Όπλο με λεπίδα χρησιμοποίησε ο ένοπλος στην επίθεση σε σχολείο της Φινλανδίας

Όπλο με λεπίδα χρησιμοποίησε ο ένοπλος στην επίθεση σε σχολείο της Φινλανδίας

Η αστυνομία ανέφερε ότι ο δράστης έφερε μαζί του και τουφέκι

Ο ύποπτος για την επίθεση στην πόλη Κουόπιο, στη Φινλανδία, χρησιμοποίησε ένα όπλο με λεπίδα και επίσης έφερε πυροβόλο όπλο, δήλωσε η αστυνομία.

«Στις ενέργειες [που σημειώθηκαν] στο [εμπορικό κέντρο] Χέρμαν το άτομο χρησιμοποίησε ένα όπλο με λεπίδα. Έφερε επίσης τουφέκι», ανέφερε η φινλανδική αστυνομία στον λογαριασμό της στο Twitter.

Ένας άνθρωπος βρέθηκε νεκρός και δέκα, περιλαμβανομένου του επιτιθέμενου, τραυματίστηκαν όταν ένας άνδρας πραγματοποίησε επίθεση σε ένα σχολείο επαγγελματικής κατάρτισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τοπικά ΜΜΕ που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο επιτιθέμενος, ένας νεαρός άνδρας, εισέβαλε στη διάρκεια του πρωινού σε μία από τις τάξεις του ινστιτούτου επαγγελματικής κατάρτισης Σάβο, μιας δομής που δέχεται παιδιά λυκείου και ενήλικες, οπλισμένος με ένα σπαθί. Ο δράστης συνελήφθη και είναι Φινλανδός υπήκοος, γεννημένος το 1994, που φοιτούσε στο ινστιτούτο.

«Χτύπησε ένα κορίτσι στον λαιμό με ένα σπαθί και τη μαχαίρωσε στην κοιλιά», διηγήθηκε ένας μάρτυρας στον τοπικό Τύπο. Ο επιτιθέμενος εκτόξευσε επίσης «ένα είδος εμπρηστικής βόμβας», προσέθεσε.

Η ταυτότητα της γυναίκας που έχασε τη ζωή της δεν έχει ανακοινωθεί.

Μια άλλη μάρτυρας, η Ρούσα Κοκόνεν, που εργάζεται σε ένα συνεργείο κοντά στο σημείο, δήλωσε στο φινλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο MTV πως μια εκπαιδευτικός βγήκε τρέχοντας από το κτίριο με τα χέρια γεμάτα αίματα.

«Ενώ βοηθούσα την καθηγήτρια ακούστηκαν και άλλες εκκλήσεις για βοήθεια. Οι μαθητές έφευγαν και έμπαιναν στο συνεργείο», προσέθεσε η Ρούσα Κοκόνεν.

Η ίδια είπε επίσης στο φινλανδικό πρακτορείο ειδήσεων STT ότι οι μαθητές περιέγραψαν το όπλο ως «ένα μακρύ σπαθί», το οποίο ο δράστης «άρχισε να κραδαίνει στην τάξη».

Οι περιστάσεις υπό τις οποίες σημειώθηκε η επίθεση παραμένουν ασαφείς όπως και τα κίνητρα του υπόπτου που συνελήφθη.

Με ένα τουίτ ο Φινλανδός πρωθυπουργός Άντι Ρίνε καταδίκασε την επίθεση την οποία χαρακτήρισε «σοκαριστική».

Μεταξύ των τραυματιών είναι ένας αστυνομικός και ο δράστης, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά όταν οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ εναντίον του για να τον σταματήσουν. Μεταφέρθηκε στο πανεπιστημιακο νοσοκομείο του Κουόπιο.

Από την έρευνα στο σπίτι του δράστη βρέθηκαν αντικείμενα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή βομβών μολότοφ αλλά και «άλλα εμπρηστικά υλικά».

Αν και τα βίαια εγκλήματα παραμένουν γεγονός σπάνιο στη χώρα, έχουν σημειωθεί δύο μαζικές δολοφονίες σε σχολικά ιδρύματα, στα τέλη της περασμένης δεκαετίας. Το 2007, ένας 18χρονος σκότωσε επτά μαθητές και τη διευθύντρια ενός λυκείου στην Τουουσούλα, στα βόρεια του Ελσίνκι, προτού να βάλει τέλος στη ζωή του. Περίπου έναν χρόνο αργότερα, ένας μαθητής σκότωσε 10 ανθρώπους σε ένα ινστιτούτο επαγγελματικής κατάρτισης στο Καουχατζόκι. Και εκείνος αυτοκτόνησε αμέσως μετά.