Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ υπόσχεται να μην «ξεχαστούν» οι Αφγανοί που δεν απεγκλωβίστηκαν

Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ υπόσχεται να μην «ξεχαστούν» οι Αφγανοί που δεν απεγκλωβίστηκαν

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τους συμμάχους μας»

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε σήμερα ότι είναι βασικό να παραμείνει ανοιχτό το αεροδρόμιο της Καμπούλ και υποσχέθηκε να μην ξεχαστούν αυτοί που προσπαθούν να διαφύγουν από το καθεστώς των Ταλιμπάν μετά την αποχώρηση και των τελευταίων Αμερικανών στρατιωτών.

«Είναι βασικό να παραμείνει ανοιχτό το αεροδρόμιο, τόσο για να επιτρέπει (την προώθηση) της ανθρωπιστικής βοήθειας στον αφγανικό λαό όσο και για να εξασφαλιστεί ότι μπορούμε να συνεχίζουμε να βγάζουμε τους ανθρώπους, αυτούς που το επιθυμούν αλλά δεν μπόρεσαν να μετάσχουν στον απεγκλωβισμό που επιχειρήθηκε από τον στρατό», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Δεσμευόμαστε όλοι να συνεχίσουμε να δουλεύουμε σκληρά για να τους βγάλουμε. Δεν θα τους ξεχάσουμε», πρόσθεσε.

Η τελευταία αμερικανική στρατιωτική πτήση αναχώρησε από το αεροδρόμιο της Καμπούλ τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στο τέλος μιας εσπευσμένης επιχείρησης διάσωσης για τον απεγκλωβισμό 123.000 και πλέον ανθρώπων, κυρίως του προσωπικού των συμμαχικών χωρών και Αφγανών που εργάστηκαν δίπλα τους.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ διαβεβαίωσε ότι οι σύμμαχοι θα διατηρήσουν τη διπλωματική πίεση επί των νέων ηγετών της χώρας ώστε αυτοί να επιτρέπουν την αναχώρηση των Αφγανών που αισθάνονται ότι βρίσκονται σε κίνδυνο, σημειώνεται στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Ο επικεφαλής της Ατλαντικής Συμμαχίας συνεχάρη την Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, η οποία πρότεινε να παίξει έναν ρόλο στην εγγύηση της ασφάλειας του αεροδρομίου. Ευχαρίστησε επίσης τα σχεδόν 800 μέλη του πολιτικού προσωπικού του οργανισμού για τη βοήθειά τους στη διαχείριση της αερογέφυρας.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τους συμμάχους μας του ΝΑΤΟ και άλλες χώρες για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να φύγουν. Οι Ταλιμπάν δήλωσαν σαφώς ότι θα επιτρέπουν τις αναχωρήσεις, εμείς θα κρίνουμε τους Ταλιμπάν γι' αυτά που λένε αλλά και γι' αυτά που κάνουν», δήλωσε.

«Και θα χρησιμοποιήσουμε τα μέσα άσκησης πίεσης που διαθέτουμε, πολιτικά, διπλωματικά και οικονομικά, προκειμένου οι άνθρωποι να μπορέσουν να φύγουν. Είναι σημαντικό καθώς οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ είναι εδώ τόσα χρόνια», πρόσθεσε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ.

Για το μέλλον, ο Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε ότι τα 30 μέλη της Συμμαχίας θα εξετάσουν προσεκτικά τι ήταν αυτό που δεν λειτούργησε στο πλαίσιο της αποστολής τους, στόχος της οποίας ήταν η τοποθέτηση στο Αφγανιστάν μιας κυβέρνησης και ενός στρατού ικανών να αντιμετωπίσουν τους Ταλιμπάν.

«Αυτό είναι ένα από τα δύσκολα ερωτήματα που πρέπει να θέσουμε στον εαυτό μας, καθώς στο εξής θα διενεργούμε μια διαδικασία αξιολόγησης και ανάλυσης για να παίρνουμε διδάγματα στους κόλπους του ΝΑΤΟ", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Γιατί είναι ανάγκη να καταλάβουμε καλύτερα τι πήγε στραβά αλλά και να αναλύσουμε τα επιτεύγματά μας στο Αφγανιστάν, κυρίως σε σχέση με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».