Η τουρκική προκλητικότητα στην ατζέντα Αναστασιάδη με αξιωματούχο του ΟΗΕ

Η τουρκική προκλητικότητα στην ατζέντα Αναστασιάδη με αξιωματούχο του ΟΗΕ

Συζητήθηκαν επίσης οι προσπάθειες για επανέναρξη του διαλόγου στο Κυπριακό

Την ευκαιρία να θέσει τα θέματα των τουρκικών προκλήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ και τις προσπάθειες που καταβάλλει για επανέναρξη του διαλόγου στο Κυπριακό, είχε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη συνάντηση του με τον Βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ, αρμόδιο για θέματα ειρηνευτικών επιχειρήσεων, Ζαν Πιέρ Λακρουά, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου.

Μετά το πέρας της συνάντησης, στην οικία του Προέδρου της Δημοκρατίας, στη Λεμεσό, στην παρουσία και της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως «ο ΠτΔ είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον υψηλόβαθμο αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τη συνεχιζόμενη ένταση που προκαλεί η Τουρκία με τις παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ».

Παράλληλα, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε για «την προσπάθεια που κάνει και τη συνάντηση που έχει διευθετηθεί με τον Τ/κ ηγέτη, για να συζητηθεί ελεύθερα και ανοικτά, το ενδεχόμενο επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, που είναι ο στόχος μας».

«Συζητήθηκαν διάφορα θέματα που αφορούν την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, υπογραμμίστηκε ο ρόλος και σημασία και η αποστολή της στην Κύπρο», είπε και πρόσθεσε πως «είναι ενθαρρυντικό το ότι έχουμε την πλήρη στήριξη από τα Η.Ε. για τη συνέχιση της αποστολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ».

Ταυτόχρονα, συνέχισε, ήταν μια ευκαιρία για να συζητηθούν και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο πλευρές, οι προτάσεις που έχει κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εδώ και μερικούς μήνες, ούτως ώστε να διαμορφωθεί ένα καλύτερο και κατάλληλο κλίμα για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ο Πρόδρομος Προδρόμου υπέδειξε ακόμη πως, πάντοτε, υπογραμμίζεται ότι το κυριότερο πρόβλημα αποτελούν οι παραβιάσεις και η συμπεριφορά της Τουρκίας τον τελευταίο καιρό απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Ερωτηθείς για το σημείο στην έκθεση για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που προκάλεσε την αντιπαράθεση της αντιπολίτευσης, σε σχέση με τους μηχανισμούς συνεργασίας και αν αντιλαμβάνονται τα Η.Ε τις δικές μας ανησυχίες, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «συζητείται το θέμα της βελτίωσης της συνεργασίας» και πως «είναι σαφές ότι πάντα οι ασφαλιστικές δικλείδες είναι ότι στην Κύπρο υπάρχει η Κυπριακή Δημοκρατία που είναι κράτος μέλος των ΗΕ και υπάρχει ένα καθεστώς κατοχής από την Τουρκία».

«Εφόσον αυτά τα δεδομένα είναι καθαρά, δυστυχώς, όσο δεν λύνεται το Κυπριακό, θα πρέπει στη βάση αυτή να δουλέψουμε για την οποιαδήποτε βελτίωση της συνεννόησης», είπε και πρόσθεσε, «δηλαδή να αποφεύγονται οποιεσδήποτε γκρίζες ζώνες ή πρόσθετα προβλήματα που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν, με γνώμονα πάντα το να βελτιώνεται το κλίμα, αλλά και να υπογραμμίζεται ο ρόλος που παίζει η ΟΥΝΦΙΚΥΠ, διότι σε πολλά πράγματα η παρουσία και η αποστολή της μπορεί να περνά απαρατήρητη, αλλά είναι ζωτικής σημασίας για ν` αποφεύγονται πράγματα που, ευτυχώς, δεν συμβαίνουν».

