Γαλλία: Πέρασε ο νόμος για την απαγόρευση φωτογράφισης αστυνομικών

Γαλλία: Πέρασε ο νόμος για την απαγόρευση φωτογράφισης αστυνομικών

Σε πολλές πόλεις οργανώθηκαν διαδηλώσεις κατά του «νόμου φονέα των ελευθεριών».

Η γαλλική Εθνοσυνέλευση υπερψήφισε απόψε το πιο αμφιλεγόμενο άρθρο του νομοσχεδίου για τη λεγόμενη «καθολική ασφάλεια», με το οποίο περιορίζεται η μετάδοση εικόνων αστυνομικών εν ώρα υπηρεσίας, αφού έλαβε προηγουμένως εγγυήσεις από την κυβέρνηση ότι θα διασφαλιστεί το «δικαίωμα στην πληροφόρηση».

Η διάταξη αυτή θεωρείται από τα μέσα ενημέρωσης και τις οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα ως πιθανό εμπόδιο στην ελεύθερη πληροφόρηση. Σε πολλές πόλεις της Γαλλίας οργανώθηκαν διαδηλώσεις κατά αυτού του «νόμου φονέα των ελευθεριών».

Οι δημοσιογραφικές ενώσεις κατήγγειλαν ότι το μέτρο αυτό θα εφαρμόζεται όχι μόνον στα μέσα ενημέρωσης, αλλά σε οποιονδήποτε πολίτη φωτογραφίζει ή βιντεοσκοπεί μια αστυνομική επιχείρηση.

«Επαναβεβαιώνεται η ισορροπία μεταξύ της ελευθερίας της πληροφόρησης και της προστασίας των δυνάμεων της τάξης», είπε ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν, κατά τη διάρκεια της θυελλώδους συνεδρίασης του κοινοβουλίου. Η κυβέρνηση τροποποίησε το αμφισβητούμενο άρθρο, το οποίο τιμωρεί με φυλάκιση ενός έτους και πρόστιμο 45.000 ευρώ όποιον διανείμει «την εικόνα του προσώπου ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο ταυτοποίησης» αστυνομικών εν ώρα υπηρεσίας, εφόσον απειλείται «η σωματική ή πνευματική ακεραιότητά τους». Η τροπολογία, που υιοθετήθηκε με ψήφους 146 υπέρ έναντι 24, διευκρινίζει ότι το μέτρο αυτό «δεν μπορεί να επιφέρει βλάβη στο δικαίωμα στην πληροφόρηση» και ότι θα πρέπει να είναι «καταφανής» η κακόβουλη πρόθεση εναντίον των δυνάμεων της τάξης.

Βουλευτές της αριστεράς και ορισμένοι βουλευτές του κεντρώου κόμματος MoDem –σύμμαχοι της προεδρικής πλειοψηφίας– ζητούσαν να καταργηθεί τελείως το άρθρο.
Ο νέος νόμος προβλέπει μέτρα που έχουν στόχο να ικανοποιηθούν τα αιτήματα συνδικάτων αστυνομικών, τα οποία διαμαρτύρονται για ολοένα και πιο συχνές απειλές και επιθέσεις.