Σε δημοπρασία το περίστροφο που έπληξε θανάσιμα τον Βαν Γκογκ

Σε δημοπρασία το περίστροφο που έπληξε θανάσιμα τον Βαν Γκογκ

Το όπλο εντοπίστηκε από έναν αγρότη το 1965

Το περίστροφο Lefaucheux με το οποίο τραυματίστηκε θανάσιμα ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ θα πουληθεί σε δημοπρασία στο Παρίσι στις 19 Ιουνίου και η τιμή του εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 40-60.000 ευρώ, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο οίκος δημοπρασιών Drouot.

Το ρεβόλβερ, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εντοπίστηκε από έναν αγρότη το 1965 στον αγρό όπου είχε βρεθεί τραυματισμένος ο ζωγράφος, στις 27 Ιουλίου 1890 στο Οβέρ-σιρ-Ουάζ. Το 2016 είχε εκτεθεί στο Μουσείο Βαν Γκογκ του Άμστερνταμ.

Αν και πιθανότατα δεν θα αποδειχθεί ποτέ η αυθεντικότητά του, η προέλευσή του θεωρείται βέβαιη. Είναι διαμετρήματος των 7 χιλιοστών (όπως εκείνο που έριξε τη μοιραία σφαίρα) και μετά την ανακάλυψή του παραδόθηκε στον ιδιοκτήτη του πανδοχείου Ravoux, όπου ζούσε και πέθανε ο Βαν Γκογκ, στις 29 Ιουλίου 1890. Μέχρι σήμερα ανήκει στην ίδια οικογένεια.

Το «διασημότερο όπλο στην ιστορία της τέχνης», όπως το αποκαλούν ορισμένοι, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2012, όταν κυκλοφόρησε το βιβλίο του Αλέν «Βρέθηκε το όπλο της αυτοκτονίας;»

Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών Auction Art, από την ανάλυση του όπλου φαίνεται ότι είχε μείνει στο χώρα για πάρα πολλά χρόνια, ενδεχομένως από το 1890.

Το 2011 πάντως Αμερικανοί ερευνητές αμφισβήτησαν την άποψη ότι ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ αυτοκτόνησε, υποστηρίζοντας ότι τραυματίστηκε τυχαία από κάποια αγόρια που έπαιζαν με ένα όπλο. Για τους ειδικούς του Auction Art, η θεωρία αυτή δεν διαψεύδει τις αναλύσεις που έγιναν στο όπλο, καθώς, όπως λένε, είναι επίσης πιθανό να το εγκατέλειψαν στο χωράφι τα παιδιά που έπαιζαν.