Χάγη: Τελεσίδικα ένοχος με ισόβια κάθειρξη ο «Χασάπης των Βαλκανίων»

Χάγη: Τελεσίδικα ένοχος με ισόβια κάθειρξη ο «Χασάπης των Βαλκανίων»

ΟΗΕ και ΕΕ χαιρετίζουν την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τον Ράτκο Μλάντιτς

Οριστικό και αμετάκλητο τέλος στην υπόθεση που κρατάει 26 χρόνια μπήκε σήμερα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, το οποίο έκρινε ένοχο με ισόβια κάθειρξη τον Ράτκο Μλάντιτς ή  ως γνωστό «Χασάπη των Βαλκανίων» για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Την απόφαση χαιρέτησαν τόσο ο ΟΗΕ, όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου των Ηνωμένων Εθνών απέρριψε την έφεση του πρώην στρατιωτικού διοικητή των Σερβοβοσνίων για διάπραξη γενοκτονίας που τού είχε επιβληθεί.

Ο 78χρονος, πλέον, είχε καταδικαστεί το 2017 για εγκλήματα πολέμου, τρομοκράτηση άμαχου πληθυσμού και εξόντωση περισσότερων από 8.000 μουσουλμάνων, ανδρών και αγοριών, στη Σρεμπρένιτσα. Η ενέργεια αυτή έγινε σε θύλακα που λογιζόταν πως βρισκόταν υπό προστασία του ΟΗΕ. Θεωρείται η μεγαλύτερη θηριωδία στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Χαιρετίζει την καταδίκη ο ΟΗΕ

Ο ΟΗΕ χαιρέτισε σήμερα την απόφαση της διεθνούς δικαιοσύνης που επιβεβαίωσε την καταδίκη σε ισόβια κάθειρξη του Ράτκο Μλάντιτς για γενοκτονία, δια της Ύπατης Αρμοστή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μισέλ Μπατσελέτ.

Η δικαστική απόφαση «υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα της διεθνούς δικαιοσύνης να διασφαλίσει τη λογοδοσία ανεξάρτητα από τον χρόνο που χρειάζεται -- και στην περίπτωση του Μλάντιτς, είναι σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά τα απεχθή εγκλήματά του», δήλωσε η Μπατσελέτ, σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσε με την Άλις Ντερίτου, την ειδική σύμβουλο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για την πρόληψη των γενοκτονιών, σημειώνεται στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε στη Γενεύη τονίζεται ότι η ετυμηγορία έστειλε ένα σημαντικό μήνυμα στα δυτικά Βαλκάνια, όπου η «άρνηση της γενοκτονίας» αυξάνεται.

Λυτρωτική θεωρεί την απόφαση η ΕΕ

H απόφαση για τον Ράτκο Μλάντιτς θα συμβάλλει στη θεραπεία όλων εκείνων που υπέφεραν, τονίζουν σε κοινή δήλωσή τους ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και ο Επίτροπος της ΕΕ για τη Γειτονία και τη Διεύρυνση Όλιβερ Βάρχελι.

«Η τελική απόφαση στην υπόθεση του Ράτκο Μλάντιτς τερματίζει μια βασική δίκη στην πρόσφατη ιστορία της Ευρώπης για εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της γενοκτονίας, που διαδραματίστηκε στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη» αναφέρουν.

Προσθέτουν ότι «η ΕΕ αναμένει από όλους τους πολιτικούς παράγοντες στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τα Δυτικά Βαλκάνια να επιδείξουν πλήρη συνεργασία με τα διεθνή δικαστήρια, να σεβαστούν τις αποφάσεις τους και να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία και την αμεροληψία τους».

Παράλληλα, Μπορέλ και Βάρχελι σημειώνουν ότι «η άρνηση γενοκτονίας, ο ρεβιζιονισμός και το να δοξάζονται εγκληματίες πολέμου έρχονται σε αντίθεση με τις πιο θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες. Η σημερινή απόφαση είναι μια ευκαιρία για τους ηγέτες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και της περιοχής, λαμβάνοντας υπόψη τα γεγονότα, να καθοδηγήσουν στον δρόμο προς τιμή των θυμάτων και να προωθήσουν ένα περιβάλλον ευνοϊκό για τη συμφιλίωση ώστε να ξεπεραστεί η κληρονομιά του πολέμου και να οικοδομηθεί διαρκής ειρήνη».

«Αυτό αποτελεί προϋπόθεση για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και είναι θεμελιώδους σημασίας για την πορεία της ΕΕ. Είναι επίσης μία από τις 14 βασικές προτεραιότητες της γνώμης της Επιτροπής σχετικά με την αίτηση προσχώρησης της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στην ΕΕ» επισημαίνουν.

Τέλος, τονίζουν ότι «διεθνή και εγχώρια δικαστήρια στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τις γειτονικές χώρες πρέπει να συνεχίσουν την αποστολή τους για την απονομή δικαιοσύνης σε όλα τα θύματα εγκλημάτων πολέμου, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και της γενοκτονίας, καθώς και των μελών της οικογενειών τους. Δεν μπορεί να υπάρξει ατιμωρησία».