Κορονοϊός: Ξεκινάει στις 19 Απριλίου ο εμβολιασμός με το εμβόλιο Johnson & Johnson

Κορονοϊός: Ξεκινάει στις 19 Απριλίου ο εμβολιασμός με το εμβόλιο Johnson & Johnson

Για ποιες ομάδες πολιτών ανοίγει η πλατφόρμα εμβολιασμού τις επόμενες ημέρες

Την Τετάρτη 14 Απριλίου θα παραλάβει η Ελλάδα τις πρώτες 33.600 δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson κατά της Covid-19 και οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 19 Απριλίου.

Αυτό ανακοίνωσε απόψε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά του κορονοϊού. Ερωτηθείς δε, αν θα δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό με το μονοδοσικό εμβόλιο στα νησιά, προκειμένου να επιτευχθεί πιο σύντομα το τείχος ανοσίας σε αυτά ενόψει του ανοίγματος του τουρισμού, ο κ. Θεμιστοκλέους απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας ότι θα συνεχιστεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα που τρέχει.

Όσον αφορά στο πρόβλημα που προέκυψε σε νησιά των Κυκλάδων, με αποτέλεσμα κάτοικοι ακόμη και δημοφιλών τουριστικών προορισμών, όπως η Σαντορίνη, να καλούνται να μεταβούν στη Σύρο για εμβολιασμό, ο κ. Θεμιστοκλέους υποστήριξε, ότι το πρόβλημα αποκατάσταθηκε και δεν θα χρειαστεί να μετακινηθεί κανείς προς άλλο νησί.

Για ποιες ομάδες πολιτών ανοίγει η πλατφόρμα εμβολιασμού

Όσον αφορά στο πρόγραμμα εμβολιασμού, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ανακοίνωσε, ότι την Παρασκευή 16 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τις ευπαθείς ομάδες, γνωστή και ως κατηγορία Β (καρδιοπαθείς, υπερτασικούς, πάσχοντες από καρδιολογικά νοσήματα σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση, παθήσεις του αναπνευστικού, σκλήρυνση κατά πλάκας, κλπ.)

Οι ευπαθείς της ομάδας Β που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 18-30 θα εμβολιαστούν με Pfizer και Moderna, ενώ οι ανήκοντες στην ηλικιακή ομάδα 31-59 θα εμβολιαστούν με όλα τα εμβόλια. Εκτιμάται, ότι μέσα στον Μάιο θα έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των ανθρώπων που ανήκουν στην ομάδα Β, οι οποίοι ανέρχονται σε περίπου 900.000.

Την Τετάρτη 21 Απριλίου θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 55-59 ετών, τους εκπαιδευτικούς και για ομάδες κρίσιμες για τη λειτουργία του κράτους. Την Παρασκευή 23 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 50-54 ετών.

Συνολικά τον Απρίλιο η χώρα θα παραλάβει 1.620.000 εμβόλια, τον Μάιο 2.400.000 και τον Ιούνιο 3.110.000. Δηλαδή έως το τέλος Ιουνίου θα έχουν παραληφθεί συνολικά 7.130.000 εμβόλια.