , όπως τους αποκαλούσε.

«Διαπίστωσα ότι όταν μαζεύεις αρκετούς A-Players, τους αρέσει πολύ να δουλεύουν μεταξύ τους. Γιατί δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να το κάνουν πριν», είχε εξηγήσει στο παρελθόν ο Jobs.