Ποιος είναι ο άνθρωπος που έσωσε την Google από την κατάρρευση

Ποιος είναι ο άνθρωπος που έσωσε την Google από την κατάρρευση

Όταν η δημοφιλής μηχανή αναζήτησης κινδύνευσε να πέσει το 2002

Bρισκόμαστε στις αρχές του 2002. Η Google, μια νέα μηχανή αναζήτησης που μετρά μόλις τέσσερα χρόνια ζωής, έχει αρχίσει να κάνει τα πρώτα της βήματα στο παγκόσμιο ίντερνετ.

Ξαφνικά, εξαιτίας της μεγάλης επισκεψιμότητας στην ιστοσελίδα, αυτή πέφτει. Οι χρήστες της πλατφόρμας πληκτρολογούν τη λέξη κλειδί που θέλουν να αναζητήσουν και βλέπουν στην οθόνη τους αποτελέσματα μηνών πίσω.

Στην Google σημαίνει συναγερμός. Το site έχει πέσει και μια τεράστια οικονομική συμφωνία με τη Yahoo! είναι έτοιμη να καταρρεύσει. Έξι αρχιμηχανικοί της εταιρείας συγκεντρώνονται σε ένα τραπέζι, προκειμένου να βρουν λύση. Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκεται και ο Jeff Dean, ο οποίος είχε αποχωρήσει πριν από μερικούς μήνες από την DEC, για να πιάσει δουλειά σε μια νέα εταιρεία με μεγάλες βλέψεις.

Κάθισε ακριβώς δίπλα στον συνάδελφό του, Sanjay Ghemawat, μελέτησε τον κώδικα και βρήκε τη λύση. Μέσα σε μερικές μέρες, ένας άγνωστος στο ευρύ κοινό προγραμματιστής, είχε κρατήσει στη ζωή μια μηχανή αναζήτησης που έμελλε να αλλάξει το ίντερνετ.

Ποιος είναι ο άνθρωπος που έσωσε την Google

Jeff Dean είναι ένας από τους πιο γνωστούς μηχανικούς λογισμικού και επιστήμονες υπολογιστών στον κόσμο, ο οποίος πλέον περνά τον χρόνο του δίνοντας ομιλίες σχετικά με την τεχνολογία, την καινοτομία και την τεχνητή νοημοσύνη.

 

Η απόφασή του να αφήσει μια μεγάλη καριέρα στον τεχνολογικό χώρο, προκειμένου να επενδύσει στην Google, η φήμη της οποίας δεν είχε καμία σχέση με εκείνη του 2002, είχε προξενήσει μεγάλη εντύπωση στους επιχειρηματικούς κύκλους των ΗΠΑ εκείνη την εποχή. Η διορατικότητά του, όμως, τελικά τον αντάμειψε.

Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος σε συνεντεύξεις του, στην Google τότε δούλευαν μόλις 20 εργαζόμενοι. Ο Jeff Dean συνέβαλε τα μέγιστα για τη δημιουργία του Google News και του AdSense, ενώ στη συνέχεια ασχολήθηκε ενδελεχώς με την ταχύτατη ανάπτυξη της εταιρείας.

Καθώς η Google μεγάλωνε, αντιμετώπιζε μεγάλες προκλήσεις σχετικά με την τεράστια επισκεψιμότητα. Έπρεπε, ουσιαστικά, να δημιουργηθεί ένας αλγόριθμος που θα μπορούσε να καλύψει τους συνεχώς αυξανόμενους χρήστες που έμπαιναν στην πλατφόρμα για να κάνουν τις αναζητήσεις τους.

 

Ο Jeff Dean μαζί με τον συνάδελφό του και εξαιρετικό προγραμματιστή, Sanjay Ghemawat, βρήκαν τη λύση, δημιουργώντας το Google File System, το οποίο διένειμε μεγάλα δεδομένα σε χιλιάδες υπολογιστές παράλληλα.

Ταυτόχρονα, ανέπτυξαν ένα εργαλείο προγραμματισμού, το οποίο βοήθησε τους προγραμματιστές να χειρίζονται τεράστιους όγκους δεδομένων. Το MapReduce, όπως ονομάστηκε, ήταν τόσο επιτυχημένο που έλαβε αρκετές διακρίσεις και βραβεία το 2004.

Τα τεράστια δημιουργήματά του

Επίσης, λίγοι γνωρίζουν πως ο Jeff Dean ήταν ο συνιδρυτής του Google Translate, συνεισέφερε αρκετά στη δημιουργία των Ειδήσεων Google, ενώ σήμερα ηγείται του τμήματος Google AI και Google Research and Health.

Σήμερα, στην εταιρεία εργάζονται συνολικά 139,995 υπάλληλοι. Μεγάλο κομμάτι εκείνης της ομάδας των 20 ατόμων που βοήθησαν το 2002 προκειμένου αυτή να μην καταρρεύσει, δουλεύουν ακόμη εκεί.

«Μερικοί από εμάς εργαζόμαστε μαζί για περισσότερα από 15 χρόνια» έχει δηλώσει ο ίδιος σε συνέντευξή του. «Υπολογίζουμε ότι έχουμε φτιάξει όλοι μαζί περισσότερους από 20 χιλιάδες καπουτσίνο».