Παγκόσμια αγωνία για το Αφγανιστάν: Σώνεται ο χρόνος και η G7 θέλει περισσότερο για την εκκένωση

Παγκόσμια αγωνία για το Αφγανιστάν: Σώνεται ο χρόνος και η G7 θέλει περισσότερο για την εκκένωση

Οι ηγέτες των ισχυρών κρατών συμφώνησαν ότι πρέπει να πιέσουν τους Ταλιμπάν να μην επιμείνουν για την 31η Αυγούστου - Το ανακοινωθέν για την τρομοκρατία

Οι πολύ σοβαρές εξελίξεις στο Αφγανιστάν απασχόλησαν τους ηγέτες της G7 στην τηλεδιάσκεψη που έγινε. Η ώρα... μηδέν πλησιάζει, καθώς οι Ταλιμπάν έχουν θέσει ως καταληκτική ημερομηνία την 31η Αυγούστου για την εκκένωση της χώρας από όσους θέλουν να αποχωρήσουν. Σώνεται ο χρόνος οι αρχηγοί των ισχυρών κρατών του πλανήτη θέλουν παραπάνω, έστω κι αν ο Τζο Μπάιντεν επιμένει ότι οι ΗΠΑ μένουν πιστές στο σχέδιό τους.

Οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά συμφώνησαν σήμερα για την ανάγκη άσκησης πίεσης προς τους Ταλιμπάν να επιτρέψουν σε ανθρώπους να φύγουν από το Αφγανιστάν μετά την προθεσμία της 31ης Αυγούστου, δήλωσε ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό.

«Η διεθνής κοινότητα έχει μερικές πολύ σαφείς προσδοκίες και απαιτήσεις από τους Ταλιμπάν αν επιθυμούν να εμπλακούν με εποικοδομητικό και θετικό τρόπο, είτε οικονομικά είτε από άποψη επισιτιστικής ασφάλειας», είπε.

«Γνωρίζουμε ότι η πρόσβαση στο αεροδρόμιο αυτή τη στιγμή και η πρόσβαση για ανθρώπους που είναι σε θέση να φύγουν από τη χώρα μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα είναι εξαιρετικά σημαντική», ανέφερε ο Τριντό σε δημοσιογράφους στο Χάμιλτον του Οντάριο, τονίζεται στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

«Οι Ταλιμπάν θα πρέπει να λογοδοτήσουν για την πρόληψη της τρομοκρατίας»

Οι Ταλιμπάν που έχουν την εξουσία στο Αφγανιστάν "θα πρέπει να τηρούν τις διεθνείς υποχρεώσεις και τη δέσμευση του Αφγανιστάν στο θέμα της προστασίας από την τρομοκρατία" και της "προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Αφγανών, κυρίως των γυναικών", δηλώνουν οι ηγέτες της G7, της Ομάδας των Επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε στο τέλος της διαδικτυακής τους συνόδου κορυφής σήμερα.

Οι ηγέτες της Γερμανίας, του Καναδά, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας και της Βρετανίας απηύθυναν έκκληση για "ηρεμία και αυτοσυγκράτηση" και υπογράμμισαν ότι το Αφγανιστάν δεν πρέπει "ποτέ να ξαναγίνει ασφαλές καταφύγιο για την τρομοκρατία και πηγή τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον άλλων" χωρών.

"Συνεχίζουμε την καταπολέμηση της τρομοκρατίας με αποφασιστικότητα και αλληλεγγύη όπου κι αν βρίσκεται", αναφέρουν στην ανακοίνωση για τη σύνοδο, στην οποία μετείχαν επίσης οι γενικοί γραμματείς του ΝΑΤΟ και του ΟΗΕ.

