«Η Ισπανία θα κυρώσει σύντομα το Πρωτόκολλο Προσχώρησης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ»

«Η Ισπανία θα κυρώσει σύντομα το Πρωτόκολλο Προσχώρησης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ»

Ο Ζόραν Ζάεφ συναντήθηκε με τον Πέδρο Σάντσεθ

Τη διαβεβαίωση ότι η «Ισπανία θα κυρώσει σύντομα το Πρωτόκολλο Προσχώρησης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ», έλαβε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ από τον Ισπανό πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ, με τον οποίο συναντήθηκε χθες στο Λονδίνο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε ότι ο Πέδρο Σάντσεθ τον διαβεβαίωσε προσωπικά ότι η Ισπανία θα δώσει πολύ σύντομα το «πράσινο φως» για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και η χώρα θα καταστεί το 30ο μέλος της Συμμαχίας.

Το ΝΑΤΟ απηύθυνε τον περασμένο Φεβρουάριο πρόσκληση προς τη Βόρεια Μακεδονία για ένταξη στη Συμμαχία. Μέχρι στιγμής, 28 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ κύρωσαν το σχετικό Πρωτόκολλο Προσχώρησης και απομένει μόνο η Ισπανία να πράξει το ίδιο, προκειμένου να ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία και η Βόρεια Μακεδονία να γίνει μέλος της Συμμαχίας.

Η διαδικασία κύρωσης του Πρωτοκόλλου από τη μεριά της Ισπανίας καθυστερεί λόγω εσωτερικών ζητημάτων, που σχετίζονται με την αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης μετά και τις πρόσφατες εκλογές στη χώρα.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας συμμετείχε ως προσκεκλημένος στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε χθες και προχθές στη βρετανική πρωτεύουσα όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Ζόραν Ζάεφ ανέφερε ότι η Βόρεια Μακεδονία βρίσκεται μόλις ένα βήμα πριν από την εκπλήρωση του στρατηγικού της στόχου για ένταξη στο ΝΑΤΟ, η οποία, όπως σημείωσε, θα συμβάλει στην ενισχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας της περιοχής των Βαλκανίων και θα εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για τις νεότερες γενιές της χώρας του.