Μάας: Δεν θα υπάρξουν συστηματικοί συνοριακοί έλεγχοι μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας

Μάας: Δεν θα υπάρξουν συστηματικοί συνοριακοί έλεγχοι μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας

«Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με τους Γάλλους συναδέλφους μας σε όλα τα επίπεδα εδώ και μέρες προκειμένου να βρούμε ρεαλιστικές λύσεις»

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας διαβεβαίωσε σήμερα ότι, παρά τον χαρακτηρισμό της γαλλικής παραμεθόριας περιοχής Μοζέλ ως περιοχής με ιδιαίτερα επικίνδυνες μεταλλάξεις του κοροναϊού, δεν θα υπάρξουν συστηματικοί συνοριακοί έλεγχοι μεταξύ των δύο χωρών.

«Σχεδόν σε καμία άλλη περιοχή δεν υπάρχουν τόσο πολλές διασυνοριακές διελεύσεις για επαγγελματικούς λόγους όπως σε αυτή μεταξύ του γερμανικού κρατιδίου του Ζάαρλαντ και του γαλλικού νομού Μοζέλ. Ως εκ τούτου, ενέκρινα τα μέτρα ελέγχου στα σύνορα υπό τον όρο ότι δεν θα υπάρξουν νέοι συστηματικοί συνοριακοί έλεγχοι», δήλωσε σήμερα ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) πολιτικός στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).

Την Κυριακή, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση χαρακτήρισε τον γαλλικό νομό Μοζέλ, με τους περίπου ένα εκατομμύριο κατοίκους, που συνορεύει με τα γερμανικά κρατίδια του Ζάαρλαντ και της Ρηνανίας-Παλατινάτου, ως περιοχή μεταλλάξεων του κορονοϊού με ισχύ από την Τρίτη. Αυτό σημαίνει κυρίως αυστηρότερα διαγνωστικά τεστ για τους ταξιδιώτες και την απαγόρευση κυκλοφορίας των μέσων μαζικής μεταφοράς, για τα οποία, ωστόσο, υπάρχουν εξαιρέσεις. Συστηματικοί συνοριακοί έλεγχοι, όπως στα σύνορα με την Τσεχία ή με το αυστριακό κρατίδιο του Τυρόλου δεν θα υπάρχουν. Αντ 'αυτών θα πραγματοποιούνται όπως και πριν δειγματοληπτικοί έλεγχοι πριν από τα σύνορα. Η Επιτροπή Διασυνοριακής Συνεργασίας πρόκειται να διευκρινίσει τις λεπτομέρειες σήμερα. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας και της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν είχαν ήδη συμφωνήσει επ΄ αυτού την Παρασκευή.

«Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με τους Γάλλους συναδέλφους μας σε όλα τα επίπεδα εδώ και μέρες προκειμένου να βρούμε ρεαλιστικές λύσεις και να διατηρήσουμε την επιβάρυνση της καθημερινής ζωής εντός ορίων», δήλωσε ο Μάας, ο οποίος κατάγεται και ο ίδιος από το Ζάαρλαντ. «Εν τούτοις, ο περιορισμός της εξάπλωσης των μεταλλάξεων είναι μια νέα δύσκολη δοκιμασία για τους ανθρώπους της περιοχής», τόνισε στο dpa.

Στο νομό Μοζέλ, εξαπλώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες ιδίως η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη του κορονοϊού. Κατά τον Γάλλο πρωθυπουργό Ζαν Καστέξ, αποτελεί ήδη το 60% των θετικών κρουσμάτων της περιοχής. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το ποσοστό αυτής της μετάλλαξης στη Γερμανία είναι μόνο 1%. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού ανά 100.000 κατοίκους σε επτά ημέρες στο νομό Μοζέλ ήταν πρόσφατα σχεδόν 300. Στο Ζάαρλαντ αντιθέτως είναι μόνο 73, στο κρατίδιο Ρηνανία-Παλατινάτο μάλιστα μόνο 49.