Αυστρία: Παραιτήθηκε ο αντικαγκελάριος Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε μετά τη δημοσίευση του βίντεο

Αυστρία: Παραιτήθηκε ο αντικαγκελάριος Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε μετά τη δημοσίευση του βίντεο

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς νωρίτερα είχε αποκλείσει την συνέχιση της συνεργασίας τους

O αντικαγκελάριος της Αυστρίας και ηγέτης της ακροδεξιάς Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε παραιτείται μετά τη δημοσίευση ενός μυστικού βίντεο στο οποίο φαίνεται να προσφέρει κρατικές συμβάσεις σε αντάλλαγμα για την πολιτική υποστήριξη προς αυτόν και το κόμμα του.

Άλλωστε νωρίτερα ο ο καγκελάριος της της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς είχε αποκλείσει την συνέχιση της συνεργασίας τους.

Στην μακροσκελή δήλωση παραίτησής του ο Στράχε χρησιμοποίησε μία σειρά δικαιολογιών και επιχειρημάτων για να εξηγήσει την καταστροφική εικόνα που εμφανίζει στο επίμαχο βίντεο, εκτοξεύοντας κατηγορίες προς διάφορες κατευθύνσεις.

Χρησιμοποίησε βαρύτατους χαρακτηρισμούς, έκανε λόγο για διαρκή εκστρατεία λάσπης εναντίον του, για συνωμοσίες κατά του κόμματός του, για ανάμιξη μυστικών υπηρεσιών, για παραβίαση νόμων και παράνομη λήψη του βίντεο από μία καθαρά ιδιωτική συνάντησή του στην Ιμπίθα, ενώ παραδέχθηκε πως στη σχεδόν επτάωρη συνομιλία με την υποτιθέμενη επιχειρηματία, ανιψιά Ρώσου ολιγάρχη, τελούσε υπό την επήρεια αλκοόλ.

Παραδέχθηκε πως η στάση του υπήρξε ανόητη, ανεύθυνη και λανθασμένη, αλλά έκανε και μία διεξοδική αναδρομή στη συνεπή και υπεύθυνη σταδιοδρομία του ως αρχηγός των Ελευθέρων, τα τελευταία 14 χρόνια, εκθειάζοντας τη συμβολή του κόμματός του στο κυβερνητικό έργο επί σχεδόν ενάμιση χρόνο.

Με τεράστιο ενδιαφέρον αναμένεται πλέον η επικείμενη δήλωση του Σεμπάστιαν Κουρτς ως προς μία συνέχιση της κυβερνητικής συνεργασίας ή την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών μετά τις διακοπές του καλοκαιριού.

Το σκάνδαλο ξέσπασε αργά χθες Παρασκευή μετά το βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα το περιοδικό Der Spiegel και η εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, το οποίο δείχνει τον Στράχε να προτείνει την παροχή κρατικών συμβάσεων για έργα υποδομών σε μια γυναίκα που εμφανίζεται ως πλούσια από τη Ρωσία και εν δυνάμει δωρήτρια του ακροδεξιού πολιτικού.

Η συνάντηση μεταξύ του Στράχε και της γυναίκας έγινε στο ισπανικό νησί Ίμπιζα τον Ιούλιο του 2017, τρεις μήνες πριν από τις αυστριακές κοινοβουλευτικές εκλογές που έφεραν το Κόμμα των Ελευθέρων στην εξουσία και οδήγησαν τον ίδιο τη θέση του αντικαγκελάριου.

Δεν είναι σαφές ποιος έστησε την προφανή παγίδα και ποιος κατέγραψε τη εξάωρη συνάντηση, μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.