Μετάλλαξη Mu: «Ενδεχομένως ανησυχητική» λέει ο ΕΜΑ και εξηγεί γιατί

Μετάλλαξη Mu: «Ενδεχομένως ανησυχητική» λέει ο ΕΜΑ και εξηγεί γιατί

ΠΟΥ: Οι 4 μεταλλάξεις που είναι ανησυχητικές

Η μετάλλαξη Mu, που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Κολομβία τον Ιανουάριο, είναι «ενδεχομένως ανησυχητική», αλλά δεν υπάρχουν ακόμη δεδομένα που να δείχνουν ότι μπορεί να ξεπεράσει την παραλλαγή Δέλτα ως κυρίαρχο στέλεχος, δήλωσε σήμερα, Πέμπτη (09/09) η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή.

Η παραλλαγή B.1.621, σύμφωνα με την επιστημονική ονοματολογία, ταξινομήθηκε ως «παραλλαγή υπό παρακολούθηση» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στις αρχές Σεπτεμβρίου, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) επικεντρώνεται κυρίως στην παραλλαγή Δέλτα, αλλά «παρακολουθεί επίσης και άλλες παραλλαγές που θα μπορούσαν να εξαπλωθούν, όπως η Λάμδα (που ταυτοποιήθηκε στο Περού) και πιο πρόσφατα η Μu», δήλωσε ο Μάρκο Καβαλέρι, υπεύθυνος της στρατηγικής για τα εμβόλια του οργανισμού.

Μετάλλαξη Mu: Γιατί μπορεί να είναι ενδεχομένως πιο ανησυχητική

Η παραλλαγή «Μu μπορεί να είναι ενδεχομένως πιο ανησυχητική επειδή θα μπορούσε να δείχνει έναν ενδεχόμενο κίνδυνο ανοσοποιητικής διαφυγής (αντίστασης στα εμβόλια)», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

Ο EMA θα συζητήσει με τους κατασκευαστές την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της παραλλαγής Μu.

«Όμως δεν έχουμε στοιχεία που να δείχνουν πως η παραλλαγή Μu διαδίδεται τόσο όσο η Δέλτα ή πως υπάρχουν πιθανότητες να ξεπεράσει την παραλλαγή Δέλτα ως κυρίαρχο στέλεχος», υπογράμμισε ωστόσο.

ΠΟΥ: Οι 4 μεταλλάξεις που είναι ανησυχητικές

Προς το παρόν, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θεωρεί πως τέσσερις παραλλαγές είναι ανησυχητικές εκ των οποίων η παραλλαγή Άλφα, που είναι παρούσα σε 193 χώρες, και η Δέλτα, σε 170 χώρες, ενώ άλλες πέντε παραλλαγές είναι υπό παρακολούθηση (περιλαμβανομένης της Μι).

Η Μu εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Κολομβία τον Ιανουάριο και έχει αναφερθεί και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής όπως και στην Ευρώπη.

Ο παγκόσμιος επιπολασμός της παραλλαγής Μu ήταν στις αρχές Σεπτεμβρίου μικρότερος του 0,1%, αλλά ο επιπολασμός της στην Κολομβία (39%) και στον Ισημερινό (13%) αυξάνεται διαρκώς, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.