Σεισμός στην Πάφο: Τι έγραψε ο Γεράσιμος Χουλιάρας για τα 6,3 Ρίχτερ

Σεισμός στην Πάφο: Τι έγραψε ο Γεράσιμος Χουλιάρας για τα 6,3 Ρίχτερ

Η ανάρτηση του Διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών στο Facebook

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,3 Ρίχτερ, σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης (11/1), στις 3:07 στην Πάφο, στην Κύπρο.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το εστιακό βάθος ήταν 19,5 χλμ. και το επίκεντρό του στα ανοιχτά της Πάφου και συγκεκριμένα σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από τις ακτές της Κύπρου.

Τι αναφέρει ο Γεράσιμος Χουλιάρας

Ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, σεισμολόγος, Γεράσιμος Χουλιάρας με ανάρτηση του του Facebook αναφέρει:

«Η Κύπρος βρίσκεται στη σεισμογόνο ζώνη των Άλπεων-Ιμαλαΐων, μέσα στην οποία εκδηλώνεται το 15% των σεισμών παγκοσμίως. Η σεισμικότητα της Κύπρου αποδίδεται κατά κύριο λόγο στο «Κυπριακό Τόξο», που αποτελεί το τεκτονικό όριο μεταξύ της Αφρικανικής και Ευρασιατικής λιθοσφαιρικής πλάκας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η Αφρικανική πλάκα κινείται βόρεια προς την πλάκα της Ευρασίας με αποτέλεσμα τη σύγκρουση των δυο πλακών και την κατάδυση της Αφρικανικής πλάκας κάτω από τη μικροπλάκα της Ανατολίας (τμήμα της Ευρασιατικής πλάκας όπου βρίσκεται και η Κύπρος).

Το δυτικό τμήμα του Κυπριακού Τόξου παρουσιάζει έντονη σεισμική δραστηριότητα με σεισμούς ενδιάμεσου βάθους (μέχρι 130km) κοντά στον Κόλπο της Αττάλειας, όπου η καταβύθιση είναι ενερή. Το κεντρικό τμήμα παρουσιάζει επίσης έντονη σεισμικότητα, κυρίως με επιφανειακούς σεισμούς. Το ανατολικό τμήμα παρουσιάζει χαμηλή σεισμικότητα με απουσία σεισμών ενδιάμεσου βάθους, πιθανόν λόγω μη-ενεργής καταβύθισης. Η πιο έντονη σεισμικότητα της Κύπρου παρατηρείται στο κεντρικό-δυτικό μέρος του Κυπριακού Τόξου και σε χερσαία ρήγματα στη Πάφο, Λεμεσό και Λάρνακα.

Ιστορικές αναφορές και αρχαιολογικά ευρήματα μαρτυρούν ότι την Κύπρο έπληξαν στο παρελθόν ισχυροί σεισμοί, που σε αρκετές περιπτώσεις κατέστρεψαν τις πόλεις της. Ιστορικά δεδομένα δείχνουν ότι 20 καταστροφικοί σεισμοί, με ένταση μεγαλύτερη από V στην τροποποιημένη κλίμακα Μερκάλλι, έγιναν μεταξύ 26 π.Χ. και 1900 μ.Χ.

Ακριβέστερα στοιχεία για τους σεισμούς που σημειώνονται στον κυπριακό χώρο άρχισαν να συλλέγονται από το 1896, όταν σεισμολογικοί σταθμοί άρχισαν να λειτουργούν στις γειτονικές χώρες. Η κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, με την ίδρυση σεισμολογικών σταθμών στην Κύπρο. Κατά τον τελευταίο αιώνα εκατοντάδες σεισμοί με τα επίκεντρά στην Κύπρο και τη γύρω περιοχή, έγιναν αισθητοί στο νησί. Από αυτούς δεκάδες προκάλεσαν ζημιές και μερικοί είχαν θύματα.»

 

1
σχόλιο
 1. avatar SEISMOS STIN KRHTH(ARKALOXWRI)2021.

  αν έκανε σεισμό 4άρι, και πάνω, ηρεμία. αποφύγετε, σκάλες, βγείτε έξω από το κτήριο, και περιμένετε. Κάτω από κατώφλι.
  μην τρέχετε προς τη έξοδο.
  στερεώστε τα πράγματα σας ώστε να μην πέσουν με την δόνηση.
  ο σεισμός είναι περιοδικό φαινόμενο και οι μετασεισμοί συνήθως μικρότεροι, από
  τον κύριο.
  ρόλο παίζουν το επίκεντρο, και το εστιακό βάθος ή το ρήγμα-τόξο, ευρύτερης περιοχής/πλάκας.
  με τον σεισμό, ανάλογα το μέγεθος, μπορεί σπάνια να υπάρξει πρόβλημα με σοβαρούς τραυματισμούς.
  η στατική άποψη, ίσως χρειαστεί μέτρηση, πρόβλεψη ή κάτι αντίστοιχο.
  ζημιές, συνηθίζονται στους σεισμούς.Άλλωστε, η ενέργεια καλό είναι να εκλύεται, που και που.
  υπάρχουν οδηγίες για πριν, κατά την διάρκεια και μετά,επί του χορού των Ρ.
  ΜΗΝ ΚΙΝΕΊΣΤΕ ΆΣΚΟΠΑ.
  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Παρακαλούμε περιμένετε ...