Ο κορονοϊός δεν… φρέναρε τις δημοτικές εκλογές στην Γαλλία

Ο κορονοϊός δεν… φρέναρε τις δημοτικές εκλογές στην Γαλλία

Η ψηφοφορία έχει επισκιαστεί από την επιδημία Covid-19

Οι Γάλλοι καλούνται σήμερα στις κάλπες για τις δημοτικές εκλογές παρά τα αυστηρά μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή στη χώρα για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού.

Τα εκλογικά κέντρα στη Γαλλία άνοιξαν στις 08:00 τοπική ώρα (09:00 ώρα Ελλάδας) για τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών, ο οποίος διεξάγεται παρά το γεγονός ότι από τα μεσάνυκτα έχουν κλείσει «όλοι οι χώροι που δέχονται κοινό και οι οποίοι δεν είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία της χώρας».

Ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών είναι προγραμματισμένος για τις 22 Μαρτίου.

Όμως η ψηφοφορία έχει επισκιαστεί από την επιδημία covid-19, από την οποία έχουν μολυνθεί 4.500 άνθρωποι στη Γαλλία και έχουν καταγραφεί 91 θάνατοι.

Παρόλο που χθες Σάββατο ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ ανακοίνωσε ότι θα κλείσουν όλα τα καταστήματα –με εξαίρεση αυτά που πωλούν τρόφιμα--, τα καφέ και τα εστιατόρια, διαβεβαίωσε τους πολίτες ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν με την εφαρμογή αυστηρών μέτρων υγιεινής.

Το κόμμα La Republique en Marche του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ελπίζει να αποκτήσει εκπροσώπους στους δήμους της χώρας για πρώτη φορά, καθώς αυτή είναι η πρώτη συμμετοχή σε δημοτικές εκλογές για το κόμμα που μετρά τέσσερα χρόνια ζωής.

Το μεγαλύτερο έπαθλο είναι φυσικά το Παρίσι, όπου σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις τις δύο πρώτες θέσεις μοιράζονται η απερχόμενη σοσιαλίστρια δήμαρχος Αν Ινταλγκό και η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, η συντηρητική Ρασιντά Ντατί. Οι δύο γυναίκες αναμένεται να περάσουν στον δεύτερο γύρο.

Η υποψήφια με το κόμμα του Μακρόν, η πρώην υπουργός Υγείας Ανιές Μπουζίν, βρίσκεται στην τρίτη θέση.

Ο ίδιος ο Φιλίπ είναι υποψήφιος για τη δημαρχία της Χάβρης, αλλά δεν πρόκειται να αναλάβει τη θέση όσο διάστημα παραμένει στην πρωθυπουργία.