Τους 58 έφτασαν οι νεκροί από την πυρκαγιά σε νοσοκομείο στη Βαγδάτης

Τους 58 έφτασαν οι νεκροί από την πυρκαγιά σε νοσοκομείο στη Βαγδάτης

Οι 28 από αυτούς νοσούσαν από κορονοϊό και βρίσκονταν σε αναπνευστήρα

Τους 58 έφτασαν οι νεκροί από την πυρκαγιά που ξέσπασε τη νύκτα του Σαββάτου προς Κυριακή σε νοσοκομείο για ασθενείς με covid-19 στη Βαγδάτη, ανάμεσά τους και 28 ασθενείς που βρίσκονταν σε αναπνευστήρα, δήωλσε σήμερα αξιωματούχος.

Ο απολογισμός αυτός, τον οποίο ανακοίνωσε ο Άλι αλ Μπαγιάτι, μέλος της κυβερνητικής επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είναι ο πρώτος που ανακοινώνεται από επίσημη πηγή. Προηγούμενος απολογισμός από ιατρικές πηγές έκανε λόγο για 27 νεκρούς.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε από φιάλες οξυγόνου που «ήταν αποθηκευμένες χωρίς να τηρούνται οι όροι ασφαλείας» στο νοσοκομείο Ιμπν αλ Χάτιμπ της Βαγδάτης, δήλωσαν ιατρικές πηγές.

Η πυρκαγιά προκλήθηκε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από αμέλεια, η οποία συνδέεται με την ενδημική διαφθορά στο Ιράκ, μια χώρα με 40 εκατομμύρια κατοίκους που έχει πληγεί σφοδρά από την πανδημία του κορονοϊού, ενώ τα νοσοκομεία της είναι σε άσχημη κατάσταση και πολλοί γιατροί έχουν μεταναστεύσει έπειτα από 40 χρόνια αλλεπάλληλων συγκρούσεων.

Μετά την τραγωδία το hashtag «Παραίτηση του υπουργού Υγείας» ήταν πρώτο στο Twitter στο Ιράκ, καθώς οι πολίτες της χώρας είναι εξοργισμένοι από το περιστατικό.

Ο πρωθυπουργός Μουστάφα αλ Καζίμι, που κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος, δήλωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για το περιστατικό και ζήτησε να ανακοινωθούν αποτελέσματα «σε λιγότερες από 24 ώρες».

Ο ίδιος έθεσε σε διαθεσιμότητα τον επικεφαλής υγείας του ανατολικού τομέα της Βαγδάτης, τον διευθυντή του νοσοκομείου και τους επικεφαλής ασφαλείας και συντήρησης. Όλοι τους ανακρίνονται και δεν θα αφεθούν ελεύθεροι «προτού δικαστούν όσοι ευθύνονται» για την τραγωδία, υπογράμμισε ο αλ Καζίμι.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, την ώρα που δεκάδες συγγενείς ήταν στο πλευρό «30 ασθενών στη μονάδα εντατικής θεραπείας» του νοσοκομείου Ιμπν αλ Χάτιμπ, όπου νοσηλεύονται τα βαριά περιστατικά, φλόγες επεκτάθηκαν σε όλους τους ορόφους, σύμφωνα με ιατρική πηγή.

«Το νοσοκομείο δεν διαθέτει πυρασφάλεια και οι ψευδοροφές επέτρεψαν την εξάπλωση της πυρκαγιάς η οποία έφτασε σε ιδιαίτερα εύφλεκτα αντικείμενα», εξήγησε η πολιτική προστασία. «Τα περισσότερα θύματα πέθαναν επειδή χρειάστηκε να μετακινηθούν και βγήκαν από τους αναπνευστήρες. Άλλοι πέθαναν από την εισπνοή καπνών».