Serial killer: Η βαλίτσα που έγινε το φέρετρο για την 8χρονη

Serial killer: Η βαλίτσα που έγινε το φέρετρο για την 8χρονη

Στο κόκκινο η αγωνία για τις έρευνες – Εμπόδιο ο αέρας

Με μια βαλίτσα έκανε το μεγάλο ταξίδι αποχαιρετώντας τη σύντομη ζωή της η 8χρονη Έλενα Ναταλία Μπουνέα. Η βαλίτσα, η οποία έγινε το φέρετρο στον υγρό τάφο της Κόκκινης Λίμνης, βρέθηκε και ανασύρθηκε, λίγα μέτρα μακριά από το σημείο στο οποίο είχε βρεθεί η βαλίτσα, με ό,τι είχε απομείνει από τη μητέρα της Λίβια Φλορεντίνα Μπουνέα. Μάνα και κόρη άφησαν την τελευταία τους πνοή στα χέρια του ανθρώπου που μέχρι σήμερα δεν έχει ψελλίσει μια συγγνώμη, δεν έχει αφήσει ένα δάκρυ να κυλήσει, δεν έχει δείξει ίχνος μεταμέλειας σύμφωνα με το politis.com.cy.

Ένα κουβάρι θάνατος

Τα στοιχεία που είχε συλλέξει το sonar, που από το Σάββατο άρχισε να σαρώνει τον βυθό, έδειχναν πως κάτι υπήρχε, χωρίς όμως να είναι σαφές αν επρόκειτο για μία από τις βαλίτσες που είχε πετάξει στο νερό ο «Ορέστης» για να εξαφανίσει τα ίχνη των εγκλημάτων του. Η ρομποτική κάμερα επιβεβαίωσε το εύρημα και αμέσως μετά οργανώθηκε η κάθοδος δύτη στο νερό για να σηκώσει τη βαριά αποσκευή μιας ζωής χαμένης πρόωρα. Όταν η βαλίτσα ανασύρθηκε και μεταφέρθηκε στην όχθη, όλοι κρατούσαν την ανάσα τους, ξέροντας το περιεχόμενό της. Το ερώτημα ήταν εάν επρόκειτο για την 8χρονη Έλενα ή για την 28χρονη Μαρικάρ. Όπως ανέφερε πηγή που βρισκόταν στη σκηνή, όταν ανοίχθηκε η βαλίτσα υπήρχε ένας σωρός από λάσπες, κόκαλα και σάρκες σε προχωρημένη σήψη και λωρίδες από τα ρούχα της Έλενας.

Αρχικώς θεωρήθηκε παρακινδυνευμένο να πει κάποιος ότι επρόκειτο για σορό παιδιού, αλλά το μέγεθος των οστών δεν άφησε πολλές αμφιβολίες. Αυτοψία έκαναν οι ιατροδικαστές Σοφοκλής Σοφοκλέους και Νικόλας Χαραλάμπους. Σήμερα αναμένεται να γίνει νεκροτομή σε μια προσπάθεια να εντοπιστούν τα αίτια του θανάτου. Παράλληλα θα γίνει σύγκριση του γενετικού υλικού της πρώτης σορού που βρέθηκε στη Κόκκινη Λίμνη με αυτήν που βρέθηκε χθες, ώστε να ταυτοποιηθεί και επιστημονικά με DNA ότι πρόκειται για μάνα και κόρη. Επισήμως η ταυτότητα θα γίνει γνωστή με DNA από εν ζωή συγγενείς ή από γενετικό υλικό που υπάρχει σε ρούχα των θυμάτων.

Τα πρώτα θυματά του 

Σύμφωνα με την ομολογία του «Ορέστη», η Λίβια και η Έλενα ήταν τα πρώτα θύματά του, αλλά οι ανακριτές έχουν πολλές αμφιβολίες για το αν λέει την αλήθεια. Η νεκροτομή, που είχε γίνει με τη συμμετοχή του Α. Μαρνερίδη, είχε καταδείξει ότι η Λίβια δολοφονήθηκε με στραγγαλισμό – κεφαλοκλείδωμα. Ο δράστης είχε πλησιάσει τη γυναίκα από πίσω και της έσφιξε τον λαιμό, χωρίς να σπάσει τον αυχένα, με το εσωτερικό μέρος του αγκώνα.

