Ιράν: Κλείνει μουσείο μετά από βίντεο που δείχνει έντομα στα εκθέματα – Δείτε το

Ιράν: Κλείνει μουσείο μετά από βίντεο που δείχνει έντομα στα εκθέματα – Δείτε το

Θα γίνει απεντόμωση του χώρου

Μουσείο του Ιράν που παρουσιάζει αριστουργήματα σύγχρονης τέχνης ανακοίνωσε ότι κλείνει για δύο ημέρες για υποκαπνισμό έπειτα από βίντεο που κοινοποιήθηκε ευρέως και δείχνει δύο ζωύφια να τρώνε χαρτί πάνω σε μια διάσημη φωτογραφία.

Το μουσείο σύγχρονης τέχνης της Τεχεράνης παρουσιάζει για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες έκθεση για τον μινιμαλισμό, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Ανάμεσα σε 120 από τα μεγαλύτερα έργα σύγχρονης τέχνης 34 διάσημων καλλιτεχνών, μια σπάνια φωτογραφία εστίασε όλη την προσοχή: αυτή του ζεύγους των Γερμανών φωτογράφων Μπερντ και Χίλα Μπέχερ.

Σε ερασιτεχνικό βίντεο, που εξασφάλισε και μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, φαίνονται τα δύο ζωύφια κάτω από το τζάμι της κορνίζας της.

Καθώς λάτρεις της τέχνης και ειδικοί δήλωναν την ανησυχία τους, το μουσείο ανακοίνωσε την απεντόμωση των χώρων του και εξέφρασε επίσημα συγγνώμη, τονίζοντας ότι κάλεσε αμέσως ειδικούς για να αξιολογήσουν την κατάσταση της φωτογραφίας όπως και την κατάσταση των άλλων έργων της έκθεσης.

«Ευτυχώς, το συγκεκριμένο έργο δεν υπέστη καμιά ζημιά ούτε κάποιο έντομο εθεάθη στα άλλα έργα της έκθεσης», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Οι φωτογραφίες του ζεύγους Μπέχερ, γνωστού για τα βιομηχανικά του κλισέ ή τις τυπολογίες, αποτελούν μέρος μιας συλλογής έργων καλλιτεχνών διεθνούς φήμης όπως ο Μαρσέλ Ντυσάμπ, ο Ντόναλντ Τζουντ και ο Σολ ΛεΒίτ, που εκτίθεται στην Τεχεράνη από τις 22 Ιουνίου έως τις 18 Σεπτεμβρίου.

Το μουσείο σύγχρονης τέχνης της Τεχεράνης είχε ανοίξει στα τέλη της δεκαετίας του 1970 με πρωτοβουλία της Φαράχ Ντιμπά, της συζύγου του σάχη. Μετά την επανάσταση του 1979, μεγάλο μέρος αυτής της μυθικής κληρονομιάς φυλασσόταν επί χρόνια στις αποθήκες.