Εκδήλωση στη μνήμη των δύο θυμάτων στη Γέφυρα του Λονδίνου

Εκδήλωση στη μνήμη των δύο θυμάτων στη Γέφυρα του Λονδίνου

«Το Λονδίνο δεν θα αφεθεί ποτέ να φοβηθεί ή να εκφοβιστεί από την τρομοκρατία» δήλωσε ο Δήμαρχος της πόλης

Το Λονδίνο απέτισε σήμερα, Δευτέρα, φόρο τιμής στους δύο ανθρώπους που σκοτώθηκαν κοντά στη Γέφυρα του Λονδίνου από έναν επιτιθέμενο που είχε καταδικαστεί για αδικήματα που σχετίζονταν με την τρομοκρατία και ο οποίος είχε αποφυλακιστεί πρόωρα, ένα επεισόδιο που έφερε στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας την ποινική δικαιοσύνη δέκα ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές.

Ο Τζακ Μέριτ, 25 ετών, και η Σάσκια Τζόουνς, 23 ετών, και οι δύο πρώην φοιτητές, που είχαν δραστηριοποιηθεί σε ένα πρόγραμμα για την επανένταξη κρατουμένων, σκοτώθηκαν την Παρασκευή όταν ο Ουσμάν Καν επιτέθηκε με κουζινομάχαιρα εναντίον του ακροατηρίου που παρακολουθούσε ένα συνέδριο για το πρόγραμμα κοντά στη Γέφυρα του Λονδίνου.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν, δήλωσε πως η εκδήλωση γίνεται «σε ένα πνεύμα αψηφισιάς για να πούμε ότι το Λονδίνο δεν θα αφεθεί ποτέ να φοβηθεί ή να εκφοβιστεί από την τρομοκρατία», σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Ο καλύτερος τρόπος για να ηττηθεί αυτό το μίσος δεν είναι να στραφούμε ο ένας εναντίον του άλλου αλλά να επικεντρωθούμε στις αξίες που μας ενώνουν για να αντλήσουμε ελπίδα από τον ηρωισμό των απλών Λονδρέζων και των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης που έσπευσαν στον κίνδυνο».

Η επίθεση της Παρασκευής έχει γίνει πολιτικό θέμα ενόψει των εκλογών της 12ης Δεκεμβρίου. Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον υποσχέθηκε αυστηρότερη στάση σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση κρατουμένων αν το Συντηρητικό κόμμα του κερδίσει την πλειοψηφία, επικρίνοντας την κεντροαριστερή αντιπολίτευση του ηγέτη του Εργατικού κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν ότι είναι ήπια απέναντι στην τρομοκρατία.

Οι Εργατικοί υποστηρίζουν πως η αστυνόμευση και οι κοινωνικές υπηρεσίες έπειτα από δέκα χρόνια ηγεσίας των Συντηρητικών κατέστησαν πιο δύσκολη την καταπολέμηση του ριζοσπαστισμού, και τον εντοπισμό πρώην κρατουμένων για την επανένταξή τους.

Ο επιτιθέμενος, ο οποίος φορούσε ένα ψεύτικο γιλέκο εκρηκτικών, τέθηκε υπό έλεγχο από τους παρισταμένους κα καθηλώθηκε στο έδαφος. Πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στη συνέχεια από τη βρετανική αστυνομία.

Ο Τζόνσον και ο Κόρμπιν ήταν και οι δύο παρόντες στην εκδήλωση στην Γκίλντχολ Γιαρντ, στην καρδιά του Λονδίνου, που πραγματοποιήθηκε για να τιμηθούν οι νεκροί, οι τραυματίες, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και οι απλοί άνθρωποι οι οποίοι επενέβησαν.

Ο επιτιθέμενος είχε καταδικαστεί το 2012 σε κάθειρξη οκτώ ετών κατ΄ελάχιστο για αδικήματα που περιελάμβαναν συνωμοσία για επίθεση με βόμβα στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Αφέθηκε ελεύθερος πριν από έναν χρόνο χωρίς να ερωτηθεί το συμβούλιο αποφυλακίσεων υπό όρους για το αν συνιστούσε απειλή για τη δημόσια ασφάλεια, παρά την προειδοποίηση από τον δικαστή που του επέβαλε την ποινή ότι μια τέτοια αξιολόγηση θα έπρεπε να γίνει.

«Αποδοκιμάζω απόλυτα το γεγονός ότι αυτός ο άνδρας ήταν έξω στον δρόμο, νομίζω ότι ήταν απόλυτα αποκρουστικό και θα αναλάβουμε δράση», δήλωσε ο Τζόνσον χθες, Κυριακή, το κόμμα του οποίου βρίσκεται στην εξουσία από το 2010.

Ο Κόρμπιν δήλωσε πως οι περικοπές των Συντηρητικών στην αστυνόμευση των κοινοτήτων, στην αστυνομική επιτήρηση, στην ψυχική υγεία, στις υπηρεσίες για τους νέους και στις κοινωνικές υπηρεσίες μπορεί να «οδηγήσουν σε χαμένες ευκαιρίες για να επέμβουμε στις ζωές των ανθρώπων που συνεχίζουν για να διαπράξουν ασυγχώρητες πράξεις».

Ο Κόρμπιν δήλωσε επίσης ότι όσοι έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατία δεν πρέπει απαραίτητα να εκτίουν το σύνολο της ποινής κάθειρξής τους και πως έλεγε πάντα ότι η βρετανική εξωτερική πολιτική στη Μέση Ανατολή έχει παίξει κάποιον ρόλο στην κινητοποίηση των μαχητών.

Εν μέσω αυτής της ρητορικής των πολιτικών και των ΜΜΕ, ο πατέρας ενός από τους νεκρούς κάλεσε τα ΜΜΕ και τους πολιτικούς να μην χρησιμοποιούν τον γιο του προκειμένου να δικαιολογήσουν τις διαιρέσεις ή το μίσος.

«Μην χρησιμοποιείτε τον θάνατο του γιου μου, τις φωτογραφίες του και εκείνες της συναδέλφου του -- για να προωθήσετε την άθλια προπαγάνδα σας», έγραψε ο Ντέιβιντ Μέριτ σε ένα τουίτ πάνω από εικόνες των πρωτοσέλιδων δεξιών ταμπλόιντ, των Daily Mail και Daily Express, οι οποίες χαρακτήρισαν ένα κυβερνητικό σχέδιο «επίθεση εναντίον τζιχαντιστών που έχουν αφεθεί ελεύθεροι».

«Ο Τζακ ήταν αντίθετος με όλα όσα υποστηρίζετε -- το μίσος, τη διαίρεση, την άγνοια», έγραψε.

Τόσο ο Τζακ Μέριτ όσο και η Σάσκια Τζόουνς είχαν εμπλακεί στο πρόγραμμα του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ Learning Together που σκοπό είχε να βοηθήσει την εκπαίδευση και την επανένταξη κρατουμένων, και το οποίο οργάνωνε την εκδήλωση απ΄όπου ξεκίνησε το μακελειό ο δράστης.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέφερε πως η επίθεση πραγματοποιήθηκε από έναν μαχητή του, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων της οργάνωσης, Amaq, το Σάββατο. Η οργάνωση δεν έδωσε οποιαδήποτε στοιχεία που να τεκμηριώνουν τον ισχυρισμό της.