Ο τρόπος της δολοφονίας και το γεγονός ότι η Λίβια δολοφονήθηκε μαζί με την κόρη της είναι στοιχεία που δείχνουν δράστη που δεν σκότωνε για πρώτη φορά. Την ίδια υποψία δημιουργεί και ο τρόπος που ο «Ορέστης» επιχείρησε να εξαφανίσει τα πτώματα μέσα σε βαλίτσες και σε χώρο που γνώριζε καλά, έχοντας την πεποίθηση ότι το μυστικό του θα έμενα για πάντα στη λάσπη της Κόκκινης Λίμνης.

Ακόμα δύο σοροί

Από τους φόνους που έχει ομολογήσει, λείπουν ακόμα δύο σοροί. Η μία είναι της 6χρονης Σιέρα που είπε πως πέταξε στη Λίμνη Μεμί και η άλλη της 28χρονης Μαρικάρ που κατά τον ίλαρχο βρίσκεται στη Κόκκινη Λίμνη. Πιθανότατα η Μαρικάρ να μην είχε τοποθετηθεί σε βαλίτσα και γι’ αυτό η Πυροσβεστική μαζί με τους ιδιώτες που διενεργούν την έρευνα εξετάζουν κάθε στοιχείο που δημιουργεί υποψίες. Όπως δήλωσε ο διευθυντής της Πυροσβεστικής Μάρκος Τράγκολας, ο οποίος βρίσκεται από την πρώτη ημέρα στα σημεία των ερευνών, σε περίπτωση που οι έρευνες με το sonar δεν φέρουν αποτέλεσμα, θα χρησιμοποιηθούν και άλλα μέσα με εξειδικευμένο εξοπλισμό ώστε να ερευνηθεί και το υπέδαφος κάτω από την επιφάνεια του βυθού. Οι έρευνες αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα με την ελπίδα πως το δράμα και οι αγωνία των συγγενών θα λάβει τέλος έστω και με αυτό τον δραματικό τρόπο.

Στη μνήμη τους

Στην περιοχή του μεταλλείου Μιτσερού η κοινότητα και οι κάτοικοι πραγματοποίησαν εκδήλωση μνήμης για τα θύματα του «Ορέστη» που επέλεξε να μετατρέψει σε νεκροταφείο τις λίμνες και τα πηγάδια της περιοχής, αφήνοντας το αιματηρό στίγμα του. Εκδήλωση για τα θύματα έγινε και από τις γυναίκες από τις Φιλιππίνες που ζουν και εργάζονται στη Λεμεσό.

Το κράτος, κάτω από το βάρος του διασυρμού της Κύπρου από τα φοβερά εγκλήματα με θύματα αλλοδαπές γυναίκες και παιδιά, έχει κινητοποιήσει τους αρμόδιους μηχανισμούς ώστε να προσφέρει στήριξη στις οικογένειες και απαντήσεις για το πώς χάθηκαν οι άνθρωποί τους. Αναμένεται πως μόλις ολοκληρωθούν οι έρευνες θα εγερθούν απαιτήσεις αποζημιώσεων για την ολιγωρία που επέδειξε το κράτος ώστε να διερευνήσει έγκαιρα και αποτελεσματικά την εξαφάνιση των πέντε γυναικών και των δυο παιδιών. Ολιγωρία που αφορά τους αστυνομικούς που έκαναν την έρευνα, αλλά και τους υπόλοιπους κρατικούς λειτουργούς που επέδειξαν αδιαφορία.

Έρευνες και πάλη με τον αέρα

Η αγωνιώδης προσπάθεια της Πυροσβεστικής και των μελών της ιδιωτικής εταιρείας που ψάχνουν εκατοστό – εκατοστό τον βυθό της Κόκκινης Λίμνης, δεν απέδωσε χθες κάτι συγκεκριμένο, καθώς οι έρευνες εκτός από τις προφανείς δυσκολίες του θολού νερού και της λάσπης αντιμετώπισαν και τους ισχυρούς ανέμους που παραλίγο να σηκώσουν την πρόχειρη τέντα που στήθηκε στην όχθη.

Οι έρευνες θα συνεχιστούν σήμερα με κατάδυση δύτη σε τρία σημαία που επισημάνθηκαν χθες κατά τη σάρωση του βυθού από το sonar αλλά και από την καταγραφή εικόνα από την ρομποτική κάμερα όπως αναφέρει το politis.com.cy.

Εξάλλου σήμερα αναμένεται ο διορισμός ποινικών ανακριτών, για να εξεταστούν οι ενέργειες της αστυνομίας, για τις γυναίκες που είχαν δηλωθεί ως ελλείπουσες και βρέθηκαν δολοφονημένες.