Τσαβούσογλου για το μεταναστευτικό: Περιμένουμε πράξεις από την ΕΕ, όχι λόγια

Τσαβούσογλου για το μεταναστευτικό: Περιμένουμε πράξεις από την ΕΕ, όχι λόγια

Μήνυμα του Τούρκου ΥΠΕΞ εν αναμονή του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών στην Άγκυρα

Την έμπρακτη στήριξη της ΕΕ θα ζητήσει από τους Ευρωπαίους υπουργούς Εσωτερικών σήμερα η Άγκυρα, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών.

Όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα sigmalive.com, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απαντώντας στο τουρκικό κανάλι Al Haber, πώς αξιολογεί την καινούρια πρόταση για το μεταναστευτικό/προσφυγικό, που φέρεται να κομίζει ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών σήμερα στην Άγκυρα, είπε ότι δεν αρκεί μόνο η αναγνώριση, ότι η Τουρκία κάνει καλή δουλειά με τους πρόσφυγες, αλλά πρέπει η Ευρώπη να υλοποιήσει και τις οικονομικές και τις πολιτικές της υποσχέσεις.

«Τον τελευταίο καιρό από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ελλάδα άρχισαν πράγματι να αναγνωρίζουν και να λένε, ότι "την αφήσαμε μόνη την Τουρκία σε αυτό το ζήτημα". Από το Ιντλίμπ άρχισαν να έρχονται περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι προς τα σύνορα με την Τουρκία. Πραγματικά, 8 χρόνια τώρα κουβαλάμε ένα φορτίο. Κι όσο το κουβαλάμε η διεθνής κοινότητα μένει σιωπηλή» είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Πρόσθεσε δε, ότι «και η ΕΕ δεν έχει υλοποιήσει ακόμη, όσα υποσχέθηκε. Από το 2018 και μετά θα έπρεπε να είχαν δώσει στην Τουρκία, στους Σύρους που βρίσκονται στην Τουρκία και όχι στα ταμεία μας, τα 6 δισ. Κάποιοι πολιτικοί στην Ευρώπη συμπεριφέρονται, λες και αυτά τα λεφτά πάνε στην Τουρκία, ενώ θα έπρεπε να δίνουν μεγαλύτερη στήριξη στην Τουρκία. Δηλαδή θα ήταν δίκαιο να πουν "να υποστηρίξουμε περισσότερο την Τουρκία"».

Καταλήγοντας, ο Τούρκος ΥΠΕΞ τόνισε, ότι «θέλουμε να δούμε συγκεκριμένα βήματα, γιατί αυτά τα λόγια τα ακούμε συχνά: "Η Τουρκία κάνει καλή δουλειά", "η Τουρκία είναι ευαίσθητη σε θέματα ανθρωπισμού", αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν μοιραστεί, όσο θα θέλαμε, το βάρος μας. Όχι μόνο λόγια και πράξεις να δούμε...».