Τσαβούσογλου: Δεν θα ικετεύουμε για πάντα το ΝΑΤΟ

Τσαβούσογλου: Δεν θα ικετεύουμε για πάντα το ΝΑΤΟ

Ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας τόνισε ενώπιον του επικεφαλής της Συμμαχίας ότι η χώρα χρειάζεται δικά της αμυντικά συστήματα

Στην προμήθεια του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, τονίζοντας ότι «δεν θα ικετεύουμε για πάντα το ΝΑΤΟ».

«Μέχρι στιγμής, η Τουρκία δεν έχει τα δικά της αμυντικά συστήματα. Κατόπιν δικού μας αιτήματος, η Ολλανδία, η Ιταλία και η Ισπανία ανέπτυξαν τα δικά τους συστήματα Patriot στην Τουρκία» είπε και πρόσθεσε ότι «όλα αυτά τα συστήματα είναι πολύ καλά, αλλά είναι μία προσωρινή λύση» εξήγησε, μεταξύ άλλων. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου συνέχισε δε λέγοντας, ότι «πρώτα απ’ όλα, όπως τα τοποθέτησαν, μπορούν να τα απομακρύνουν και να τα τοποθετήσουν ξανά. Δεν κάνω κριτική. Αυτή είναι η λογική του "ροτέσιον" και ειλικρινά, ευχαριστούμε πολύ τους συμμάχους γι’ αυτή τη βοήθεια».

Στο πλαίσιο αυτό, υποστήριξε, ότι «πρέπει να αποκτήσουμε τα δικά μας αμυντικά συστήματα». «Δεν πρόκειται να ικετεύουμε για πάντα. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που αγοράσαμε τους S-400» έσπευσε να συμπληρώσει ο Τούρκος ΥΠΕΞ. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε από την πλευρά του αναφερόμενος στην προμήθεια των S-400 από την Τουρκία, ότι «έχω επανειλημμένως εκφράσει την ανησυχία μου για τις συνέπειες αυτής της απόφασης».

«Υπάρχουν πραγματικά προβλήματα, που συνδέονται με την έλλειψη συμβατότητας με τα νατοϊκά συστήματα, αλλά και τον πιθανό κίνδυνο για τα συμμαχικά αεροσκάφη» τόνισε ο Στόλτενμπεργκ.