Ρίκερ: Η Συμφωνία των Πρεσπών παράδειγμα θαρραλέων λύσεων στα προβλήματα

Ρίκερ: Η Συμφωνία των Πρεσπών παράδειγμα θαρραλέων λύσεων στα προβλήματα

Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ζήτησε από τα Σκόπια να τηρηθεί η Συμφωνία

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, είχε σήμερα Παρασκευή στα Σκόπια ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για ευρωπαϊκά και ευρασιατικά θέματα, Φίλιπ Ρίκερ, ο οποίος πραγματοποιεί από χθες επίσκεψη στη χώρα.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων της χώρας ΜΙΑ, μετά το πέρας της συνάντησης, στην οποία συζητήθηκε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, ο κ. Ρίκερ αναφέρθηκε στην επικείμενη ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας το γεγονός, ότι θα γίνει σύντομα δεκτή στη Συμμαχία ως το 30ό μέλος της στη Σύνοδο του Λονδίνου. Σε ό,τι αφορά δε την ευρωπαϊκή της τροχιά, σημείωσε πως παρά το γεγονός, ότι οι ΗΠΑ δεν αποτελούν μέλος της ΕΕ, στηρίζουν σταθερά την ενταξιακή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο κ. Ρίκερ δήλωσε ακόμα, ότι τα Σκόπια με τη Συμφωνία των Πρεσπών έδωσαν ένα παράδειγμα θαρραλέων λύσεων στα προβλήματα και έδειξαν πως η χώρα μπορεί να βαδίσει προς ένα θετικό και λαμπρό μέλλον. Επεσήμανε ωστόσο, πως η χώρα θα πρέπει να συνεχίσει την πορεία της σ' αυτό το πνεύμα και να συμμετάσχει και η αντιπολίτευση στην όλη διαδικασία.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε, πως θα πρέπει η Βόρεια Μακεδονία να στηρίξει την έννομη τάξη και να δείξει, πως κανείς δεν είναι πάνω από το νόμο. Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανέφερε ο κ. Ρίκερ, συζήτησαν με τον κ. Ζάεφ τη σημασία της έγκρισης του νόμου για τον Γενικό Εισαγγελέα, με τον Αμερικανό αξιωματούχο να καλεί την αντιπολίτευση να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στο ζήτημα.

Όπως είπε, η επίλυση του ζητήματος αυτού είναι «κλειδί» τόσο για την πορεία επίτευξης των ευρωατλαντικών στόχων της Βόρειας Μακεδονίας, όσο και για τους ίδιους τους πολίτες της χώρας. Είναι κάτι, που οι πολίτες θέλουν να δουν να επιλύεται, είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να συνεργαστούν με όλα τα πολιτικά κόμματα στη χώρα, αλλά θα πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση (σ.σ. της ολοκλήρωσης της διαδικασίας με το νόμο για τον Γενικό Εισαγγελέα).

Από την πλευρά του, σε δηλώσεις του ο Ζόραν Ζάεφ εμφανίστηκε ικανοποιημένος για το γεγονός, όπως είπε, ότι η χώρα του θα καταστεί σύντομα το 30ό μέλος του ΝΑΤΟ, εκπληρώνοντας έτσι μία από τις στρατηγικές της δεσμεύσεις, σημειώνοντας παράλληλα ότι αναμένει, πως σύντομα η χώρα θα λάβει και ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Φαίνεται από τις ενδείξεις, ότι η πολυαναμενόμενη απόφαση για την έναρξη διαπραγματεύσεων θα ληφθεί τον Οκτώβριο. Κανείς δεν θέλει νέες απογοητεύσεις και προδομένες υποσχέσεις, είτε στην ΕΕ, είτε στο εσωτερικό (της χώρας), είτε στην περιοχή. Κανείς δεν θέλει να ανοίξει το ενδεχόμενο μιας αυξανόμενης επιρροής των κακόβουλων πλευρών στη χώρα και την περιοχή», ανέφερε ο κ. Ζάεφ, σύμφωνα με το ΜΙΑ. Επανέλαβε δε, την πλήρη προσήλωση της κυβέρνησής του στην ατζέντα μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δήλωσε έτοιμος να προβεί, από κοινού με την αντιπολίτευση, στην υιοθέτηση του νόμου για τον Γενικό Εισαγγελέα.

Συνάντηση με ΥΠΕΞ Νίκολα Ντιμιτρόφ

Ο κ. Ρίκερ συναντήθηκε επίσης με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Νίκολα Ντιμιτρόφ, στον οποίο επεσήμανε, πως οι ΗΠΑ και η Βόρεια Μακεδονία περνούν σε ένα νέο στάδιο των σχέσεων και της συνεργασίας τους ως σύμμαχοι στη Βορειοατλανική Συμμαχία. Όπως μεταδίδει το ΜΙΑ, ο Αμερικανός αξιωματούχος υπογράμμισε -μεταξύ άλλων- την ανάγκη για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, που στόχο έχουν να ενισχύσουν τις δυνατότητες της χώρας, ιδιαίτερα στους τομείς της δικαιοσύνης και της καταπολέμησης της διαφθοράς και επανέλαβε τη σθεναρή στήριξη των ΗΠΑ στην επίτευξη των στρατηγικών στόχων της Βόρειας Μακεδονίας, την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την πλευρά του, ο κ. Ντιμιτρόφ υπογράμμισε, ότι «η στήριξη των ΗΠΑ στην ευρωατλαντική ένταξη στο ΝΑΤΟ ήταν και παραμένει κρίσιμη για την επίσπευση της μακροπρόθεσμης σταθερότητας, του περαιτέρω εκδημοκρατισμού και της ευημερίας της χώρας και της περιοχής». Οι κ.κ. Ρίκερ και Ντιμιτρόφ συζήτησαν διάφορα ζητήματα που άπτονται των διμερών σχέσεων και αντάλλαξαν απόψεις για την πολιτική κατάσταση τόσο στη Βόρεια Μακεδονία, όσο και στην ευρύτερη περιοχή.

Σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις, σύμφωνα με το ΜΙΑ, εκφράστηκε η κοινή διαπίστωση, ότι είναι πολύ ισχυρές και φιλικές και βασίζονται στη στρατηγική συνεργασία σε πολύ σημαντικούς τομείς, ενώ εκφράστηκε και το αμοιβαίο, όπως σημειώνεται, ενδιαφέρον για μόνιμο πολιτικό διάλογο και περαιτέρω βελτίωση του συνολικού πλαισίου συνεργασίας.