Παρότι θεωρούν ότι "άμεση προτεραιότητά" τους είναι η απομάκρυνση των συμπατριωτών τους και των Αφγανών που εργάστηκαν για τις κυβερνήσεις τους, οι ηγέτες των επτά χωρών ζήτησαν από "οποιαδήποτε μελλοντική αφγανική κυβέρνηση" να "τηρήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις και τη δέσμευση του Αφγανιστάν στο θέμα της προστασίας από την τρομοκρατία" και της "προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Αφγανών, κυρίως των γυναικών, των παιδιών και των μειονοτήτων".

"Θα κρίνουμε τις αφγανικές πλευρές από τις πράξεις τους και όχι από τα λόγια τους", δήλωσαν οι ηγέτες, τονίζοντας ότι οι Ταλιμπάν θα είναι υπόλογοι για τις ενέργειές τους όσον αφορά την πρόληψη της τρομοκρατίας και όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδίως εκείνα των γυναικών, των κοριτσιών και των μειονοτήτων.

"Η νομιμότητα οποιασδήποτε μελλοντικής κυβέρνησης εξαρτάται από την προσέγγιση που υιοθετεί εφεξής για τον σεβασμό των διεθνών υποχρεώσεων και δεσμεύσεών της", διευκρινίζουν.

Η G7 ζήτησε μεταξύ άλλων οι Ταλιμπάν να "εργαστούν καλή τη πίστει" για τη συγκρότηση μιας "αντιπροσωπευτικής και χωρίς αποκλεισμούς κυβέρνησης" με "σημαντική συμμετοχή γυναικών και μειονοτικών ομάδων".

«Ασφαλή διέλευση» ζητάει ο Μπόρις Τζόνσον

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι οι ηγέτες της G7 συμφώνησαν σε ένα σχέδιο με βάση το οποίο θα αντιμετωπίσουν τους Ταλιμπάν, θέτοντας ως βασική προϋπόθεσή τους να επιτρέψουν οι τελευταίοι την ασφαλή διέλευση όσων Αφγανών επιθυμούν να φύγουν από τη χώρα μετά τις 31 Αυγούστου.

«Αυτό που κάναμε σήμερα, στην G7, είναι ότι συμφωνήσαμε ότι μόνο σε μια κοινή προσέγγιση για τις εκκενώσεις αλλά επίσης και στον οδικό χάρτη για τον τρόπο με τον οποίο θα ασχοληθούμε με τους Ταλιμπάν», είπε ο Τζόνσον μετά τη διαδικτυακή σύνοδο κορυφής των ηγετών. «Η υπ’ αριθμόν 1 προϋπόθεση που θέτουμε ως G7 είναι ότι πρέπει να εγγυηθούν την ασφαλή διέλευση όσων επιθυμούν να φύγουν μέχρι τις 31 Αυγούστου και πέραν αυτής της ημερομηνίας», πρόσθεσε.

«Κάποιοι από αυτούς θα πουν ότι δεν το δέχονται, κάποιοι από αυτους ελπίζω ότι θα καταλάβουν το νόημα, επειδή η G7 έχει πολύ σημαντική επιρροή, οικονομική, διπλωματική και πολιτική», συνέχισε ο Τζόνσον.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός επισήμανε ότι η «τεράστια επιρροή» που θα μπορούσε να ασκήσει η G7 στους Ταλιμπάν περιλαμβάνει και την παρακράτηση σημαντικών κεφαλαίων.

«Αυτό που λέμε είναι ότι το Αφγανιστάν δεν μπορεί να μετατραπεί και πάλι σε τόπο αναπαραγωγής της τρομοκρατίας, δεν μπορεί να γίνει ένα ναρκοκράτος, τα κορίτσια πρέπει να εκπαιδεύονται μέχρι την ηλικία των 18», τόνισε.

