Σε παραίτηση αναγκάστηκε ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας

Σε παραίτηση αναγκάστηκε ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας

Αποσύρθηκε η εμπιστοσύνη της Βουλής στο πρόσωπό του για μια... απεργία

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας, Σάουλι Νιινίστο, έκανε δεκτή σήμερα την παραίτηση του πρωθυπουργού, Άντι Ρίνε, όμως του ζήτησε να παραμείνει ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός, μέχρι να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση.

«Δέχομαι το αίτημά σας να παραιτηθείτε, αλλά παράλληλα ζητώ από το υπουργικό σας συμβούλιο να παραμείνει ως υπηρεσιακή κυβέρνηση μέχρι τον σχηματισμό νέας», επεσήμανε ο Νιινίστο μετά τη συνάντησή του με τον Ρίνε στο προεδρικό μέγαρο. Ο Σοσιαλδημοκράτης Ρίνε αναγκάστηκε να παραιτηθεί, αφού το Κόμμα του Κέντρου ανακοίνωσε ότι δεν έχει πλέον εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο χειρίστηκε την απεργία στα ταχυδρομεία.

Η επικεφαλής του Κόμματος του Κέντρου, Κάτρι Κουλμούνι, είχε δηλώσει χθες Δευτέρα, ότι το κόμμα της επιθυμεί να παραμείνει στον πεντακομματικό κυβερνητικό συνασπισμό, όμως διερωτήθηκε για τον ρόλο του Φινλανδού πρωθυπουργού στην απεργία. «Ο πρωθυπουργός είναι κάποιος, τον οποίο η κοινοβουλευτική ομάδα (του Κόμματος του Κέντρου) και η ηγετική του ομάδα δεν εμπιστεύονται», είχε τονίσει.

Η κυβέρνηση συνασπισμού του Ρίνε δέχθηκε έντονες επικρίσεις για τον τρόπο που χειρίστηκε αυτή την απεργία, που διήρκησε δύο εβδομάδες και επεκτάθηκε στον κρατικό αερομεταφορέα Finnair, αλλά και σε άλλους τομείς της οικονομίας προτού τελικά διευθετηθεί. Ωστόσο, το Κόμμα του Κέντρου πιθανόν δεν θα ζητήσει τη διεξαγωγή νέων εκλογών, καθώς σύμφωνα με δημοσκοπήσεις η δημοτικότητά του μειώνεται και εμφανίζεται πίσω από το εθνικιστικό Κόμμα των Φινλανδών.

Η Σοσιαλδημοκρατική υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, η 34χρονη Σάνα Μάριν, θεωρείται φαβορί για να αντικαταστήσει τον Ρίνε. Σε ανάρτησή της σήμερα στο Twitter ανέφερε, ότι αναχωρεί από τις Βρυξέλες για να επιστρέψει στο Ελσίνκι. «Σε ηλικία 34 ετών θα είναι η πιο νέα πρωθυπουργός», επεσήμανε η Τζοχάνα Βουορέλμα, πολιτική επιστήμονας στο πανεπιστήμιο του Ελσίνκι.

«Το Κόμμα του Κέντρου θα ικανοποιηθεί, αν ο πρωθυπουργός παραιτηθεί και μπορέσουμε να συνεχίσουμε με το ίδιο κυβερνητικό πρόγραμμα και συνασπισμό», εκτίμησε η ίδια. Η κυβερνητική κρίση στη Φινλανδία ξέσπασε σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, καθώς από τον Ιανουάριο αναλαμβάνει την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ.