Εμβόλιο Johnson & Johnson: Οι αρμόδιες υπηρεσίες στις ΗΠΑ προτείνουν διακοπή λόγω περιστατικών θρόμβωσης

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Οι αρμόδιες υπηρεσίες στις ΗΠΑ προτείνουν διακοπή λόγω περιστατικών θρόμβωσης

Μέχρι σήμερα είχαν χορηγηθεί στις ΗΠΑ επτά εκατομμύρια εμβόλια

Την «άμεση διακοπή» της χρήσης του μονοδοσικού εμβολίου για κορονοϊό της Johnson & Johnson ζήτησαν ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ, μετά από έξι περιστατικά θρομβώσεων, που εμφανίστηκαν περίπου δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό.

Όπως αναφέρουν οι New York Times, συνολικά έξι γυναίκες 18-48 ετών εμφάνισαν θρόμβους, από τις οποίες η μία πέθανε και μια δεύτερη νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Περίπου 7 εκατομμύρια πολίτες στις ΗΠΑ έχουν λάβει το συγκεκριμένο εμβόλιο μέχρι στιγμής, ενώ 9 εκατομμύρια δόσεις έχουν παραδοθεί στις πολιτείες, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Παρότι η κίνηση αυτή έχει σχεδιαστεί ως μια σύσταση προς τους γιατρούς στις αμερικανικές πολιτείες, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναμένεται να αναστείλει τη χορήγηση του εμβολίου σε όλα τα εμβολιαστικά κέντρα που λειτουργούν υπό ομοσπονδιακό έλεγχο, αναφέρουν οι New York Times.

Ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι οι υγειονομικές αρχές των πολιτειών θα λάβουν τη σύσταση ως μια ισχυρή ένδειξη για να πράξουν το ίδιο.

Σε ανακοίνωσή τους, η υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αναφέρουν ότι «συνιστούν» το πάγωμα των εμβολιασμών για προληπτικούς λόγους.

Η απόφαση των αμερικανικών Αρχών έρχεται περίπου μια εβδομάδα αφότου ο αρμόδιος ρυθμιστής στην ΕΕ δήλωσε πως θα επανεξετάσει το εμβόλιο της Johnson & Johnson για πιθανές θρομβώσεις. Τέσσερις σοβαρές περιπτώσεις σπανίων θρομβώσεων με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων, η μία από τις οποίες κατέληξε σε θάνατο, έχουν αναφερθεί μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της J&J από τη μονάδα της Janssen, ανέφερε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), στις 9 Απριλίου.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση που δημοσίευσε ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA), στην κλινική δοκιμή που διεξήχθη στις ΗΠΑ, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην πρόληψη της σοβαρής νόσησης από COVID-19 ήταν 86% και της νόσησης γενικά κατά 72%, ενώ την ίδια στιγμή αποδείχθηκε 100% αποτελεσματικό έναντι του κινδύνου θανάτου. Το εμβόλιο αυτό δοκιμάστηκε σε κλινικές μελέτες όταν είχαν ήδη διαδοθεί τα μεταλλαγμένα στελέχη. Έτσι, στις κλινικές δοκιμές που διεξήχθησαν στη Νότια Αφρική, όπου κυκλοφορεί η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Johnson & Johnson ήταν ελαφρώς χαμηλότερη.

Σημειώνεται πως η Johnson & Johnson ξεκίνησε τη Δευτέρα να παραδίδει τις πρώτες δόσεις του μονοδοσικού της εμβολίου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι πρώτες δόσεις αναμένονται στην Ελλάδα την Τετάρτη (14/4), ενώ οι εμβολιασμοί αναμένεται να ξεκινήσουν τη Δευτέρα (19/4).