Ο πλανήτης σε κόκκινο συναγερμό λόγω υπερθέρμανσης – Θα δούμε ακόμη πιο έντονα και πιο συχνά κύματα καύσωνα

Ο πλανήτης σε κόκκινο συναγερμό λόγω υπερθέρμανσης – Θα δούμε ακόμη πιο έντονα και πιο συχνά κύματα καύσωνα

Εφιαλτικά τα στοιχεία της έκθεσης του ΟΗΕ

«Οι καμπάνες συναγερμού είναι εκκωφαντικές και τα στοιχεία εφιαλτικά: οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την καύση ορυκτών καυσίμων και την αποψίλωση των δασών πνίγουν τον πλανήτη και θέτουν δισεκατομμύρια ανθρώπους σε άμεσο κίνδυνο», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, παρουσιάζοντας την πολυαναμενόμενη διακυβερνητική έκθεση για την Κλιματική Αλλαγή.

Τα συμπεράσματα της έκθεσης:

  • Οι θερμοκρασίες έχουν αυξηθεί κατά περίπου 1,1 βαθμούς Κελσίου από την περίοδο 1850 έως το 1900, αλλά η σταθεροποίηση του κλίματος στους 1,5 βαθμούς Κελσίου είναι ακόμα δυνατή.
  • Αυτό το επίπεδο θέρμανσης θα εξακολουθούσε να δημιουργεί περισσότερους καύσωνες, πιο έντονες καταιγίδες και πιο σοβαρές ξηρασίες και πλημμύρες, αλλά θα αντιπροσωπεύει πολύ μικρότερο κίνδυνο από τους 2 βαθμούς Κελσίου.

«Οι άνθρωποι θερμαίνουν τον πλανήτη»

«Η ατμόσφαιρα έχει εκτεθεί σε ντόπινγκ, πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε αρχίσει να παρατηρούμε τα ακραία φαινόμενα όλο και συχνότερα», επεσήμανε ο Petteri Taalas, Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού.

«Θα δούμε ακόμη πιο έντονα και πιο συχνά κύματα καύσωνα», δήλωσε ο Δρ Friederike Otto, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, από τους συντάκτες της έκθεσης IPCC.

Οι συγγραφείς λένε ότι από το 1970, οι παγκόσμιες θερμοκρασίες στην επιφάνεια έχουν αυξηθεί ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη περίοδο 50 ετών τα τελευταία 2.000 χρόνια.

Αυτή η υπερθέρμανση «επηρεάζει ήδη πολλές ακραίες καιρικές και κλιματικές συνθήκες σε κάθε περιοχή σε όλο τον κόσμο».

Λιγότερο από τρεις μήνες πριν από την διάσκεψη GOP26 για το κλίμα που θα πραγματοποιηθεί στη Γλασκώβη, αυτή η διαπίστωση σοκ των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ ηχεί σαν κάλεσμα για να λάβουμε θέσεις μάχης: οι άνθρωποι είναι «ασυζητητί» υπεύθυνοι για την κλιματική απορρύθμιση και δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να μειώσουν δραστικά τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αν θέλουν να περιορίσουν τις ζημιές.

Αυτή η πρώτη έπειτα από επτά χρόνια έκθεση, που υιοθετήθηκε την Παρασκευή από 195 χώρες και αντλεί στοιχεία από περισσότερες από 14.000 επιστημονικές μελέτες, εξετάζει πέντε σενάρια για τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, από το πιο αισιόδοξο --ορισμένοι το θεωρούν ουτοπικό-- μέχρι το χειρότερο.

Σε όλες τις περιπτώσεις, ο πλανήτης αναμένεται να φθάσει το όριο του +1,5 βαθμού Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή γύρω στο 2030. Δέκα χρόνια νωρίτερα απ' ό,τι προβλεπόταν στην προηγούμενη εκτίμηση της Διακυβερνητικής, το 2018.

Στη συνέχεια, μέχρι το 2050, η αύξηση προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί πολύ πέραν του ορίου αυτού --που είναι ένα από τα όρια-κλειδιά της Συμφωνίας του Παρισιού-- ακόμη κι αν ο κόσμος καταφέρει να μειώσει κατά πολύ τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.