Νέα αναφορά Ακάρ σε «μπλε πατρίδα», Αιγαίο και Κύπρο – Ασκήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Νέα αναφορά Ακάρ σε «μπλε πατρίδα», Αιγαίο και Κύπρο – Ασκήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

«Ως εγγυήτρια χώρα θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα των κύπριων αδερφών μας»

Νέα αναφορά του τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ σε «μπλε πατρίδα» και Κύπρο ενώ την ίδια ώρα όλοι οι «παίκτες» της Ανατολικής Μεσογείου ετοιμάζουν ασκήσεις για τις 13 Νοεμβρίου στην κυπριακή ΑΟΖ.

Γράφει ο Μαρίνος Γκασιάμης

Ο τούρκος υπουργός με αφορμή τα 81 χρόνια από τον θάνατο του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας, Μουσταφά Κεμάλ, στο μήνυμά του επεσήμανε μεταξύ άλλων πως: «πέρα από το εσωτερικό της χώρας και τις διασυνοριακές αντιτρομοκρατικές μας δράσεις προστατεύουμε τα δικαιώματά μας και τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο, Κύπρο και όλη την «μπλε πατρίδα», με την ίδια αποφασιστικότητα. Ως εγγυήτρια χώρα θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα των κύπριων αδερφών μας σύμφωνα με την διεθνή νομοθεσία».

Το Σάββατο η Τουρκία εξέδωσε δύο παράνομες NAVTEX δεσμεύοντας αντίστοιχες περιοχές μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ δυτικά και νοτιοδυτικά της Πάφου για ναυτικές ασκήσεις στις 13 και 14 Νοεμβρίου. Να υπενθυμίσουμε πως είναι σε εξέλιξη μεγάλης κλίμακας αεροναυτική άσκηση της Τουρκίας με την επονομασία «Ανατολική Μεσόγειος 2019».

Η Λευκωσία μαζί με Ελλάδα, ΗΠΑ, Ισραήλ, Βρετανία και Γαλλία θα πραγματοποιήσουν επίσης μέσα στην Κυπριακή ΑΟΖ την άσκηση «Νέμεσις» στις 13 Νοεμβρίου με κύριο σενάριο την επιχείρηση σε πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου/φυσικού αερίου.

Παρακαλούμε περιμένετε ...