Αμετανόητος ο Λουκασένκο: Θα ξαναέδινα εντολή για προσγείωση αν γνώριζα ότι ήταν μέσα ο Προτασέβιτς

Αμετανόητος ο Λουκασένκο: Θα ξαναέδινα εντολή για προσγείωση αν γνώριζα ότι ήταν μέσα ο Προτασέβιτς

«Βλέπει» προσπάθεια κάποιων να στραγγαλίσουν τη Λευκορωσία

Τον ισχυρισμό ότι δεν γνώριζε ότι ο αντιφρονών μπλόγκερ Ρομάν Προτασέβιτς επέβαινε στην πτήση της Ryanair που εξετράπη στο Μινσκ εξέφρασε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, προσθέτοντας μάλιστα ότι θα έδινε εντολή να προσγειωθεί το αεροσκάφος εάν το ήξερε.

Υπενθυμίζεται ότι ο Προτασέβιτς, εξόριστος αντιπολιτευόμενος μπλόγκερ, συνελήφθη στο Μινσκ την Κυριακή αφού η Λευκορωσία απέστειλε μαχητικό αεροσκάφος και το αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε εξαναγκάστηκε να προσγειωθεί με την πρόφαση πληροφορίας για ύπαρξη βόμβας που αποδείχθηκε ψευδής, γεγονός που προκάλεσε διεθνή κατακραυγή.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Λουκασένκο δήλωσε νωρίτερα σε σχόλιά του που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση πως πιστεύει ότι δεν θα υπάρξει επανάληψη των μαζικών διαδηλώσεων που ξέσπασαν πέρυσι το καλοκαίρι.

Το περασμένο καλοκαίρι ξέσπασαν μαζικές διαδηλώσεις κατά του Λουκασένκο αφού ο ο ίδιος κήρυξε τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές, οι οποίες σύμφωνα με τους αντιπάλους του νοθεύτηκαν, ωστόσο οι κινητοποιήσεις έχασαν τη δυναμική τους εν μέσω σαρωτικών μέτρων καταστολής από τις αρχές.

Τα σχόλιά του έγιναν λίγο αφού η εξόριστη επικεφαλής της αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια δήλωσε σήμερα, Τετάρτη (26/05) ότι η αντιπολίτευση σχεδιάζει νέα φάση αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Λευκορωσία.

Νωρίτερα, ο Λουκασένκο κατηγόρησε «αυτούς που θέλουν το κακό» της χώρας του ότι προσπαθούν να στραγγαλίσουν τη Λευκορωσία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Belta. Ο Λουκασένκο υπεραμύνθηκε του τρόπου με τον οποίο η πρώην σοβιετική δημοκρατία διαχειρίστηκε την αναγκαστική προσγείωση της πτήσης της Ryanair την Κυριακή και κατηγόρησε αυτούς που επέκριναν τη συγκεκριμένη ενέργεια ότι «παραβιάζουν κόκκινες γραμμές» και ότι εγκαταλείπουν την κοινή λογική στις επιθέσεις τους κατά της Λευκορωσίας. Σύμφωνα με το Belta, ο ίδιος δήλωσε επίσης ότι εξωτερικές δυνάμεις διεξάγουν «υβριδικό πόλεμο» κατά της Λευκορωσίας.