Εμπειρογνώμονες ΠΟΥ: Στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών της επαρχίας Χουμπέι

Εμπειρογνώμονες ΠΟΥ: Στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών της επαρχίας Χουμπέι

Η Κίνα έχει προωθήσει την ιδέα ότι ο ιός υπήρχε στο εξωτερικό προτού εντοπιστεί στην Ουχάν

Η ομάδα εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που πραγματοποιεί έρευνα για την προέλευση του νέου κορονοϊού επισκέφθηκε σήμερα το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών της κεντρικής κινεζικής επαρχίας Χουμπέι, στην πρωτεύουσα της οποίας, την Ουχάν, εμφανίστηκε για πρώτη φορά η COVID-19 στα τέλη του 2019.

Η ομάδα των ανεξάρτητων ειδικών του ΠΟΥ έμεινε στα γραφεία του κέντρου αυτού για 4,5 ώρες και πρόκειται για την μεγαλύτερης διάρκειας επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Κίνα μετά την καραντίνα δύο εβδομάδων την οποία ολοκλήρωσε την περασμένη Πέμπτη. Τα μέλη της δεν έκαναν δηλώσεις στους δημοσιογράφους που τους περίμεναν εκεί.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος έχει επιδιώξει να μετριάσει τις προσδοκίες από την αποστολή του αυτή, έχει ανακοινώσει ότι η ομάδα των εμπειρογνωμόνων του θα περιοριστεί σε επισκέψεις που έχουν διοργανώσει οι Κινέζοι οικοδεσπότες και δεν θα έχει επαφές με μέλη της κοινότητας, λόγω των μέτρων που ισχύουν για την αναχαίτιση της επιδημίας του νέου κορονοϊού.

Η ομάδα του ΠΟΥ έχει μέχρι στιγμής επισκεφθεί επίσης νοσοκομεία στα οποία είχαν νοσηλευτεί κάποιοι από τους πρώτους ασθενείς της COVID-19, αγορές και μια έκθεση για τον αγώνα κατά του ξεσπάσματος του νέου κορονοϊού στην πρωτεύουσα της Χουμπέι, την Ουχάν.

Κανένα πλήρες πρόγραμμα των επισκέψεων των εμπειρογνωμόνων δεν έχει ανακοινωθεί και οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν την αυστηρά ελεγχόμενη επίσκεψή τους κρατούνται σε απόσταση από τα μέλη της ομάδας.

Η Γιαντσόνγκ Χουάνγκ, υψηλόβαθμη συνεργάτης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στην Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι δύο εβδομάδες στο πεδίο δεν είναι πολύς χρόνος για τους ειδικούς.

«Δεν νομίζω ότι έχουν το χρόνο για να υπάρξουν οποιαδήποτε οριστικά αποτελέσματα. Μοιάζει περισσότερο με επικοινωνία και ανταλλαγή πληροφοριών», δήλωσε η Χουάνγκ τηλεφωνικώς στο Reuters από την Ουάσινγκτον.

«Εξαρτάται από το πόσο επιμελείς είναι στην αναζήτηση νέων πληροφοριών, αλλά και από το πόσο συνεργάσιμη και εξυπηρετική θα είναι η κινεζική πλευρά», πρόσθεσε.

Η Κίνα έχει προωθήσει την ιδέα ότι ο ιός υπήρχε στο εξωτερικό προτού εντοπιστεί στην Ουχάν, με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης να επικαλούνται την παρουσία του ιού στις συσκευασίες εισαγόμενων κατεψυγμένων τροφίμων και επιστημονικές επιθεωρήσεις να γράφουν ότι ο νέος κορονοϊός κυκλοφορούσε στην Ευρώπη το 2019 όπως αναφέρει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Χθες Κυριακή, η ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ επισκέφθηκε την αγορά θαλασσινών στην Χουανάν που συνδέεται με τα πρώτα κρούσματα του ιού και την χονδρική αγορά τροφίμων της Μπαϊσατζού, όπου από μεγάφωνο ακουγόταν επανειλημμένως η ανακοίνωση ότι η πώληση εισαγόμενων κατεψυγμένων τροφίμων απαγορεύεται στην αγορά.