Στο «κόκκινο» οι σχέσεις Βρετανίας – Ιράν ανεβάζουν το «θερμόμετρο» στις γεωπολιτικές σχέσεις

Στο «κόκκινο» οι σχέσεις Βρετανίας – Ιράν ανεβάζουν το «θερμόμετρο» στις γεωπολιτικές σχέσεις

Ραγδαίες οι εξελίξεις με αφορμή το κατασχεμένο δεξαμενόπλοιο Stena Impero

Οι εξελίξεις σχετικά με το υπό βρετανική σημαία δεξαμενόπλοιο Stena Impero είναι ραγδαίες ύστερα από την ανακοίνωσή της κατάσχεσης του από το Ιράν.

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ Τζέρεμι Χαντ εξέφρασε τον φόβο του, ότι η Τεχεράνη παίρνει «έναν επικίνδυνο δρόμο» ενώ πολλές χώρες εξέφρασαν επίσης, την ανησυχία τους.

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν, κατέλαβαν χθες το δεξαμενόπλοιο στο Στενό του Χορμούζ, μετά την σύγκρουσή του με ένα ιρανικό αλιευτικό σκάφος κι αφού το δεξαμενόπλοιο αγνόησε το σήμα κινδύνου που είχε εκπέμψει το αλιευτικό.

Η Stena Bulk, η ιδιοκτήτρια εταιρεία του υπό βρετανική σημαία δεξαμενόπλοιου που συνελήφθη από το Ιράν, ανακοίνωσε σήμερα ότι ετοιμάζεται να υποβάλει επίσημο αίτημα για να επισκεφθούν εκπρόσωποί της τα 23 μέλη του πληρώματος.

«Οι ασφαλιστές μας στην περιοχή βρίσκονται σε επαφή με τον επικεφαλής των ναυτιλιακών υποθέσεων στο λιμάνι του Μπαντάρ Αμπάς, ο οποίος ανέφερε ότι τα μέλη του πληρώματος του πλοίου Stena Impero είναι καλά στην υγεία τους», ανέφερε η εταιρεία, που εδρεύει στη Σουηδία.
Οι Ιρανοί ζήτησαν να υποβληθεί επίσημο αίτημα ώστε να προετοιμαστεί μια επίσκεψη στα μέλη του πληρώματος και το ίδιο το πλοίο.

Οι ναυτικοί του Stena Impero κατάγονται από την Ινδία, τη Ρωσία, τη Λετονία και τις Φιλιππίνες, διευκρίνισε η εταιρεία.

Η υπόθεση του δεξαμενόπλοιου Stena Impero θα πρέπει να ακολουθήσει την προβλεπόμενη νομική διαδικασία, καθώς παραβίασε τους κανόνες της ναυσιπλοΐας, δήλωσε ο Ιρανός υπουργός των Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, στον Βρετανό ομόλογό του, Τζέρεμι Χαντ κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν σήμερα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ISNA και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ υπερασπίστηκε την κατάσχεση του βρετανικού δεξαμενόπλοιου Stena Impero στο Στενό του Χορμούζ από το Ιράν, δηλώνοντας ότι η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν ήθελε να προασπίσει τους κανόνες ναυσιπλοΐας στην περιοχή.

Η Τεχεράνη ισχυρίστηκε ότι παραβίασε τους διεθνείς κανόνες ναυσιπλοΐας, δύο εβδομάδες μετά την βοήθεια που προσέφεραν Βρετανοί πεζοναύτες στην κατάληψη ενός ιρανικού δεξαμενόπλοιου που έπλεε στα ανοιχτά της ακτής του Γιβραλτάρ, με την υποψία ότι προσπαθούσε να μεταφέρει πετρέλαιο στην Συρία.

Η πρεσβεία της Ρωσίας στην Τεχεράνη από τη μεριά της ανακοίνωσε ότι δεν έχει επικοινωνήσει, με τους τρεις Ρώσους ναυτικούς του βρετανικού δεξαμενόπλοιου Stena Impero όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.

Λίγη ώρα νωρίτερα το ιρανικό ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim δημοσιοποίησε ένα βίντεο το δεξαμενόπλοιου στο οποίο φαίνεται να είναι αγκυροβολημένο στην ανοιχτή θάλασσα. Το Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα του.