Μέρκελ: Η Ευρώπη πρέπει να αντισταθεί στην ακροδεξιά

Μέρκελ: Η Ευρώπη πρέπει να αντισταθεί στην ακροδεξιά

«Έχουμε να αντιμετωπίσουμε λαϊκιστικά ρεύματα τα οποία σε πολλές περιοχές περιφρονούν τις αρχές μας»

Η Ευρώπη πρέπει να αντισταθεί στην ακροδεξιά, η οποία θέλει να καταστρέψει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προστασία των μειονοτήτων, δήλωσε η Καγκελάριος της Γερμανίας 'Αγγελα Μέρκελ, σχολιάζοντας το σκάνδαλο που προκάλεσε την κυβερνητική κρίση στην Αυστρία. Το σκάνδαλο με τον παραιτηθέντα Αντικαγκελάριο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε απασχολεί δε εκτενώς και τον κυριακάτικο γερμανικό Τύπο, στον οποίο φιλοξενούνται δηλώσεις γερμανών πολιτικών.

«Η Ευρώπη είναι μια ένωση χωρών οι οποίες έχουν αποφασίσει να συνεργαστούν σε μια κοινή βάση αξιών. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε λαϊκιστικά ρεύματα τα οποία σε πολλές περιοχές περιφρονούν τις αρχές μας και θέλουν να καταστρέψουν την Ευρώπη και τις αξίες της. Αυτό που έρχεται ως συνέπεια είναι ότι αυτές οι μειονότητες δεν προστατεύονται, ότι βασικά ανθρώπινα δικαιώματα αμφισβητούνται και ότι η διαφθορά παίζει ρόλο στην πολιτική», δήλωσε η κυρία Μέρκελ από το Ζάγκρεμπ, όπου συμμετείχε σε εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος μαζί με τον επικεφαλής υποψήφιό του, Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος από την πλευρά του δήλωσε δικαιωμένος για την επιλογή του να μην βασιστεί στις ψήφους ακροδεξιών κομμάτων στην προσπάθειά του να αναδειχθεί Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Η ακροδεξιά και οι λαϊκιστές είναι έτοιμοι να πουλήσουν τον πατριωτισμό τους και τις αξίες της χώρας τους, για το προσωπικό τους κέρδος», δήλωσε ο κ. Βέμπερ.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, σε δήλωσή του στην κυριακάτικη Bild επικρίνει τον αυστριακό Καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς για τον συνασπισμό του με το δεξιό λαϊκιστικό κόμμα των Ελευθέρων (FPÖ): «Οι δεξιοί λαϊκιστές είναι οι εχθροί της ελευθερίας. Το να συνεργάζεσαι μαζί τους είναι ανεύθυνο», τονίζει ο κ. Μάας και καλεί τους ευρωπαίους ψηφοφόρους να δώσουν δυνατό και σαφές μήνυμα προκειμένου να μην ενισχυθούν περαιτέρω οι λαϊκιστικές δυνάμεις στην Ευρώπη.

Ο γενικός γραμματέας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Λαρς Κλινγκμπάιλ έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter: «Ο Σεμπάστιαν Κουρτς δεν έχει άλλη δυνατότητα από το να τελειώσει άμεσα αυτή την κυβέρνηση και να ζητήσει συγγνώμη που εμπιστεύθηκε δυνάμεις του διχασμού και του μίσους», ενώ ο αντιπρόεδρος του κόμματος Ραλφ Στέγκνερ σχολίασε, επίσης μέσω Twitter: «Το βιντεοσκάνδαλο του αρχηγού των Ελευθέρων Στράχε δείχνει την ανοησία και την διαφθορά της ριζοσπαστικής δεξιάς, όπως μπορούμε να δούμε παντού. Διεφθαρμένοι, εχθροί της δημοκρατίας, επικίνδυνοι», τόνισε.

«Πρέπει να βάλουμε τελεία και παύλα. Η Αυστρία χρειάζεται νέες εκλογές, οπότε θα πρέπει να επιλέξουμε εκ νέου ποια πολιτική θέλουμε στην πραγματικότητα», δηλώνει ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ και προσθέτει ότι το παράδειγμα της Αυστρίας δείχνει «τι συμβαίνει όταν ασχολείται κανείς με λαϊκιστές». Το γεγονός ότι «οι Ελεύθεροι θέλουν να συνεχίσουν με ένα κόμμα το οποίο θέλει να καθυποτάξει πολιτικά την ελευθερία του Τύπου, αποτελεί σκάνδαλο», συνεχίζει ο κ. Χάμπεκ, ενώ η έτερη συμπρόεδρος των Πρασίνων Ανναλένα Μπέρμποκ δηλώνει προς την «Welt am Sonntag» ότι «αυτό το εξωφρενικό σκάνδαλο δείχνει δεξιολαϊκιστές να περιφρονούν τις αξίες μας, όπως η ελευθερία του Τύπου και το Κράτος Δικαίου και να εργάζονται για την συστηματική διάβρωση της δημοκρατίας».

Η αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) 'Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ δήλωσε από την πλευρά της ότι το επίμαχο βίντεο δείχνει ότι «οι δεξιοί λαϊκιστές στην Ευρώπη, ανεξαρτήτως χώρας, είναι πρόθυμοι για το δικό τους το κέρδος να ξεπουλήσουν τα συμφέροντα της χώρας τους».

«Οι αυστριακοί δεξιοί και ο Στράχε εμφανίζονται ευχαρίστως ως κόμμα των απλών ανθρώπων, αλλά το προσωπείο τους δεν φθάνει ως την Ίμπιζα. Στις συνομιλίες με ρώσους ολιγάρχες εμφανίζεται το πραγματικό τους πρόσωπο: κόμμα των πλουσίων, των διεφθαρμένων και των θρασέων»., έγραψε ο αρχηγός της Αριστεράς, Μπερντ Ρίξινγκερ όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Το βίντεο του Στράχε επιβεβαιώνει τους χειρότερους φόβους. Η απόφαση του Καγκελάριου Κουρτς είναι συνεπής και σωστή», γράφει ο επικεφαλής των γερμανών Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ στο Twitter και διερωτάται αν η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) θα λάβει τώρα αποστάσεις από το αυστριακό κόμμα των Ελευθέρων. Στο ίδιο πνεύμα ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. του SPD 'Αχιμ Ποστ επισημαίνει ότι «το γεγονός ότι ο επικεφαλής της AfD Μόιτεν εμφανίστηκε χθες δίπλα δίπλα με τους νεοφασίστες Σαλβίνι και Λε Πεν στο Μιλάνο δείχνει το πραγματικό πρόσωπο του κόμματος» και προσθέτει ότι «η δεξιά συμμαχία στην πραγματικότητα είναι μια συμμαχία της ριζοσπαστικής δεξιάς, της οποίας το μόνο κοινό σημείο σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή πολιτική είναι η επιθυμία να καταστρέψουν την Ευρώπη».

Η Εναλλακτική για την Γερμανία εξακολουθεί παρά τις εξελίξεις να στηρίζει το αυστριακό κόμμα των Ελευθέρων. «Το FPÖ είναι για μας ένας στενός εταίρος», δήλωσε χθες ο κ. Μόιτεν από το Μιλάνο και τόνισε ότι η AfD δεν θα χτυπήσει πισώπλατα το αυστριακό κόμμα λόγω «μεμονωμένων υποθέσεων».