Πόλεμος στην Ουκρανία: Βομβαρδίστηκε εργαστήριο στο Χάρκοβο – Τι συμβαίνει με το ραδιενεργό υλικό

Πόλεμος στην Ουκρανία: Βομβαρδίστηκε εργαστήριο στο Χάρκοβο – Τι συμβαίνει με το ραδιενεργό υλικό

«Η πηγή νετρονίου δεν χτυπήθηκε»

Άθικτο είναι το ραδιενεργό υλικό σε επιστημονικό εργαστήριο στο Χάρκοβο μετά από νέο βομβαρδισμό που αποδίδεται στο ρωσικό στρατό και ο οποίος προκάλεσε ζημιές στο κτήριο, σύμφωνα με τον Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι, επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).

Ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ, μέρους του συστήματος του ΟΗΕ, εξήγησε με δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε χθες ότι η εγκατάσταση, η οποία είχε βομβαρδιστεί ήδη μια φορά αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου, επλήγη ξανά το Σάββατο.

Οι ουκρανικές αρχές, μεταδίδει το ΑΠΕ- ΜΠΕ, ενημέρωσαν τον οργανισμό ότι «το κτίριο, η θερμομόνωσή του και η αίθουσα πειραμάτων υπέστησαν ζημιές, αλλά η πηγή νετρονίου, που περιέχει ραδιενεργό υλικό (…) δεν χτυπήθηκε», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η εγκατάσταση, το απόθεμα ραδιενεργού υλικού στην οποία είναι μικρό, χρησιμοποιείτο πριν από την πόλεμο για «έρευνα και ανάπτυξη και παραγωγή ραδιοϊσοτόπων για ιατρικές και βιομηχανικές εφαρμογές», εξηγείται ακόμη.

Ο προηγούμενος βομβαρδισμός, νωρίτερα τον Μάρτιο, προκάλεσε ζημιές στο κτίριο και διέκοψε προσωρινά την ηλεκτροδότηση της εγκατάστασης.