Έλληνας πρώην αντιεξουσιαστής ο εντολέας δολοφονίας επιχειρηματία στην Αγία Νάπα

Έλληνας πρώην αντιεξουσιαστής ο εντολέας δολοφονίας επιχειρηματία στην Αγία Νάπα

Ο επίδοξος εκτελεστής ομολόγησε, ότι ο 37χρονος ισοβίτης του έδωσε την εντολή

Συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης μεταφέρθηκε σήμερα Παρασκευή στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας ο 37χρονος ισοβίτης για το πενταπλό φονικό του 2012, Δημήτρης Μαμαλικόπουλος, εναντίον του οποίου εκτελέστηκε ένταλμα σύλληψης χθες αργά το βράδυ, για την απόπειρα δολοφονίας επιχειρηματία που διαπράχθηκε στην Αγία Νάπα τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής.

Ο φερόμενος ως εγκέφαλος της απόπειρας φόνου, θα παραμείνει υπό οκταήμερη κράτηση εκτός Κεντρικών Φυλακών, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα philenews.com. Ο Μαμαλικόπουλος που φέρεται να είναι ο ηθικός αυτουργός της απόπειρας εναντίον 53χρονου επιχειρηματία, μεταφέρθηκε στο δικαστήριο για τη διαδικασία προσωποκράτησής του υπό μορφή αστυνομικής επιχείρησης. Ισχυρή αστυνομική παρουσία επικρατούσε τόσο εντός, όσο και εκτός της αίθουσας του Κακουργιοδικείου Λάρνακας, όπου πραγματοποιήθηκε η διαδικασία. Ο 37χρονος φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο για λόγους ασφαλείας.

Σύμφωνα με τον ανακριτή της υπόθεσης, ο 38χρονος φυσικός αυτουργός της απόπειρας δολοφονίας του επιχειρηματία στην Αγία Νάπα, ο οποίος τελεί υπό κράτηση, παραδέχθηκε ότι ο Δημήτρη Μαμαλικόπουλος του έδινε στοιχεία, κανόνισε να του δοθεί όπλο από άγνωστο πρόσωπο, καθώς επίσης, ότι παρακολουθούσε τον στόχο για ένα μήνα. Όπως ανέφερε ο μάρτυρας κατηγορίας, χθες εντοπίστηκε έμφορτο περίστροφο σε ανοικτό χώρο στην Αγία Νάπα και έπειτα εκδόθηκε ένταλμα εναντίον του υπόπτου.

Ταυτόχρονα, αναζητείται το πρόσωπο που παρέδωσε το πυροβόλο αυτόματο όπλο στον επίδοξο εκτελεστή. Το συγκεκριμένο άτομο φαίνεται να λειτούργησε ως μεσάζων ανάμεσα στον Μαμαλικόπουλο και τον 38χρονο. Η Αστυνομία της Κύπρου αιτήθηκε όπως εκδοθεί διάταγμα οκταήμερης προσωποκράτησης εναντίον του Μαμαλικόπουλου, δηλαδή να κρατηθεί εκτός Κεντρικών Φυλακών. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η philenews.com, τα γεγονότα της παρούσας υπόθεσης δεν αποκλείεται να φθάνουν μέχρι το πενταπλό φονικό, που διαπράχθηκε στην Αγία Νάπα τον Ιούνιο του 2012.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας, Στέλιο Στυλιανού, ο Δημήτρης Μαμαλικόπουλος συνελήφθη αργά χθες το βράδυ, μετά από μαρτυρία που προέκυψε εις βάρος του. Φέρεται να είναι το άτομο που οργάνωσε την απόπειρα φόνου από τις Κεντρικές Φυλακές. Είναι ύποπτος για υπόθεση συνομωσίας για φόνο, απόπειρα φόνου, παράνομη κατοχή και μεταφορά πυροβόλων όπλων κατηγορίας Α και Β και παράνομη κατοχή και μεταφορά εκρηκτικών υλών.