Ο Τζόνσον απέφυγε να απαντήσει σε μια ερώτηση για το αν οι άλλοι ηγέτες της G7 εξέφρασαν δυσαρέσκεια για τον τρόπο με τον οποίο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν διαχειρίστηκε την κριση και την άρνησή του να παρατείνει την παραμονή των Αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν. «Να ξεκαθαρίσουμε ότι η φάση της εκκένωσης είναι στην πραγματικότητα (…) μια πολύ σημαντική επιτυχία του στρατού. Είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να απεγκλωβίσουμε χιλιάδες ακόμη. Αλλά η κατάσταση στο αεροδρόμιο δεν καλυτερεύει. Είναι οδυνηρές οι στιγμές για εκείνους που προσπαθούν να φύγουν», κατέληξε.

Φον ντερ Λάιεν: Έχουμε ηθικό καθήκον να βοηθήσουμε το λαό του Αφγανιστάν

«Έχουμε ηθικό καθήκον να βοηθήσουμε το λαό του Αφγανιστάν», δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, λίγο μετά τη λήξη της Συνόδου της G7.

H Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι η ΕΕ θα αυξήσει την ανθρωπιστική βοήθεια προς το Αφγανιστάν και στις γειτονικές χώρες, από 50 εκατομμύρια ευρώ σε πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ, το 2021. Τόνισε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια είναι κρίσιμης σημασίας για τις ευάλωτες ομάδες που κινδυνεύουν και ειδικότερα για τον εκτοπισμένο πληθυσμό στο εσωτερικό της χώρας, το 80% του οποίου είναι γυναίκες και κορίτσια. «Η κατάσταση στο Αφγανιστάν είναι πραγματικά τραγική», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι οι εσωτερικά εκτοπισμένοι είναι 3,7 εκατομμύρια Αφγανοί.

Εξάλλου, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της ΕΕ που βρισκόταν στο Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένων και των Αφγανών με τις οικογένειές τους, έχει ήδη εγκαταλείψει τη χώρα μέσω του αεροδρομίου της Καμπούλ.

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, τόνισε ότι τα γεγονότα των τελευταίων ημερών υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για τα κράτη-μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να υιοθετήσουν το ευρωπαϊκό σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου, προκειμένου η ΕΕ να μπορέσει να διαχειριστεί αποτελεσματικά τα σύνορά της και να συνεργαστεί με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης.

Σαρλ Μισέλ: Το αεροδρόμιο της Καμπούλ πρέπει να παραμείνει ασφαλές για όσο χρειαστεί 

«Το αεροδρόμιο της Καμπούλ πρέπει να παραμείνει ασφαλές για όσο διάστημα χρειαστεί, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι επιχειρήσεις απεγκλωβισμού», δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με την Πρόεδρο της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά τη λήξη της Συνόδου των ηγετών της G7.

Ο Σαρλ Μισέλ είπε ότι η ΕΕ εξέφρασε την ανησυχία της τόσο για την ασφάλεια προσέγγισης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όσο και για την προθεσμία της 31ης Αυγούστου. Ο ίδιος, είπε ότι αρκετοί ηγέτες, όπως και η ΕΕ, εξέφρασαν την ανησυχία τους για αυτά τα θέματα στην G7. «Είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να παρατείνουμε τη χρονική προθεσμία μετά τις 31 Αυγούστου», ανέφερε, σημειώνοντας ότι αυτό είναι το «κλειδί» για να διασφαλιστεί μια ασφαλής διέξοδος για τους Αφγανούς και για όλους όσους θα πρέπει να απομακρυνθούν από εκεί.

Εξάλλου, ο Σαρλ Μισέλ ανέφερε ότι η ΕΕ είναι σε επαφή με τις γειτονικές χώρες και πρόσθεσε ότι η ΕΕ θέλει να διασφαλίσει ότι το αεροδρόμιο της Καμπούλ θα επιτρέπει μελλοντικά την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι δεν θα πρέπει να επιτραπεί η δημιουργία μιας νέας αγοράς διακινητών. «Είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών και να προστατέψουμε τα σύνορα της ΕΕ», δήλωσε.

Πρόσθεσε, τέλος, ότι η λήξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν δε σημαίνει ότι σταματά και η δέσμευση της ΕΕ να προωθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου.