Τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα: Πυροβολισμοί, έκρηξη και νεκροί

Τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα: Πυροβολισμοί, έκρηξη και νεκροί

Συναγερμός στα κεντρικά γραφεία της ομοσπονδιακής υπηρεσίας ασφαλείας της Ρωσίας

Ένοπλος άνοιξε πυρ στην έδρα της ομοσπονδιακής υπηρεσίας ασφαλείας της Ρωσίας, FSB, στο κέντρο της Μόσχας, σε ένα σπάνιο περιστατικό με πυροβολισμούς, το οποίο σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον έναν εργαζόμενό της, ενώ σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο RT σκοτώθηκαν τουλάχιστον τρεις άνθρωποι.

Η επίθεση σημειώθηκε λίγο αφότου ο πρόεδρος της χώρας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ολοκλήρωσε την ετήσια συνέντευξη τύπου του και ενώ εκφωνούσε μια ομιλία σε εκδήλωση στο Κρεμλίνο προς τιμή του έργου των υπηρεσιών ασφαλείας. Η FSB υποπτεύεται, ότι η επίθεση ενδέχεται να είχε σχεδιαστεί, για να συμπέσει με την ομιλία του Πούτιν, όπως είπε μια πηγή προσκείμενη στο Reuters.

H ρωσική υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας γνωστοποίησε, ότι «εξουδετέρωσε» τον ένοπλο, που έδρασε μόνος και εργάζεται για να εξακριβώσει την ταυτότητά του, μεταδίδουν ρωσικά ΜΜΕ. Προς το παρόν δεν έχουν αποσαφηνιστεί τα κίνητρά του. Σε βίντεο που αναρτήθηκαν στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης διακρίνονται πυρά από αυτόματο όπλο να πλήττουν τους τοίχους του κεντρικού κτιρίου της FSB στην πλατεία Λουμπιάνκα στην καρδιά της Μόσχας. Ακούγονται σειρήνες, πυροβολισμοί και φωνές από τον κόσμο που βρίσκεται στην περιοχή, μια πολυσύχναστη εμπορική συνοικία με τουρίστες, σε κοντινή απόσταση από το Κρεμλίνο.

Η FSB, της οποίας ο Βλαντίμιρ Πούτιν ηγείτο το διάστημα 1998-1999, ανέφερε ότι υπάρχουν τραυματίες από την επίθεση. Το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο το υπουργείο Υγείας της χώρας, μετέδωσε ότι πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν, ορισμένοι εξ αυτών σοβαρά. Μεταξύ τους, δύο μέλη της FSB.

Οι αρχές ξεκίνησαν έρευνα για απόπειρα δολοφονίας στελεχών των δυνάμεων επιβολής του νόμου. Ο Ρώσος πρόεδρος ενημερώνεται για το περιστατικό, σύμφωνα με το Κρεμλίνο. Δημοσιογράφοι του πρακτορείου ειδήσεων Reuters άκουσαν πυροβολισμούς κατά τη διάρκεια του απογεύματος, τους οποίους ακολούθησε κάτι σαν μια έκρηξη, την ώρα που υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι πυροτεχνουργοί εξουδετέρωσαν εκρηκτικούς μηχανισμούς που άφησε πίσω του ο ένοπλος.

«Οι πυροβολισμοί ξεκίνησαν γύρω στις 17.40 τοπική ώρα» είπε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο Ρόιτερς. «Είδα έναν τροχονόμο να τρέχει στον δρόμο και να κρύβεται πίσω από τα αυτοκίνητα». Οι συνθήκες βάσει των οποίων εκτυλίχθηκε το περιστατικό δεν έχουν εξακριβωθεί, όμως σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, που επικαλούνται την FSB, ο δράστης δεν εισήλθε στο κτίριο των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο περιέγραψε πως έπεσαν πολλοί πυροβολισμοί νωρίς το βράδυ. «Δεν μπορούσα να μετρήσω, επρόκειτο πιθανόν για αυτόματο όπλο» αφηγήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αντρέι Μολτσάνοφ. «Είδα έναν πράκτορα τραυματισμένο, κειτόταν στο έδαφος, έμοιαζε νεκρός», κατόπιν «τον μετέφεραν σε ένα ασθενοφόρο» περιέγραψε.

Δημοσιογράφοι του AFP, που βρίσκονταν στο σημείο, άκουσαν ακόμη έναν πυροβολισμό γύρω στις 19.15 τοπική ώρα και οι δυνάμεις ασφαλείας ζήτησαν από τους δημοσιογράφους και τους πολίτες να απομακρυνθούν από την περιοχή. Δεν δόθηκε κάποια εξήγηση.