Λιζ Τρας: Η Ελισάβετ ήταν ο βράχος πάνω στον οποίο οικοδομήθηκε η σύγχρονη Βρετανία

Λιζ Τρας: Η Ελισάβετ ήταν ο βράχος πάνω στον οποίο οικοδομήθηκε η σύγχρονη Βρετανία

Μπόρις Τζόνσον: Είναι η πιο θλιβερή ημέρα για τη χώρα μας - Συλλυπητήρια από Εμανουέλ Μακρόν και Μάριο Ντράγκι

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας απέτισε φόρο τιμής στη βασίλισσα Ελισάβετ, δηλώνοντας ότι ήταν ο βράχος πάνω στον οποίο οικοδομήθηκε η σύγχρονη Βρετανία.

«Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ ήταν ο βράχος πάνω στον οποίο οικοδομήθηκε η σύγχρονη Βρετανία. Η χώρας μας αναπτύχθηκε και γνώρισε την ευημερία κατά τη βασιλεία της. Η Βρετανία είναι η μεγάλη χώρα που είναι σήμερα χάρη σε εκείνη», δήλωσε η Τρας, μιλώντας έξω από το γραφείο της στη Ντάουνινγκ Στριτ.

Μπόρις Τζόνσον: Είναι η πιο θλιβερή ημέρα για τη χώρα μας

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι η χώρα βιώνει μια βαθιά και προσωπική αίσθηση απώλειας με τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ.

«Φαινόταν τόσο διαχρονική και τόσο υπέροχη που φοβάμαι ότι είχαμε φτάσει να πιστεύουμε, σαν παιδιά, ότι απλά θα συνεχίζει και θα συνεχίσει», δήλωσε ο Τζόνσον. «Το ένα μετά το άλλο κύματα θλίψης απλώνονται όλο τον κόσμο, από το Μπαλμόραλ --όπου όλες οι σκέψεις μας είναι με τη βασιλική οικογένεια-- και φθάνοντας πολύ πέρα από τη χώρα αυτή και σε όλη τη μεγάλη Κοινοπολιτεία εθνών, που τόσο αγαπούσε η βασίλισσα και τόσο την αγαπούσε και εκείνη».

Ο  Μακρόν αποχαιρετά μια «καλόκαρδη βασίλισσα» και «φίλη της Γαλλίας»

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν απέτισε φόρο τιμής στην βασίλισσα Ελισάβετ Β΄, η οποία απεβίωσε απόψε σε ηλικία 96 ετών, κάνοντας λόγο για μια «καλόκαρδη βασίλισσα» που άφησε «ανεξίτηλο το στίγμα της τόσο στη χώρα της όσο και στον αιώνα της».

«Η Μεγαλειότητά της, η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ ενσάρκωσε τη συνέχεια και την ενότητα του βρετανικού έθνους για περισσότερα από 70 χρόνια. Τη θυμάμαι ως φίλη της Γαλλίας, μια καλόκαρδη βασίλισσα που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της τόσο στη χώρα της όσο και στον αιώνα της», έγραψε ο πρόεδρος Μακρόν σε ανάρτησή του στο Twitter, την οποία συνόδευσε με μια φωτογραφία της, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Ντράγκι: Η βασίλισσα Ελισάβετ ήταν απόλυτη πρωταγωνίστρια της διεθνούς ιστορίας των τελευταίων εβδομήντα ετών

«Η βασίλισσα Ελισάβετ ήταν απόλυτη πρωταγωνίστρια της διεθνούς ιστορίας των τελευταίων εβδομήντα ετών. Εκπροσώπησε την χώρα της και την Κοινοπολιτεία των Εθνών, με ισορροπία, σοφία, σεβασμό στους θεσμούς και στην δημοκρατία», υπογράμμισε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, στο συλλυπητήριο μήνυμά του.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «η βασίλισσα ήταν το πιο αγαπητό σύμβολο της πατρίδας της και εξασφάλισε σεβασμό, στοργή και συμπάθεια σε κάθε γωνιά του πλανήτη». Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός, επίσης, στο μήνυμά του αναφέρει ότι η Ελισάβετ «εγγυήθηκε την σταθερότητα σε κρίσιμες στιγμές και μπόρεσε να διατηρήσει την αξία της παράδοσης, σε μια κοινωνία που βρισκόταν σε διαρκή και βαθιά εξέλιξη».