Τα αδικήματα διαπράχθηκαν μεταξύ 13 και 16 Φεβρουαρίου 2020 στην Αγία Νάπα και όπως αναφέρθηκε στο Δικαστήριο, υπάρχει γραπτή μαρτυρία, η οποία ενέχει τον 37χρονο στα αδικήματα.

Ποιος είναι ο Δημήτρης Μαμαλικόπουλος

Ο Δημήτρης Μαμαλικόπουλος ή «Μαμ», όπως ήταν το ψευδώνυμό του στα Εξάρχεια, γεννήθηκε τον Μάρτιο του 1983 στην Αθήνα και μεγάλωσε σε ένα διώροφο σπίτι κοντά στη λεωφόρο Πέτρου Ράλλη στον Ταύρο. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα sigmalive.com, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. που επεξεργαζόταν τον φάκελο του μετέπειτα δολοφόνου της Αγίας Νάπας, την περίοδο 2003-2010 ήταν γνωστός ως ένας δραστήριος αντιεξουσιαστής, που συμμετείχε σε επεισόδια στη διάρκεια διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας.

Στις 27 Απριλίου 2010 και ενώ εξελισσόταν η επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας για την εξάρθρωση του «Επαναστατικού Αγώνα» ο «Μαμ» φέρεται, σύμφωνα με καταγγελία του στο Διαδίκτυο, να δέχθηκε «επίθεση από άνδρες της ΔΙΑΣ κοντά στην αμερικανική πρεσβεία». Είχε συλληφθεί τον Νοέμβριο του 2011, όταν είχε επιτεθεί σε αστυνομικούς στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας και είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Τότε σε ηλεκτρονική ανάρτησή του ανέφερε: «Επειδή ανήκω στον αναρχικό χώρο και συμμετέχω σε όλες τις κινητοποιήσεις και τους αγώνες πιστεύω ότι αυτή η τραμπούκικη ενέργεια ήταν εκδικητική και εκφοβιστική. Γι’ αυτό έχω καταθέσει μήνυση εναντίον των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ και δημοσιοποιώ το γεγονός ώστε αφενός να διαμηνύσω σε κάθε κατεύθυνση ότι τέτοια περιστατικά δεν πρόκειται να επηρεάσουν τη δράση μου». Ωστόσο αυτή η μήνυσή του δεν είχε καμία δικαστική συνέχεια.

Το 2012 άγνωστος πλησιάζει τον Μαμαλικόπουλο και τον «Ντούρου», όπως ήταν το παρατσούκλι του Αναστάσιου Τσεχιλίδη στα Εξάρχεια και τους ενημερώνει, ότι κάποιος επιχειρηματίας από την Κύπρο πληρώνει δεκάδες χιλιάδες ευρώ, για «συμβόλαιο θανάτου». Σύμφωνα με τις αρχικές ενδείξεις, η παραγγελία δόθηκε από επιχειρηματία, που ασχολείται με ηλεκτρονικό τζόγο στη Λευκωσία. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος φαίνεται να είχε ανταγωνισμό με τον επιχειρηματία, σωματοφύλακες του οποίου ήταν οι πέντε άνδρες που δολοφονήθηκαν στην Αγία Νάπα.

Τα ξημερώματα της 23ης Ιουνίου 2012 στην οδό Καταλυμάτων στην Αγία Νάπα δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ τρεις Κύπριοι και δύο Ρουμάνοι φρουροί του γνωστού κύπριου επιχειρηματία Θεοφάνη Θεοφάνους Καλοψιδιώτη. Για την πενταπλή δολοφονία συνελήφθη ο Δημήτρης Μαμαλικόπουλος ως εκτελεστής και ο Αναστάσιος Τσεχιλίδης ως συνεργός του και καταδικάστηκαν σε ισόβια το 2014.