Γαλλία: Το μακρινό άστρο φωτογραφία του οποίου ανάρτησε επιστήμονας ήταν φέτα… σαλαμιού

Γαλλία: Το μακρινό άστρο φωτογραφία του οποίου ανάρτησε επιστήμονας ήταν φέτα… σαλαμιού

Ο ίδιος υποστήριξε εκ των υστέρων ότι ήθελε να εγείρει την προσοχή «σχετικά με εικόνες που μιλούν για τον εαυτό τους»

Ένας διακεκριμένος Γάλλος επιστήμονας κατάφερε να κλέψει τις εντυπώσεις στο Twitter, αναρτώντας μια φωτογραφία από ένα μακρινό άστρο, η οποία μάλιστα όπως υποστήριξε, ελήφθη από το τηλεσκόπιο James Webb.

«Φωτογραφία του Proxima Centauri, του κοντινότερου αστεριού στον Ήλιο, εντοπίζεται 4,2 έτη φωτός μακριά από μας. Τραβήχτηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb. Οι λεπτομέρειες. Ένας νέος κόσμος ξετυλίγεται» έγραψε απευθυνόμενος στους followers του προ ημερών ο Etienne Klein. Ωστόσο, η φωτογραφία δεν ήταν από ένα μακρινό αστέρι, αλλά μια φέτα από... σαλάμι σε μαύρο φόντο.

Ο διακεκριμένος φυσικός και διευθυντής στην Επιτροπή Εναλλακτικών Ενεργειών και Ατομικής Ενέργειας της Γαλλίας κατόπιν παραδέχθηκε την απάτη, λέγοντας ότι ήταν ένα αστείο. «Λοιπόν, όταν είναι ώρα για κοκτέιλ, οι γνωστικές προκαταλήψεις φαίνεται να βρίσκουν πολλά για να απολαύσουν. Προσοχή. Σύμφωνα με τη σύγχρονη κοσμολογία, κανένα αντικείμενο που σχετίζεται με τα ισπανικά αλλαντικά δεν υπάρχει πουθενά αλλού εκτός από τη Γη» έγραψε.

«Με αφορμή ορισμένα σχόλια, αισθάνομαι υποχρεωμένος να διευκρινίσω, ότι αυτό το tweet που δείχνει μια υποτιθέμενη εικόνα του Proxima Centauri, ήταν ένα αστείο. Ας μάθουμε να είμαστε επιφυλακτικοί με τα επιχειρήματα από θέσεις εξουσίας, όσο και με την αυθόρμητη ευγλωττία ορισμένων εικόνων» ανέφερε. Έγραψε ακόμη, πως πρόθεσή του ήταν απλώς να εγείρει την προσοχή «σχετικά με εικόνες που μιλούν για τον εαυτό τους».

Ο ίδιος, για να επανορθώσει, ανάρτησε και μία φωτογραφία από τον γαλαξία Cartwheel, διαβεβαιώνοντας πως είναι αληθινή και όχι άλλη πλάκα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...