Πώς είναι να δουλεύεις στο απαιτητικότερο και μεγαλύτερο επενδυτικό κεφάλαιο του κόσμου

Πώς είναι να δουλεύεις στο απαιτητικότερο και μεγαλύτερο επενδυτικό κεφάλαιο του κόσμου

Οι εργαζόμενοι της εταιρείας αυτής είναι... «διανοούμενοι πεζοναύτες»

Υπάρχει ένα hedge fund που το 30% των νέων υπαλλήλων δεν καταφέρνουν να βγάλουν τον πρώτο χρόνο και όσοι επιβιώνουν αποκαλούνται χαρακτηριστικά «διανοούμενοι πεζοναύτες»!

Κι ενώ ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης Ray Dalio αποφεύγει τις κάμερες και τη δημοσιότητα στην επενδυτική του εταιρία Bridgewater Associates, η εκπομπή «60 Λεπτά» του δικτύου CBS κατάφερε να εξασφαλίσει αποκλειστικές εικόνες από την καθημερινότητα σε μια από τις απαιτητικότερες δουλειές εκεί έξω.

Την ώρα που στις περισσότερες εταιρίες οι υπάλληλοι δεν κριτικάρουν τους συναδέλφους τους ή, ακόμα χειρότερα, τους διευθυντές τους κατάμουτρα, στην Bridgewater Associates μπορείς κάλλιστα να απολυθείς αν δεν το κάνεις.

«Δραστική διαφάνεια» αποκαλεί ο Ray Dalio την εταιρική ηθική που έχει φτιάξει και καλεί όλους να κρίνουν τις αποφάσεις όλων, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται στην ιεραρχία. Είναι βέβαια μια εταιρική πρακτική που δεν είναι για τον λιπόψυχο, γι’ αυτό και, όπως αποκαλύπτει ο Dalio, 1 στους 3 υπαλλήλους παραιτείται ή απολύεται στους πρώτους 18 μήνες. Τα πράγματα είναι σκληρά στο hedge fund του Κονέκτικατ των ΗΠΑ, καθώς μόνο οι πιο σκληροτράχηλοι επιβιώνουν εδώ.

Η Bridgewater Associates είναι εδώ και καιρό το hedge fund με τις καλύτερες επιδόσεις όλων των εποχών, με βάση τις αποδόσεις που εξασφαλίζει στους επενδυτές. Οι υπάλληλοι δεν παρακολουθούν εδώ τις καθημερινές διακυμάνσεις της αγοράς, αλλά μελετούν ιστορία και πολιτική για να βρουν εκείνα τα επενδυτικά μοτίβα που θα εξασφαλίσουν τεράστιες αποδόσεις στο μέλλον.

Υπάλληλοι που έχουν μιλήσει στην εταιρία ευρέσεως εργασίας Glassdoor έχουν αποκαλύψει πως δούλευαν για περισσότερες από 10 ώρες τη μέρα. Όσο για την περιβόητη «δραστική διαφάνεια» του Dalio, οι εργαζόμενοι εξομολογήθηκαν πως πράγματι δουλεύει: δεν μπορείς να μιλήσεις για κάποιον πίσω από την πλάτη του και αν το κάνεις τρεις φορές, απολύεσαι αυτομάτως.

«Η κριτική καλωσορίζεται και διευκολύνεται στην Bridgewater, δεν υπάρχει όμως ποτέ καλός λόγος για να μιλάς άσχημα για τους ανθρώπους πίσω από την πλάτη τους», έγραψε ο ίδιος ο Dalio στο Twitter τον Νοέμβριο του 2018, «είναι αντιπαραγωγικό και δείχνει σοβαρή έλλειψη ακεραιότητας».

Όλοι βαθμολογούν και αξιολογούν τις επιδόσεις όλων, μέσω ανοιχτών εταιρικών εφαρμογών, και οι μέσοι όροι του σκοραρίσματος εγγράφονται στην προσωπική εταιρική σελίδα του υπαλλήλου, όσο ψηλά ή χαμηλά κι αν είναι στην ιεραρχία. Ακόμα και τα meetings βιντεοσκοπούνται, ώστε να μπορούν όλοι να δουν τι συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες. Οι «New York Times» έπαιξαν ένα βίντεο το 2016 από μια τέτοια συνάντηση όπου ο Dalio και η ομάδα του ανέκριναν έναν υπάλληλο μέχρι δακρύων!

Ο Dalio δεν έχει εξάλλου κανένα πρόβλημα να διώχνει όσους δεν αποδίδουν ικανοποιητικά: «πυροβόλα ανθρώπους που αγαπάς», αποκαλεί χαρακτηριστικά αυτή την αρχή του. Τρεις υπάλληλοι εμπιστεύτηκαν το 2017 στο περιοδικό «Time» την ιστορία με το αφεντικό να απολύει υπάλληλο μέσω email επειδή δεν είχε ολοκληρώσει μια δευτερεύουσα εργασία από το σπίτι του.

Ο Dalio πιστεύει πως πρέπει να πληρώνει τον άνθρωπο και όχι τη θέση εργασίας. Οι τίτλοι στο hedge fund του δεν έχουν να κάνουν με τις απολαβές, υπάρχουν απλοί υπάλληλοι που βγάζουν περισσότερα από τους διευθυντές τους. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία που έχει για την Bridgewater Associates η Glassdoor, η υψηλόβαθμη θέση του επενδυτικού συνεργάτη έχει ετήσιες απολαβές 100.000 δολαρίων, ενώ οι απλοί αναλυτές καθαρίζουν 81.000 δολάρια τον χρόνο.

Οι περισσότεροι πάντως εργαζόμενοι του hedge fund δεν φοβούνται όλη αυτή τη διαφάνεια, την παρακολούθηση και τον απόλυτο έλεγχο που εξασκεί η εταιρία στις επαγγελματικές ζωές τους, εκτιμώντας αντιθέτως την ανοιχτή, εποικοδομητική κριτική.

Αλλά πάλι οι υπάλληλοι εδώ δεν είναι οι συνηθισμένοι υπάλληλοι...