«Καμπάνα» 38.670 ευρώ σε τρεις Ρώσους επιστήμονες επειδή συνέλεγαν σπάνια έντομα στη Σρι Λάνκα

«Καμπάνα» 38.670 ευρώ σε τρεις Ρώσους επιστήμονες επειδή συνέλεγαν σπάνια έντομα στη Σρι Λάνκα

Την απόφαση πήρε δικαστήριο, αφού πρώτα οι αστυνομικοί τους πίεσαν να δηλώσουν ένοχοι

Δικαστήριο της Σρι Λάνκα καταδίκασε τρεις Ρώσους επιστήμονες, επιβάλλοντας πρόστιμο 2.885.000 ρουπίων Σρι Λάνκα (12.890 ευρώ) στον καθένα, επειδή συνέλεγαν παράνομα σπάνια έντομα. Αν δεν καταβάλουν το πρόστιμο δεν θα μπορούν να εγκαταλείψουν την χώρα και θα οδηγηθούν στην φυλακή, δήλωσε στο πρακτορείο TASS ο Ιβάν Μέλνικοφ αντιπρόεδρος του ρωσικού παραρτήματος της Διεθνούς Επιτροπής για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πρόκειται για τους Αλεξάντρ Ιγκνατένκο, Νικολάι Κιλαφιάν και Αρτιόμ Ριάμποφ. Και οι τρεις τους όπως δήλωσε ο Μέλνικοφ «αναγκάστηκαν να δηλώσουν ένοχοι λόγω των ισχυρών πιέσεων που δέχθηκαν από την περιβαλλοντική αστυνομία της Σρι Λάνκα, καθώς και λόγω της κακής τους υγείας». Οι τρεις Ρώσοι θα καταλήξουν στη φυλακή αν δεν καταβάλουν το ποσό μέχρι τις 21 Μαρτίου, δήλωσε ο Μέλνικοφ, χαρακτηρίζοντας επίσης αναληθείς τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης ότι τους επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή.

Σύμφωνα με τον Μέλνικοφ, η αστυνομία της Σρι Λάνκα, δήλωσε «ότι αν δεν παραδέχονταν την ενοχή τους η δίκη τους θα μπορούσε να διαρκέσει για χρόνια, και έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι έλεγαν την αλήθεια αφού, μέσα σ' ένα χρόνο είχαν κληθεί μόνο δύο από τους 13 μάρτυρες». Ο Μέλνικοφ ανάφερε επίσης ότι και οι τρεις Ρώσοι χρειάζονταν ιατρική περίθαλψη καθώς ο Ιγκνατένκο έχει διαγνωσθεί με έλκος στο στομάχι, ο Κιλαφιάν έχει υποστεί συντριπτικό κάταγμα στο πόδι του και χρειαζόταν χειρουργική επέμβαση και ο Ριάμποφ έπρεπε επίσης να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

Ο ίδιος τόνισε ότι και οι τρεις του δεν μπορούν να έχουν την κατάλληλη ιατρική περίθαλψή στη Σρι Λάνκα καθώς αδυνατούν ακόμη και να πληρώσουν τα πρόστιμα που του επιβλήθηκαν, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

«Οι συμπολίτες μας δεν έχουν τόσα χρήματα να πληρώσουν. Εάν δεν καταβάλουν τις πληρωμές των προστίμων στο σύνολό τους μέχρι τις 11 Μαρτίου, θα επιστρέψουν στη φυλακή. Ως εκ τούτου, ανακοινώσαμε έναν επίσημο έρανο για την υποστήριξη τους. Έχουν μια δική τους επίσημη ιστοσελίδα (https://savefrombeetles.wordpress.com/) μέσω της οποίας ο καθένας μπορεί να μεταφέρει χρήματα για να βοηθήσει τους τρεις επιστήμονές μας» δήλωσε ο Μέλνικοφ.

Ο Ιγκνατένκο είναι επιστήμονας που εργάζεται στο ζωολογικό κήπο της πόλης Ροστόφ επί του Ντον. Ο ίδιος και οι δύο του φίλοι συνελήφθησαν στη Σρι Λάνκα με την κατηγορία της θανάτωσης εντόμων και άλλων μικρών ζωντανών οργανισμών. Και οι τρεις τους δηλώνουν αθώοι και ισχυρίζονται ότι συνέλεξαν μόνο νεκρά έντομα, τα οποία φωτογράφισαν και δεν σκόπευαν να τα βγάλουν από τη χώρα, και το έπραξαν αυτό εκτός του καταφυγίου, όπως απαιτεί η τοπική νομοθεσία. Κατά τη διάρκεια της κράτησής του, η υγεία του Ιγκνατένκο επιδεινώθηκε σοβαρά και χρειάστηκε να νοσηλευτεί αρκετές φορές. Και οι τρεις τους έχουν αφεθεί ελεύθεροι από την προφυλάκιση με δική τους προσωπική υπεύθυνη δήλωση, αλλά η απειλή να συλληφθούν εκ νέου παραμένει, δήλωσε ο Μέλνικοφ.