Η Αυστρία βαδίζει προς πρόωρες εκλογές

Η Αυστρία βαδίζει προς πρόωρες εκλογές

Mετά την παραίτηση του αντικαγκελάριου Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε

Η Αυστρία βαδίζει προς πρόωρες εκλογές, μετά την παραίτηση του αντικαγκελάριου Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε λόγω των αποκαλύψεων που τον δείχνουν να διαπραγματεύεται δημόσιες συμβάσεις με υποτιθέμενη ρωσίδα υποστηρικτή με αντάλλαγμα πολιτική υποστήριξη, μετέδωσε το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA επικαλούμενο πηγή του ακροδεξιού Κόμματος των Ελευθέρων.

Η δημοσιοποίηση του σχετικού βίντεο από την Suddeutsche Zeitung και το Der Spiegel βύθισε σε βαθιά κρίση την αυστριακή κυβέρνηση και δημιούργησε αμφιβολίες για το αν ο συντηρητικός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς εξακολουθεί να έχει την δυνατότητα να κυβερνήσει με το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων.

Το σκάνδαλο ξέσπασε αργά χθες Παρασκευή μετά το βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα το περιοδικό Der Spiegel και η εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, το οποίο δείχνει τον Στράχε να προτείνει την παροχή κρατικών συμβάσεων για έργα υποδομών σε μια γυναίκα που εμφανίζεται ως πλούσια από τη Ρωσία και εν δυνάμει δωρήτρια του ακροδεξιού πολιτικού.

Η συνάντηση μεταξύ του Στράχε και της γυναίκας έγινε στο ισπανικό νησί Ίμπιζα τον Ιούλιο του 2017, τρεις μήνες πριν από τις αυστριακές κοινοβουλευτικές εκλογές που έφεραν το Κόμμα των Ελευθέρων στην εξουσία και οδήγησαν τον ίδιο τη θέση του αντικαγκελάριου.

Δεν είναι σαφές ποιος έστησε την προφανή παγίδα και ποιος κατέγραψε τη εξάωρη συνάντηση, μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.