Με ένταλμα σύλληψης απειλεί το πλήρωμα του Γιαβούζ η Λευκωσία

Με ένταλμα σύλληψης απειλεί το πλήρωμα του Γιαβούζ η Λευκωσία

Η ενέργεια αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου σύμφωνα με την Κυπριακή δημοκρατία

Στην έκδοση NAVTEX προχώρησε η Κυπριακή Δημοκρατία μετά την έκδοση νωρίτερα σήμερα NAVTEX από την Τουρκία με την οποία δεσμεύει περιοχές στην κυπριακή ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα για διενέργεια γεωτρήσεων από το πλωτό γεωτρύπανο Γιαβούζ.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του sigmalive.com, στη NAVTEX που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης σημειώνεται πως η τουρκική NAVTEX, που εκδόθηκε για το γεωτρύπανο Γιαβούζ και τα υποστηρικτικά του πλοία, αναφέρεται σε μη εξουσιοδοτημένη και παράνομη ενέργεια στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και στην υφαλοκρηπίδα της Κύπρου. Προστίθεται πως αυτή η ενέργεια αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, επηρεάζει τις διαδικασίες θαλάσσιας ασφάλειας και αποτελεί επίσης ποινικό αδίκημα με βάση τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εξάλλου σε δεύτερη NAVTEX αναφέρεται ότι το πλωτό γεωτρύπανο Γιαβούζ και τα υποστηρικτικά του σκάφη διεξάγουν παράνομες επιχειρήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική ζώνη και στην υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας και απαιτείται όπως αυτά τερματίσουν άμεσα τις παράνομες ενέργειές τους.

Σημειώνεται ακόμη πως οι ενέργειες αυτές παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τις διαδικασίες θαλάσσιας ασφάλειας και πως διαπράττουν σοβαρά ποινικά αδικήματα με βάση τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οποιαδήποτε άτομα και εταιρείες που εργάζονται ή/και παρέχουν υπηρεσίες, βοηθώντας ή προσφέροντας υποστήριξη στις παράνομες ενέργειες του Γιαβούζ παραβιάζουν τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το διεθνές δίκαιο και τις διαδικασίες θαλάσσιας ασφάλειας, σημειώνεται.

Ως εκ τούτου θα αντιμετωπίσουν όλες τις συνέπειες σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο και θα εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον τους, αναφέρεται.