«Όσον αφορά την έκθεση του ΓΓ, θα περιμένουμε να τη δούμε. Αναμένεται ότι θα ανανεωθεί η θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, θα δούμε την τελική έκθεση και θα σχολιαστούν τα σημεία για τα οποία με ρωτάτε», συμπλήρωσε.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, στις 9 Αυγούστου, δεν θα υπάρχει παρουσία των Ηνωμένων Εθνών, κάτι που φαίνεται να ικανοποιεί την θέση της Τουρκίας και της Τ/κ πλευράς, ο Εκπρόσωπος είπε ότι το θέμα και το ζητούμενο για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι να ικανοποιηθεί η προσπάθεια και η προοπτική επανέναρξης διαπραγματεύσεων.

Υπενθύμισε, επίσης, ότι μέχρι τώρα είναι η Τουρκία που ήταν απρόθυμη και δημιούργησε μια σειρά από προσκόμματα για να καθυστερήσει ή να μη γίνει ποτέ η διαπραγμάτευση από το σημείο όπου είχε τερματιστεί.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπέδειξε, καταβάλλει κάθε προσπάθεια, «είχε κάνει προτάσεις στο παρελθόν κατ΄ επανάληψη στον κ. Ακιντζί για να συναντηθούν οι δυο τους, είχε κάνει πρόταση και για να συναντηθούν οι δυο τους στην παρουσία της κυρίας Λουτ, είχε κάνει πρόταση στο Πεκίνο για να συναντηθούν, αν βοηθούσε στην παρουσία του ίδιου του ΓΓ του ΟΗΕ και είχε δεχθεί και είχε κάνει και ο ίδιος πρόταση για να γινόταν μια άτυπη διάσκεψη με την παρουσία όλων των μερών που ήταν στη διάσκεψη στο Κραν Μοντανά».

Σημειώνοντας πως έγιναν όλες οι εναλλακτικές προτάσεις από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, «γιατί ο δικός μας σκοπός είναι να φτάσουμε στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων», ο κ.Προδρόμου είπε πως το γεγονός ότι οι δυο ηγέτες θα συναντηθούν στις 9 Αυγούστου, είναι μια θετική εξέλιξη και δεν χρειάζεται οτιδήποτε άλλο σχολιασμού. «Μακάρι να μπορέσουμε να σχολιάσουμε θετικά αποτελέσματα στη συνάντηση», πρόσθεσε.

Σε σχέση με την αρνητική στάση που διαφαίνεται από Τ/κ πλευράς στην απαντητική επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη στις προτάσεις του Τ/κ ηγέτη για το θέμα των υδρογονανθράκων, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η τοποθέτηση του Προέδρου απευθύνθηκε στον ΓΓ των ΗΕ, στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην Ύπατη Εκπρόσωπο για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και κοινοποιήθηκε και στον Τουρκοκύπριο ηγέτη».

Σήμερα δε, υπέδειξε, η επιστολή θα κοινοποιηθεί και στους αρχηγούς των πολιτικών δυνάμεων στην Κύπρο και στους Πρέσβεις των 27 κρατών μελών της ΕΕ, «για να είναι γνωστό, με διαφάνεια, ποιες είναι οι θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία είναι κράτος μέλος των ΗΕ και έχει τα δικαιώματα κυριαρχίας από τη διεθνή κοινότητα, από το διεθνές δίκαιο και από την αναγνώριση της».

Αυτό είναι και το στοιχείο, όπως τόνισε, που δεν φαίνεται να λαμβάνει υπόψη η Τ/κ πλευρά, «όπως επίσης ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί αυτά τα κυριαρχικά δικαιώματα μόνιμα, από τη στιγμή που υπάρχει και όσον αφορά το φυσικό πλούτο στη θάλασσα, εδώ και περίπου 15 χρόνια, χωρίς αυτό το ζήτημα να εμποδίσει τις πολύ σημαντικές συγκλίσεις που υπάρχουν ανάμεσα στην ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά».

Υπενθυμίζοντας πως είναι αυτές οι συγκλίσεις που επέτρεψαν να γίνονται διαπραγματεύσεις και να φτάσουν σε πολύ προχωρημένο στάδιο, χωρίς να τίθεται θέμα αντιδικίας για το φυσικό αέριο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε πως «αυτά είναι τα θεμελιώδη ζητήματα που δεν φαίνεται να λαμβάνει στα σχόλια της ακόμα και η τουρκοκυπριακή πλευρά».